Tipizatele pentru concedii medicale scot peri albi bolnavilor
• din luna septembrie, Direcția de Sănătate Publică nu a mai primit nici un formular de concediu medical de la Casa Națională de Pensii • din necesarul de tipizate cerut la începutul anului, județul Bacău a primit doar o treime din formulare
O nouă criză, care pune la grea încercare răbdarea bolnavilor din Bacău, s-a instalat de o bună perioadă de timp în cabinetele medicilor specialiști și a celor de familie. Cele mai banale dintre actele care trebuie să se afle la orice oră din zi și din noapte pe biroul medicilor, și anume formularele pentru concedii medicale, au dispărut din cabinete de mai multe zile. Criza de formulare îi pune pe doctori în situația de a nu-și putea duce la îndeplinire una dintre obligațiile față de pacienți, iar pe bolnavi în situația de a nu primi nici un leu pentru perioada în care lipsesc de la serviciu din cauza bolii. „Am terminat acum vreo trei săptămîni tot cotorul de concedii medicale pe care l-am luat ultima oară de la Direcția de Sănătate. Pacienții nu înțeleg că aceste formulare nu pot fi cumpărate de oriunde și că aprovizionarea se face numai prin Ministerul Muncii. Mulți nu înțeleg cum o bucată de hîrtie care le trebuie la serviciu lipsește din cabinet și am avut situații în care un pacient a crezut că aștept o «atenție» de la el, ca să-i completez concediul”, ne-a declarat Anca Stîngă, președinta Asociației Medicilor de Familie din județ.
Medicii se văd nevoiți să mai împrumute cîte o foaie de la colegi mai norocoși. „Cel mai repede și-au terminat formularele medicii care au înscriși pe listă mai mulți salariați decît pensionari. Persoanele active sînt și cele care au de fapt nevoie de eliberarea concediilor medicale atunci cînd se îmbolnăvesc. Cînd am rămas fără formulare, am mai împrumutat de la alți colegi, dar nici asta nu este o soluție. Fiecare dintre caietele de tipizate care se află la un medic este înseriat și doar pe acelea trebuie să completeze concediul medical”, spune medicul de familie Milena Ionescu. Doctorii au găsit o soluție de compromis pentru bolnavii care au nevoie de concedii medicale plătite. „Completăm adeverințe medicale pe care le parafăm și pe care specificăm că nu există formulare tip, tocmai ca angajatorii să vadă că salariații lor nu au lipsit nemotivat. Dacă aceștia le iau sau nu în considerare, nu mai știm, cert este că nu-i corect ca omul să nu-și poată primi banii pe concediu din cauză că Ministerul Muncii nu tipărește formulare suficiente”, a mai spus doctorița Stîngă.
Aproape imposibil de înțeles pentru un om care nu face altceva decît să ceară ca recomandarea de concediu să-i fie completată pe un formular, criza tipizatelor de concedii medicale este cauzată de zgîrcenia cu care Bucureștiul împarte în teritoriu aceste acte. „La început de an, noi trimitem la Casa Națională de Pensii necesarul pe anul în curs. Pentru 2003 am cerut 4.500 de carnete, dar nu am primit decît 1.200. Anul acesta, nici nu au mai fost tipărite carnete noi, ci s-au împărțit cele de anul trecut. Din septembrie, de cînd am epuizat stocul, am cerut la București să ne mai dea un lot de tipizate, dar niciodată nu am primit un răspuns concret. În ultima vreme ne răspunde o secretară, care spune că nu știe nimic”, ne-a explicat Dumitru Ciuchi, de la serviciul Aprovizionare al Direcției de Sănătate Publică.
Criza nu este singulară. Anul trecut, cînd Ministerul Muncii a introdus noile formulare de concedii medicale, lipsa tipizatelor a durat mai bine de patru luni. Și atunci, bolnavii au fost aruncați în iureșul drumurilor de la un cabinet la altul, în căutarea unui formular de concediu. Majoriotatea celor care nu au primit concediul medical completat conform legii au rămas și fără banii la care aveau dreptul pentru boală. În condițiile în care în magazia DSP nu se mai află nici măcar un carnet de concedii medicale, iar Casa Națională de Pensii nu a mai tipărit anul acesta astfel de tipizate, bolnavii care sînt și salariați au toate șansele să-și ia adio de la banii pentru concediu. Conducerea Direcției de Sănătate Publică spune că singura șansă a băcăuanilor care s-au îmbolnăvit în perioada crizei de formulare este ca agenții economici să le ia în considerare și adeverințele medicale. „Cel mai mult au de suferit bolnavii acut, pentru care concediul medical trebuie eliberat în primele 24 de ore de la diagnosticare. Concediile pre și postnatale pot fi completate și retroactiv”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Chiar dacă, pînă la sfîrșitul anului, județului Bacău îi vor mai fi repartizate cîteva dintre carnetele solicitate, medicii se vor vedea nevoiți să împartă același caiet cu mai mulți colegi. Asta întrucît sînt foarte mici șansele ca următoarea tranșă de tipizate să fie de ajuns pentru toți medicii din județ. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns