Sistemul public de pensii a fost contestat de nenumărate ori, indiferent de legislația după care funcționa. Nemulțumirile au curs gîrlă și au creat nenumărate scanadaluri și vociferări la instituția care se ocupă de soarta pensionarilor băcăuani. „Ziarul de Bacău” încearcă să răspundă prin această pagină nenumăratelor întrebări ridicate de pensionari: de ce cuantumul pensiei mele este mai mic decît al colegului meu, dat fiind că am prestat aceeași muncă? de ce nu pot călători cu tichetele nefolosite anul acesta și la anul? în ce caz mă pot adresa justiției? care este cea mai avantajoasă pensie? care sînt dezavantajele noii legi a pensiei?
Avantajele și dezavantajele noii Legi a pensiei
În anul 2000 a fost elaborată Legea 19, privind sistemul public de pensii și al asigurărilor sociale de stat. Ea a intrat în vigoare începînd cu 1 aprilie 2001. Ulterior, și Legea 19 a fost modificată prin ordonanțe sau hotărîri de guvern, cu precizări care se referă la deschiderea dreptului de pensionare. „Modul de calcul al pensiei este mult avantajos și echitabil, pentru că în baza de calcul nu mai intră acei cinci ani consecutivi din ultimii zece ani de muncă, cum era stabilit prin Legea 3. Vechea lege crea discrepanțe extraordinare pentru persoanele care au trecut prin perioade de șomaj sau care au fost nevoite să întrerupă lucrul în acești zece ani. Ceea ce a dat și mai mult peste cap sistemul public de pensii a fost Hotărîrea de Guvern 526 din 1996. Ea a completat Legea 3 și stabilea ca la baza calcului pensiei să stea cinci ani consecutivi din ultimii zece de activitate. Această hotărîre trebuia să fie valabilă pînă în octombrie 1996, dar a fost menținută pînă la 1 aprilie 2001. În această perioadă s-au pus bazele marilor discrepanțe între pensii, lucru ce a dus la atîtea probleme și contestații după apariția Legii 19, cînd s-a încercat să se calculeze pensia după modelul echității. De exemplu, persoanele care au solicitat ieșirea la pensie în anii 1986 au primit pensii foarte mici, deoarece și nivelul salariilor era foarte scăzut. În aceste condiții, pensionarii au pierdut la cuantumul pensiei în jur de 500.000 de lei la lună, în funcție de golurile în muncă”, ne-a explicat Mariana Dumitriu, director general la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. Pierderea financiară de atunci s-a resimțit și după intrarea în vigoare a noii legi a pensiei. Aceste persoane au o vechime mare în muncă, dar o pensie de mizerie, ce are o medie de 1.800.000 de lei, lucru ce se dorește a fi îndrepat prin programul de recorelare a pensiei. Valoarea unei pensii medii, pentru limită de vîrstă și vechime completă la 1 ianuarie 2001 era de 1.037.021 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 19, deci a unui alt sistem de calcul a pensiei, aceasta a ajuns la 1 ianuarie 2002 să fie de 1.921.000 de lei. Bani care pe hîrtie înseamnă ceva lucru, dar raportat cu creșterea nivelului prețurilor nu este îndestulătoare pentru vîrsta a III-a.
Legea 19 a adus și alte două categorii noi de pensie: pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Pensia anticipată este o categorie prin care dacă pensionarul dovedește că are o vechime în muncă cu zece ani mai mare decît anul nașterii și vîrsta lui, își poate cere dreptul de deschidere a pensiei mai devreme cu cinci ani, decît ar fi trebuit în mod normal, fără nici o penalizare aplicată la cuantumul pensiei. Pensia anticipată parțial poate fi solicitată de persoanele care dovedesc că au în muncă o vechime peste cea cerută de lege, proporțională cu anul nașterii și vîrsta solicitantului mai mică de zece ani. Aceste persoane pot ieși la pensie tot cu cinci ani mai devreme, dar pentru fiecare an care ar mai fi trebuit muncit vor suferi o penalizare de 0,05%.
