Cum se completează declarațiile de venit
• acestea trebuie completate neapărat cu majuscule • formularele au început deja să fie distribuite de Fisc prin poștă
La fel ca și pentru anul 2001, populația trebuie să-și declare pe propria răspundere veniturile obținute anul trecut. Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău a început trimiterea la domiciliul contribuabililor a formularelor de declarații de venit global, declarațiilor speciale, instrucțiunilor de completare a formularelor, precum și plicul pretipărit cu adresa poștală a administrației financiare în a cărei rază teritorială își are domiciliul respectiva persoană. „Contribuabilii sînt rugați ca după completarea formularelor conform instrucțiunilor primite, să le introducă în plicul preadresat pe care-l vor depune la cutia poștala, taxele poștale fiind suportate de Ministerul Finanțelor Publice”, spune Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP Bacău. El le recomandă contribuabililor să aștepte primirea la domiciliu a formularelor de declarații de venit și instrucțiunile de completare a acestora. De asemenea, persoanele fizice care nu au primit la domiciliu plicuri de la Finanțe, dar au devenit contribuabili în anul 2002, vor depune declarațiile speciale la administrațiile finanțelor publice unde se află sursa de venit, iar declarațiile de venit global însoțite de copiile declarațiilor speciale și fișelor fiscale la Fiscul de domiciliu, prin procurarea formularelor, care sînt furnizate gratuit.
Proceduri de completare a formularului „Declarație de venit global”
Completarea formularului nu este foarte complicată, iar cei mai mulți dintre băcăuani au deja o experiență căpătată în anii din urmă. „Toate datele prevăzute de formular se scriu cu majuscule, citeț și corect, utilizînd pix cu mină de culoare neagră. În căsuțele care rămîn necompletate, nu se va înscrie nici un semn grafic care să semnifice lipsa datelor (-, x, / etc.), spațiul rămînînd gol”, precizează Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP Bacău.
• „A. Date de identificare ale contribuabilului”
– „Adresa” – se completează adresa de domiciliu.
– „Cod numeric personal” – se înscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv din buletinul de identitate al fiecărui contribuabil. În cazul contribuabililor care sînt plătitori de TVA, codul numeric personal va fi precedat de litera „R”.
– „Persoana trimisă în misiune permanentă în străinătate” – aici completează persoanele trimise în misiune permanentă în străinătate, înscriindu-se perioada în care acestea au fost trimise în străinătate.
– „Unitatea fiscală la care s-a depus ultima declarație de venit global” – se înscrie unitatea fiscală unde s-a depus ultima declarație de venit global.
– „Cont bancar” – se completează de către contribuabilii care au cont bancar, indiferent de tipul contului (inclusiv cont de card).
• „B. Venit net din activități independente”. Acest capitol se completează de către contribuabilii care obțin, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, venituri din activități independente desfășurate pe teritoriul României. Pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente din mai multe surse se înscrie suma totală a venitului net/pierderii fiscale, calculată prin însumarea veniturilor nete/pierderilor fiscale realizate din fiecare sursă în parte.
B1. „Comerciale – se completează de catre contribuabilii care obțin în mod individual venituri din fapte de comerț, din prestări de servicii, altele decît cele din profesii libere, precum și din practicarea unei meserii.
– „1. Venit net” – se înscrie suma calculată prin însumarea venitului net din activități comerciale, realizat din toate sursele, preluat de la capitolul (cap.)C, rîndul (rd.)3 „Venit net” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – comerciale, depusă pentru fiecare sursă în parte.
– „2. Pierdere fiscală” – se înscrie suma calculată prin însumarea pierderii fiscale din activități comerciale, realizată din toate sursele, preluată de la cap.C, rd. 4 „Pierdere fiscală” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – comerciale, depusă pentru fiecare sursă în parte.
– „B2. Profesii libere” – se completează de către contribuabilii care obțin venituri din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii asemănătoare, desfășurate în mod independent, în condițiile legii.
