• școlilor de ucenici li se vor aloca, în premieră, coduri necesare repartiției computerizate • absolvenții de gimnaziu fără certificat de capacitate vor fi repartizați, în toamnă, pe locurile rămase libere la școlile profesionale și de ucenici
Liste peste liste, completări de fișe de înscriere, repartiție computerizată și inevitabile nemulțumiri ale candidaților și părinților. Acestea sînt doar cîteva dintre problemele care au apărut la admiterea în licee. Dacă prima zi a aparținut absolvenților de gimnaziu cu certificat de capacitate care au optat pentru liceele vocaționale, astăzi vor intra în scenă toți ceilalți gimnaziști care au promovat Capacitatea. De fapt, este vorba de repetarea unei operațiuni pe care, anul trecut, nu puțini au fost cei care au catalogat-o destul de complicată. Cu toate acestea, Ministerul Educației și Cercetării s-a încăpățînat să păstreze același sistem. Singurele schimbări țin de apariția la școlile de ucenici a codurilor necesare repartizării computerizate și a unei perioade (18 – 25 iulie) în care Comisiile județene de admitere au libertatea să rezolve situațiile speciale ivite după repartiție. Inspectoratele Școlare vor putea aproba cererile de transfer venite, de exemplu, de la un candidat din Moinești care a ajuns la liceul din Podu Turcului.
Criterii de repartizare
Pentru admiterea în licee, școli profesionale și de ucenici se poate înscrie orice elev care a absolvit gimnaziul în ultimii doi ani, dacă la data începerii anului școlar nu a depășit vîrstă de 18 ani. Admiterea candidaților care au promovat examenul de capacitate se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul și specializarea aleasă și în limita locurilor aprobate în planul de școlarizare. Media de admitere se calculează prin împărțirea la patru a sumei dintrei triplul mediei obținute la examenul de capacitate și media generală de absolvire a claselor V-VIII. În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, calculatorul îi va departaja ținînd cont, în ordine, de următoarele criterii: media generală obținută la Capacitate, nota de la proba de limba română a examenului de capacitate, nota obținută la proba de matematică a capacității. În cazul în care la o unitate de învățămînt, pe ultimul loc, există candidați cu mediile de admitere, precum și toate notele amintite mai sus egale, toți candidații sînt declarați admiși la opțiunea solicitată.
Înscrierea candidaților pentru admitere se va face, în perioada 26 iunie – 2 iulie, la școlile generale absolvite, prin completarea fișei de înscriere. Pentru admiterea din luna iulie se vor înscrie doar candidații care au promovat examenul de capacitate în prima sesiune și cei care au obținut certificat de capacitate în anii anteriori. Un candidat poate completa doar o singură fișă de înscriere. Pentru absolvenții care nu au promovat Capacitatea nici în prima, nici în cea de-a doua sesiune a examenului, fișa de înscriere va fi completată de secretariatele școlilor generale, după capacitatea de toamnă. Pe fișa de înscriere se va preciza „nu a promovat examenul de capacitate” și nu vor fi completate opțiunile, absolvenții aflați în această situație putîndu-se înscrie pe locurile rămase libere la școli profesionale și de ucenici, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire. În următoarele două-trei zile, Inspectoratul Școlar va transmite în fiecare unitate de învățămînt numărul de absolvenți pe tranșe de medii de admitere, precum și locul ocupat în ierarhia județului de către fiecare absolvent. Informații care vor spune candidaților cam „pe ce cai stau”, fapt extrem de important din punct de vedere al completării fișelor de înscriere cu un număr suficient de opțiuni pentru a le asigura repartizarea.
Cum se completează fișa de înscriere
Candidațioi vor completa pe fișa de înscriere numai codurile opțiunilor pentru specializările dorite. Coduri care sînt alocate de Comisia județeană de admitere pe unități de învățămînt, filiere, profiluri, specializări, forme de învățămînt și vi le prezentăm în tabelul alăturat. De exemplu, dacă un candidat are, ca primă opțiune, specializarea matematică -informatică de la Colegiul Național „Ferdinand I”, va completa prima poziție din fișa de înscriere cu „XX3”, în condițiile în care specializarea respectivă de la „Ferdinand” are alocat codul „3”. Dacă cea de-a doua opțiune a candidatului este specializarea „matematică -informatică” din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, a doua poziție din fișa de înscriere va fi completată cu „X10”, codul alocat specializării respective de la „Vrănceanu” fiind „10”. Trebuie remarcat faptul că repartizarea nu se face în funcție de domeniile de bază dintr-un liceu, ci numai în funcție de specializări. Altfel spus, un candidat care dorește să ajungă la o clasă de „matematică-informatică intensiv egleză” de la „Ferdinand” nu va putea opta direct pentru aceasta, ci doar pentru specializarea „matematică-informatică”. Distribuirea candidaților pe cele trei domenii de bază existente la „Ferdinand” – matematică-informatică intensiv engleză, matematică-informatică intensiv informatică și matematică -informatică „simplă” – se va face ulterior, la ea participînd numai cei 168 de candidați admiși la specializarea „matematică-informatică”. În cazul filierei tehnologice (fostele licee industriale), elevii studiază în clasa a IX-a același trunchi comun, de aceea reapartizarea lor se va face global, pe liceu, la filiera tehnologică, repartizarea pe profiluri și specializări urmînd să se facă în următorii ani de studiu.