Noutăți aduse la Legea pensiei
O noutate adusă Legii sînt perioadele asimilate. Acestea sînt perioade contributive și necontributive. Dacă în prima categorie intră întreaga activitate depusă în muncă de viitorul pensionar, cea de-a II-a include cursurile de învățămînt superior, de zi, în conformitate cu prevederile legale din domeniu, satisfacerea stagiului militar și perioada de pensie de invaliditate.
Contractul de asigurare dă speranța unei bătrîneți liniștite
Persoanele care încheie un contract de asigurare cu Casa de Pensii, la un salariu minim pe economie, pot beneficia de toate drepturile de care se bucură un angajat, inclusiv de deschiderea dreptului de pensionare. Persoanele care contribuie o perioadă de cel puțin șase luni la contribuția asigurărilor sociale de stat, adică își încheie un contract de asigurare cu CJP Bacău la un salariu minim pe economie, beneficiază de indemnizații timp de doi ani, pentru creșterea copilului pînă la doi ani. Dezavantajul contactului de asigurare este că acesta nu poate fi încheiat retroactiv, după tipicul celui de sănătate, ci din momentul depunerii cererii pe viitor. În aceste condiții, asiguratul pierde o perioadă de stagiu de cotizare.
Mamele cu mulți copii sînt avantajate la pensionare
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și care au născut cel puțin trei copii și i-au crescut pînă la vîrsta de 10 ani vor beneficia de reducerea vîrstei de pensionare după cum urmează: cu un an pentru copii născuți și cu doi ani pentru mămicile cu patru sau mai mulți copii. Dacă o femeie a lucrat în condiții deosebite timp de 20 de ani și a născut trei copii va beneficia de reducerea vîrstei de pensionare după cum urmează: 4,5 ani pentru condițiile de muncă deosebite și un an pentru copii născuți. Pentru cele care au lucrat în condiții normale de muncă și au născut peste trei copii, reducerea se face doar cu un an din vîrsta standard de pensionare.
Ce pensionari mai pot munci după ieșirea la pensie
Deschiderea dreptului de pensie nu înseamnă neapărat și încheierea activității în muncă. Anumite categorii de pensionari pot desfășura activități care se vor adăuga la stagiul de cotizare. Cu alte cuvinte vechimea în muncă va crește și pensionarul va primi mai mulți bani.
O astfel de categorie sînt pensionarii nevăzători care primesc pensie de limită de vîrstă. Ei pot cumula acest tip de pensie cu veniturile dintr-o activitate profesională. La fel, pot munci și pensionarii limită de vîrstă și cei de invaliditate de grad III. Ei pot desfășura activitate în baza unui contract individual de muncă sau convenție civilă de prestări servicii, cumulînd pensia cu drepturile pentru activitatea depusă.
Modul de calcul al pensiei
Indiferent de categoria de pensie pentru care se solicită deschiderea dreptului de pensionare, pentru calcularea cuantumului acesteia se folosesc ca bază de calcul toate salariile brute și nete avute în întreaga perioadă de activitate. La acestea se adaugă toate sporurile cu caracter permanent pentru care s-a reținut și virat contribuția la asigurările sociale de stat. Punctajul mediu anual se calculează prin raportarea lună de lună a salariului primit cu salariu mediu pe economie la fiecare perioadă. Nu se poate depăși valoarea de trei puncte, adică 6.300.000 de lei. De asemenea, contribuția de asigurări sociale nu se reține și virează pentru mai mult de trei salarii medii brute pe economie realizate, adică 16,7 milioane de lei. Acest lucru crează un barem maxim la care poate ajunge o pensie, nemaipermițînd să se realizeze pensii de cîteva zeci de milioane de lei. „Calculul cuantumului pensiei reflectă foarte bine echitabilitatea pentru că valoarea ei reflectă munca prestată, funcția, salariul primit și sporurile cu carcater permanent”, mai spune directorul general de la CJP Bacău.
Recalcularea pensiei se face după fiecare stagiu de cotizare de minim 12 luni. Vechea legislație preciza că recalcularea pensiei se putea solicita o singură dată și nu putea interveni decît după o perioadă de cinci ani lucrați după ieșirea la pensie. Acum, prin Legea 19, recalcularea se poate solicita oridecîte ori dorește pensionarul.