– „3. Venit net” – se înscrie suma calculată prin însumarea venitului net din exercitarea unei profesii libere, realizat din toate sursele, preluat de la cap.C, rd.3 „Venit net” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – profesii libere, depusă pentru fiecare sursă în parte.
– „4. Pierdere fiscală” – se înscrie suma calculată prin însumarea pierderii fiscale din exercitarea unei profesii libere, realizată din toate sursele, preluată de la cap.C, rd.4 „Pierdere fiscală” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – profesii libere, depusă pentru fiecare sursă în parte.
– „B3. Stabilit pe baza normelor de venit” – se completează de către contribuabilii care desfășoară activități independente, impuși pe bază de norme de venit.
– „5. Norma de venit” – se înscrie suma reprezentînd norma de venit corespunzătoare perioadei lucrate, comunicată de organul fiscal.
– „B4. Drepturi de proprietate intelectuală” – se completează de către contribuabilii care obțin venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală: brevete de invenție, desene și modele, mostre, mărci de fabrică și de comerț, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor și altele asemenea.
– „6. Venit net” – se înscrie suma reprezentînd venitul net din drepturi de proprietate intelectuală, preluată de la cap.C, rd.3 „Venit net” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – drepturi de proprietate intelectuală.
– „7. Pierdere fiscală” – se înscrie suma reprezentînd pierderea fiscală din drepturi de proprietate intelectuală, preluată de la cap.C, rd.4 „Pierdere fiscală” din Declarația specială privind veniturile din activități independente – drepturi de proprietate intelectuală.
– „B5. Din asociere” – se completează de către contribuabilii care desfășoară activități independente într-o formă de asociere, pe baza datelor din Declarația specială privind veniturile din activități independente realizate într-o formă de asociere, depusă pentru fiecare sursă în parte și pentru fiecare categorie de venit realizat.
– „8. Venit net” – se înscrie suma calculată prin însumarea tuturor categoriilor de venit realizate din asociere, preluate de la cap.C, rd.1 „Venit net distribuit din asociere” din Declarația specială privind veniturile din activități independente realizate într-o formă de asociere, depusă pe categorii de venit.
– „9. Pierdere fiscală” – se înscrie suma calculată prin însumarea pierderilor fiscale pe categorii de venit, preluate de la cap.C, rd.2 „Pierdere fiscală distribuită din asociere” din Declarația specială privind veniturile din activități independente realizate într-o formă de asociere, depusă pe categorii de venit.
• „C. Venit net din salarii” – se completează de către contribuabilii care obțin venituri din salarii și asimilate acestora, pentru activitatea desfășurată în România.
– „10. Venit net din salarii, realizat la funcția de bază” – se completează de către contribuabilii care realizează venituri din salarii în baza unui contract de muncă. Se preia suma înscrisă la Cap.V „Calculul impozitului pe veniturile din salarii”, rd.14.1 din formularul Fișa fiscală 1 (FF1).
– „11. Venit net din salarii, realizat în afara funcției de bază” – se completează de către contribuabilii care obțin venituri din salarii, altele decît cele de la funcția de bază; se preia suma înscrisă la Cap.III – „Calculul impozitului pe veniturile din salarii, altele decît cele de la funcția de bază”, rd. 13.1, din formularul Fișa fiscală 2 (FF2), reprezentînd venitul bază de calcul. Maricel Radu precizează că „în cazul persoanelor care desfășoară activități exclusiv pe bază de convenții civile de prestări servicii, deductibilitatea contribuțiilor individuale la asigurările sociale și de șomaj, datorate și achitate de contribuabili, se face odată cu determinarea impozitului anual pe venit, pe baza documentelor emise de instituțiile beneficiare ale acestor contribuții, prezentate de contribuabili”.
– „12. Venit net din salarii primite din străinătate pentru activitatea desfășurată în România” – se înscrie suma calculată prin cumularea venitului net declarat lunar, preluat de la rd. 4 din Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinatate obținute de către persoanele fizice române cu domiciliul în România care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în Romania, cod 14.13.01.13/5.
• „D. Venit net din cedarea folosinței bunurilor” – se completează de către contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor aflate pe teritoriul României.