Introducerea datelor în calculator
Pe măsura completării fișelor de înscriere, directorii de școli vor transmite, în perioada 28 iunie – 9 iulie, fișele de înscriere, la centrele de înscriere la care sînt arondați. Ei vor asista la introducerea în calculator a informațiilor din fișe și vor primi copii ale fișelor de înscriere listate de calculator. Pe data de 9 iulie, centrele de înscriere vor transmite baza de date la Centrul județean de înscriere, care, la rîndul său, o va trimite, pînă pe 10 iulie, la Centrul național de admitere. În perioada 10 – 13 iulie, părinții și candidații vor verifica datele înscrise în copiile fișelor de înscriere listate de calculator și vor semnala eventualele erori. Pe 12 iulie, Inspectoratul Școlar va afișa în fiecare școală lista absolvenților în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, ca element suplimentar de control pentru elevi și părinți. În zilele de 13 și 14 iulie, Comisia județeană de înscriere va verifica și va corecta greșelile din fișele de înscriere și le vor transmite Comisiei naționale.
Repartizarea computerizată efectivă va avea loc pe 16 iulie, pentru ca a doua zi Centrele județene să afișeze în fiecare școală lista candidaților admiși la licee, școli profesionale și de ucenici, precum și lista locurilor rămase libere. În perioada 18 – 27 iulie, candidații admiși vor trebui să-și depună la unitățile de învățămînt la care au fost repartizați dosarele de înscriere. Cei care nu fac acest lucru în timp util își vor pierde locul, unitățile de învățămînt declarînd vacante respectivele locuri pentru cea de-a doua sesiune de înscrire, care va avea loc între 30 august și 5 septembrie. În paralel, în perioada 18 – 25 iulie, Comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată: schimburi de elevi sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greșită în baza de date computerizată a opțiunilor elevilor etc. Toate cazurile de acest tip se vor soluționa în limita locurilor aprobate și în funcție de media de admitere. Candidații care doresc să renunțe la locul ocupat în urma primei etape de repartizare și doresc să participe la a doua repartizare, vor depune la secretariatul unității de învățămînt la care au fost admiși o cerere în acest sens. (Eduard CUCU)
Unitatea de învățămînt/specializarea/domeniul de bază Număr locuri Cod Ultima medie – 2001
1. Colegiul Național „Ferdinand I”
* matematică-informatică intensiv engleză 56 3 8,86
* matematică-informatică intensiv informatică 56 3 8,86
* matematică -informatică 56 3 8,86
* științe sociale 28 4 8,58
2. Colegiul Național „Vasile Alecsandri”
* matematică-informatică intensiv engleză 28 5 8,78
*matematică-informatică intensiv informatică 28 5 8,78
* științe ale naturii intensiv engleză 28 6 8,41
* științe ale naturii 56 6 8,41
* filologie intensiv engleză 28 7 8,48
* filologie intensiv franceză 28 7 8,48
* științe sociale 28 8 8,66
3. Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
* matematică-informatică intensiv engleză 28 10 9,09
* matematică-informatică intensiv informatică 28 10 9,09
* matematică-informatică 112 10 9,09
* filologie 28 11 8,57
* filologie intensiv engleză 28 11 8,57
4. Liceul Pedagogic „Ștefan cel Mare”
* matematică-informatică 28 12 8,25
* științe ale naturii 56 13 7,75
* filologie intensiv franceză 28 14 7,77
5. Grupul Școlar „Mihai Eminescu” Bacău
* matematică-informatică 28 84 7,81
* științe ale naturii intensiv engleză 28 85 7,46
* științe ale naturii 56 85 7,46
* filologie intensiv engleză 28 86 7,62
6. Grupul Școlar „Henri Coandă”
* matematică-informatică intensiv engleză 28 103 7,20
* matematică-informatică 84 103 7,20
* științe ale naturii 56 104 6,78
* filologie intensiv engleză 28 105 7,01
* științe sociale intensiv engleză 28 106 6,70
7. Grupul Școlar „Dumitru Mangeron”
* matematică-informatică 28 110 7,19
* tehnician mecanic întreținere și reparații 56 109 6,30
* tehnician prelucrări mecanice 56 109 6,30
* tehnician electrotehnist 28 109 6,30
* tehnician în transporturi 28 109 6,30
* tehnician în metrologie 28 109 6,30
* tehnician operator tehnici de calcul 56 109 6,30
8. Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”
* matematică-informatică 56 18 7,96
* tehnician în transporturi 28 17 6,47
* tehnician în lucrări publice și construcții 56 17 6,47
* tehnician în industria textilă 28 17 6,47
* tehnician în metrologie 28 17 6,47
9. Grupul Școlar „Letea”
* tehnician operator tehnici de calcul 84 63 6,18
* tehnician mecanic pentru întreținere și reparații 28 63 6,18
* tehnician în industria alimentară 28 63 6,18
* tehnician în protecția mediului 28 63 6,18
10. Grupul Școlar „N.V.Karpen”
* tehnician telecomunicații 112 1 7,10
* tehnician operator tehnici de calcul 28 1 7,10
* tehnician electrotehnist 84 1 7,10
* tehnician în activități de posștă 56 1 7,10
11. Grupul Școlar de Chimie
* tehnician operator tehnici de calcul 84 87 6,31
* tehnician în protecția mediului 28 87 6,31
* tehnician în industrai alimentară 84 87 6,31
12. Grupul Școlar Economico – Administrativ
* tehnician în activități financiare și contabile 196 81 7,90
* tehnician în administrația publică 28 81 7,90
* tehnician în turism 56 81 7,90
Lasă un răspuns