Grupele de muncă aduc bani mai mulți la pensie
Perioadele lucrate de salariați în fosta grupă a II-a de muncă, actuala încadrare la condiții deosebite de muncă, dau dreptul la deschiderea anticipată a pensiei. Dar în județul nostru, în jur de 30.000 au pierdut această facilitate din cauza patronilor. Aceștia au preferat să îmbunătățească condițiile de muncă, decît să plătească mai mult la contribuția de asigurări sociale de stat (CAS ) pentru fiecare angajat și viitor pensionar. Firmele din județ care au avut lucrători încadrați în grupa a II-a de muncă, acum denumită condiții deosebite, pînă la 1 aprilie 2001 evită să facă determinările de noxe care stabilesc dacă salariații sînt expuși la factori nocivi. Determinările parametrilor nocivi pentru care salariații ar trebui să beneficieze de condițiile deosebite de muncă se realizează doar la cererea agenților economici, dar majoritatea preferă să le dea ceva în plus la salariul sau să îmunătățească condițiile de muncă, decît să plătească bani la stat pentru ei. La încadrarea salariaților în această categorie ar trebui să se plătească la CAS un procent de 40% față de 35% pentru cei care lucrează în condiții normale. Pentru pensionarii care au obținut grupa de muncă anterior noii Legi a pensiei cît și pentru cei care au fost încadrați după apariția legii există posibilitatea ieșirii anticipate la pensie datorită activității depuse în aceste condiții. „Acești angajați beneficiază de un plus la stagiul de cotizare cît și de o reducere a vîrstei de pensionare cuprinsă între un an și opt ani, în funcție de numărul anilor lucrați în această rupă”, ne-a declarat Mariana Dumitriu. Pînă în prezent au fost avizate un număr de 11 firme, la care au beneficiat de condiții deosebite un număr de 3.339 salariați.
Recorelarea pensiilor vrea să elimine discrepanțele dintre pensii
Procesul de recorelare a pensiilor a apărut după intrarea în vigoare a Legii 19, în decembrie 2001. Pensionarii primesc în fiecare semestru un supliment la punctajul avut. În procesul de recorelare vor intra toate persoanele care au solicitat și obținut ieșirea la pensie pînă la 31 decembrie 1997 și respectiv 31 decembrie 1998. Recorelarea cuprinde o perioadă de patru ani și se va ncheia în 2004 cînd se speră ca discrepanța dintre pensiile foarte mari și cele de mizerie să fie eliminată. Procesul de recorelare va dura pînă în 2004, cînd se preconizează ca pensiiile care sînt cuprinse în program să crească cu aproximativ 500.000 de lei. Categoriile de pensii vizate de recorelare sînt pensia pentru limită de vîrstă și vechime completă, de urmaș și din agricultură. În anul 2001 s-au acordat bani mai mulți pentru toate persoanele pensionate pentru limită de vîrstă și vechime integrală, de urmași, care s-au pensionat pînă la 31 decembrie 1997, precum și pensionarii proveniți din agricultură pensionați pînă la 31 iulie 1992. Anul acesta au intrat în procesul de recorelare 86.000 de persoane, efortul financiar al Casei de Pensii fiind de 40 de miliarde de lei. Pensia a crescut de la 1.810.000 de lei la finele anului trecut la 2.164.000 de lei la 31 august 2002. În procesul de recorelare au fost cuprinși pensionarii care au încheiat conturile cu munca pînă la 31 decembrie 1997.