– „13. Venit net” – se înscrie suma calculată prin însumarea venitului net din cedarea folosinței bunurilor realizat din toate sursele, preluată de la cap.C, rd.6 „Total venit net” din Declarația specială privind venitul din cedarea folosinței bunurilor, depusă pentru fiecare sursă în parte. În cazul contribuabililor care nu au obligația depunerii de declarații speciale, se preia suma înscrisa la cap.I lit.d „Venit net estimat” din ultima Decizie de impunere pentru plăți anticipate cu tiltu de impozit privind venitul din cedarea folosinței bunurilor, emisă pentru anul fiscal de raportare.
• „E. Venit din străinătate” – se completează de către contribuabilii care realizează venituri din străinătate, urmare activității desfășurate în străinătate, pe baza datelor din Declarația specială privind veniturile din străinatate, depusă pentru fiecare țară în parte și pentru fiecare categorie de venit realizat, astfel:
– „14. Venit” – se înscrie suma calculată prin însumarea tuturor categoriilor de venit realizate din străinătate, exclusiv veniturile din salarii, preluate de la cap.C, rd.1 „Venit” din toate declarațiile speciale privind veniturile din străinatate, depuse pentru anul fiscal de raportare.
– „15. Pierdere fiscală” – se înscrie suma calculată prin însumarea pierderilor fiscale pe categorii de venit, preluate de la cap.C, rd.2 „Pierdere fiscală” din toate declarațiile speciale privind veniturile din străinătate, depuse pentru anul fiscal de raportare.
• „F. Venituri scutite la plata impozitului pe profit, realizate în anul fiscal de raportare” – se completează de către contribuabilii care realizează în anul fiscal de raportare, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, venituri din activități independente și din salarii, scutite la plata impozitului pe venit, conform legislației specifice.
– „16. Venit net din activități independente” – se înscrie suma reprezentînd venitul net realizat din activități independente scutit la plata impozitului pe venit, preluat de la cap.D, rd.1 „Venit net” din fiecare Declarație specială privind veniturile din activități independente – comerciale, depusă pentru fiecare sursă în parte și/sau de la cap.D rd.1 „Venit net distribuit din asociere” din Declarația specială privind veniturile din activități independente realizate într-o formă de asociere.
– „17. Pierdere fiscală din activități independente” – se înscrie suma reprezentînd pierderea fiscală realizată din activități independente desfășurate în perioada de scutire, preluată de la cap.D rd.2 „Pierdere fiscală” din fiecare Declarație specială privind veniturile din activități independente – comerciale, depusă pentru fiecare sursă în parte, și/sau de la cap.D rd.2 „Pierdere fiscală distribuită din asociere” din Declarația specială privind veniturile din activități independente realizate într-o formă de asociere.
– „18. Venit net din salarii” – se înscrie suma reprezentînd venitul net din salarii scutit la plata impozitului pe venit, conform legislației specifice, preluat de la cap.VIII „Venit net din salarii scutit de impozitul pe venit” din Fișa fiscală 1 (FF1).
• „G. Documente justificative anexate” – se completează în funcție de tipul documentelor justificative depuse de contribuabil odată cu declarația de venit global. În căsuța corespunzătoare fiecărui tip de document justificativ se înscrie numărul de documente anexate la declarație. Documentele justificative care atestă dreptul la deduceri personale suplimentare vor fi prezentate de către contribuabil în copie și în original, în vederea verificării și certificării de către organul fiscal. Contribuabilii care transmit declarația de venit global prin poștă vor anexa la această declarație copii legalizate ale acestor documente.
• „H. Date de identificare ale reprezentantului fiscal” – se completează numai în cazul în care obligațiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către reprezentantul fiscal desemnat de contribuabil.
„-Cod de înregistrare fiscală/Cod numeric personal” – se înscrie codul de înregistrare fiscală în cazul în care reprezentantul fiscal este persoană juridică, respectiv codul numeric personal în cazul în care reprezentantul fiscal este persoană fizică.
Lasă un răspuns