Tot mai multi bacauani, copii, tineri sau virstnici sint depistati cu boli cardiovasculare. Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, numai in primul semestru al acestui an au fost inregistrate peste 5.000 de cazuri de persoane care au intrat in evidenta medicilor de familie cu diferite afectiuni ale inimii, iar numarul lor este in crestere. Dintre acestea, ponderea semnificativa o detin hipertensiunea arteriala (58.978 de cazuri in primul semestru 2009, cu 1.227 mai multe faa de aceeasi perioada a anului trecut), cardiopatia ischemica (37.140 – 1.504 cazuri noi) si bolile cerebro-vasculare (8.141 cazuri – 428 cazuri noi). Totodata, arata analiza principalelor cauze de deces, la nivelul judetului Bacau, afectiunile cardiovasculare sint pe primul loc.
Factori de risc, comportament responsabil
Potrivit specialistilor, principalii factori nemodificabili de risc in dobindirea de boli de inima sint virsta, antecedentele familiale si sexul, acestora adaugindu-se insa, alti factori, ce tin de modul de viata al fiecaruia si care pot determina sau inhiba cresterea gradului de risc de boala. Astfel, conform Federatiei Mondiale a Inimii, aproximativ 80% din decesele premature cauzate de afectiunile cardiovasculare ar putea fi evitate prin controlul unor factori precum fumatul, alimentatia nesanatoasa, hipertensiunea arteriala, valori crescute ale colesterolului si glicemiei, obezitate sau sedentarismul – lipsa activitatii fizice.
Sanatatea inimii, la locul de munca
Comportamentul si regimul de viata pe care il adoptam de-a lungul vietii influenteaza net starea de sanatate, excesele de orice tip ar fi ele, putind fi fatale. In capitolul factorilor de risc modificabili, adica cei asupra carora putem interveni, se inscrie si comportamentul la locul de munca. In acest sens, sloganul propus pentru 2009, la marcarea Zilei Mondiale a Inimii (27 septembrie) – „Actioneaza si la locul de munca pentru sanatate inimii tale!” – vine sa traga un semnal de alarma, atit pentru angajatori, cit si pentru salariati asupra modului in care seriviciul influenteaza comportamentul fiecaruia. Promovarea activitatii fizice, a alimentatiei corecte si descurajarea fumatului la locurile de munca sint doar citeva dintre metodele simple si necostisitoare ce pot fi adoptate de angajatori in vederea mentinerii sanatatii salariatilor lor. Totodata, fiecare persoana in parte poate adopta un program personal la locul de munca si in afara, prin care riscul de boli sa fie diminuat. Printre metodele propuse de medici sint alimentatia corespunzatoare care sa includa consumul zilnic de fructe si legume proaspete, cel putin treizeci de minute de activitate fizica pe zi, consum moderat de sare, renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale normale si nu in ultimul rind, evaluarea riscului de imbolnavire, prin controale medicale periodice.
Lasă un răspuns