La ultima etapă de recorelare, din luna iulie, pensionarii din tot județul au primit cîteva zeci de mii de lei în plus la pensie, pentru că asta aduce în plus mila guvernaților. Cei 62.000 de pensionari de limită de vîrstă și vechime integrală, care s-au pensionat pînă la data de 31 decembrie 1997, au primit la valoarea actuală a pensiei între 10.000 și 163.000 de lei, în funcție de anul pensionării și de
numărul de puncte pe care îl are persoana respectivă. Beneficiarii
pensiei de urmaș, în număr de 18.000, au primit cu cel mult 90.000
de lei în plus, iar pensia celor 11.000 de agricultori, pensionați
pînă la 29 iulie 1992 va crescut cu maxim 100 de mii de lei. Începînd cu anul 2003 vor intra în procesul de recorelare toate persoanele care s-au pensionat începînd cu anul 1998, adică în jur de 30.000 de pensionari. „În recorelare vor fi cuprinse și persoanele care au ieșit la pensie în anul 1998, precum și pensionarii agricultori cu pensii stabilite anterior lunii iulie 1992”, a mai spus Mariana Dumitriu. Sumele suplimentare ce se vor acorda de la 1 ianurie 2003 vor fi cuprinse între 53.000 de lei și 142.000 de lei, iar în luna iulie între 60.000 de lei și 151.000 de lei.
Indexarea pensiilor este neîndestulătoare pentru buzunarele pline de nevoi
Indexarea pensiilor se face trimestrial, potrivit programului social național. Valoarea cuantumului indexării este stabilită în funcție de indicele de inflației, prin hotărîre de guvern. Indexarea se acordă tuturor pensionarilor, indiferent de anul pensionării, de vechimea în muncă și este în procent egal. „Pînă la intrarea în vigoare a Legii 19, procentele de indexare se acordau diferențiat, în funcție de categoria de pensie. Urmașii beneficiau doar de jumătate din procentul de indexare”, mai spune directorul general de la CJP Bacău. Acordarea indexării în procente diferențiate făcea să se piardă mult timp de către angajați la calcularea banilor pentru categoriile de pensionari și astfel se întîrzia primirea banilor. acum, pe cuponul de pensie este trecut direct și procentul de indexare.
Ultima indexare pentru pensionari s-a acordat în luna septembrie a acestui an. Pensionarii din sistemul public de pensii au primit pe cuponul de pensie, cîteva zeci de mii de lei în plus. În procesul de indexare au fost cuprinse pensiile ale căror cuantum nu depășesc 6.296.877 lei, reprezentînd echivalentul unui punctaj mediu anual de trei puncte. Bătrînii care au ieșit la pensie pînă la 31 decembrie 1998 au primit cu 3% mai mult pe cuponul de pensie. Cei care au o pensie mai mare de trei puncte nu au intrat în calcule, la fel ca și pensionarii care au primit decizia de pensionare după 1 aprilie 2001. Un procent în plus la cuantumul lunar al pensiei au primit și cei care au ieșit la pensie în perioada 31 decembrie 1998 – 1 aprilie 2001. Pensia medie în județul nostru pentru pensionarii proveniți din sistemul pensiilor de stat a crescut de la 1.535.032 de lei la
1.605.348 de lei. Pensia medie pentru limită de vîrstă și vechime
integrală a crescut de la 2.148.030 de lei la 2.259.230 lei, respectiv
cu 5,18 procente. Au fost indexate și pensiile agricultorilor, a căror
valoare medie va fi de 361.878 de lei, față de 347.500 de lei, în
luna iulie, precum și pensiile militarilor. Aceștia au primit un procent
de indexare de 2,78%, fără a depăși însă suma de 6.485.784 de
lei. Totodată, în procesul de indexare sînt cuprinse și indemnizațiile
speciale: de creștere a copilului pînă la doi ani, a copilului bolnav,
de sarcină și leuzie, precum și indemnizațiile veteranilor de război,
a revoluționarilor și persoanelor cu handicap. Asta înseamnă că
indexarea a adus în buzunarul pensionarilor băcăuani între 15.000
și 70.000 de lei, în funcție de pensia pe care o au.
Un pensionar are dreptul la maxim două pensii
Un pensionar din sistemul public de pensii are dreptul la pensia de stat, pe care o primește în conformitate cu venitul realizat, după anii de muncă depuși. Pe acest cupon pot fi cumulați și anii de muncă depuși la fostele Cooperative Agricole de Producție. În afară de această pensie el mai poate primi o indemnizație de deținut politic și/sau un cupon de veteran de război sau de invalid de război. În cazul în care pensionarul are pensia lui și mai este îndreptățit să primească o pensie de urmaș, acesta trebuie să opteze pentru pensia pe care o consideră cea mai avantajoasă.
Lasă un răspuns