Trecerea de la anotimpul rece la cel cald are influențe negative asupra fiecăruia dintre noi. Unul dintre ele este astenia de primăvară, care se instalează imediat într-un organism slăbit, cu prea puține rezerve energetice. De aceea, la început de primăvară, „Ziarul de Bacău” oferă celor predispuși la această afecțiune cîteva date informative, precum și propuneri de remediare în cazurile unde astenia deja și-a făcut simțită prezența
• Cauzele afecțiunii
La sfîrșitul iernii, organismul uman este lipsit de vitalitate și forță din cauza carențelor alimentare, deoarece iarna se consumă multe conserve alimentare sau produse cu un aport scăzut de vitamine și minerale. Primăvara este un anotimp dificil pentru unele persoane mai sensibile, cu o constituție fizică mai anemică. Pentru aceștia venirea primăverii echivalează cu o stare de oboseală accentuată, de neliniște. În cazul oamenilor sănătoși starea de epuizare, de astenie fizică sau mintală este abia simțită, dar oricine se resimte într-un fel sau altul cînd se încălzește vremea. Astenia apare și din cauze externe. Procesele psihologice ale ființei umane se schimbă primăvara. Adoptăm un alt stil de viață, ne îmbrăcăm altfel. Iar astrologii ar spune că și astrele ne influențează stările de comportament.
• Ce este astenia
În limbajul de fiecare zi, astenia este deseori confundată cu o stare de oboseală. Aceasta din urmă reprezintă o diminuare reversibilă a funcțiilor și a rezistenței organismului, care dispar după o pauza de înzdrăvenire. În cazul asteniei, este vorba de o problemă mai profundă, care nu se remediază doar prin odihnă. Organismul suferă la nivel celular o serie de transformări însoțite de fenomene energetice, acumulări sau pierderi de energie. Dacă fenomenul de consum de energie este mai mare decît producerea de energie, atunci echilibrul este rupt și celula obosește și astfel apare astenia. Astenia nu trebuie confundată nici cu oboseala după un efort fizic sau intelectual, ci apare tocmai din cauza epuizării stocurilor de energie din organism. În acest caz, cele mai mici eforturi epuizează resursele fizice, iar starea sufletească ce însoțește astenia este modificată în sensul iritabilității, indispoziției și nesiguranței. Astenia nu produce tulburări psihiatrice grave, nu este o depresie severă. Afecțiunea nu este obligatorie să se instaleze la fiecare început de primăvară. Ea este favorizată de o depresie anterioară, de diferite probleme de viaăț prin care trece omul.
„Astenia de primăvară se caracterizează printr-o stare generală de slăbire a organismului care se traduce printr-o stare de oboseală, fapt ce poate antrena insuficiențe funcționale multiple. Astenia poate avea mai multe cauze și se poate prezenta sub numeroase forme, în funcție de care se manifesă fizic, psihic, intelectual sau sexual. Rar se întîmplă ca aceste aspecte să nu fie în strînsă interdependență. De aceea o diminuare a posibilităților fizice determină o scădere a sexualității sau o mică depresie psihică produce și reducerea capacităților intelectuale”, ne-a explicat medicul de familie Laura Chiper.
Tot la începutul primăverii se poate instala și depresia sezonieră. Simptomele sînt asemănătoare oricărui episod depresiv: tristețe permanentă, în special dimineața, pierderea interesului pentru orice activitate, iritabilitate, tulburări ale somnului, pierdere în greutate sau îngrășarea și chiar gînduri sinucigașe. Victimele depresiei sezoniere au tendința de a dormi prea mult și de a mînca, de regulă dulciuri.
• Cine este atins de astenia de primăvară
Astenia de primăvară nu atinge anumite segmente de vîrstă, toți oamenii putînd cădea victime ale ei. „E drept că organismele mai slabe, copii și bătrînii sînt predispuși, dar la fel de bine astenia se poate manifesta și la un om de vîrstă medie, în șputerea muncii”, ne-a mai spus doctorița Chiper.
Astenia fizică este progresivă, , dar se ameliorează prin odihnă. Apariția ei este cauzată de motive organice, regimuri, diete, consecințe postoperatorii și afectează dinamismul persoanei. La astenia psihică nu se remarcă nici o îmbunătățire a stării pacientului prin odihnă, iar principalele simptome sînt oboseala matinală, tulburări de somn și lipsa motivației în desfășurarea diferitelor activități. La persoanele de vîrsta a treia cauzele cele mai frecvente ale apariției asteniei sînt malnutriția și boala. La adolescenți aceasta este provocată de perioadele de creștere cînd se consumă multă energie, de alimentația neadecvată, examenele de la școală sau diferitele competiții sportive. La femei, astenia apare pe fondul unor tulburări hormonale sau din cauza supraîncărcării sarcinilor profesionale sau familiale. Bărbații și femeile care duc o viață activă pot cădea victime ale asteniei de primăvară din cauza surmenajului, oboselii, stress și alimentație deficitară.
• Tratament
Scopul terapiei în astenie este de a redresa sinteza metabolismului și de a reconstitui potențialul energetic. „Pentru aceasta sînt indicate energizantele asociate cu o bună igienă de viață care să cuprindă o alimentație echilibrată, un program de somn ordonat. Este indicat ca acestea să fie însoțite de exerciții fizice. Compoziția medicamentelor energizante cuprinde aminoacizi, vitamine, săruri minerale. Aminoacizii sînt precusorii proteinelor și acționează la nivelul sistemului nervos și a celui imunitar. Sărurile minerale au rolul de a echilibra starea generală a celui care acuză străi de astenie. Vitaminele sînt absolut necesare pentru buna funcționare a organelor”, mai spune medicul de familie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns