UPDATE 15:55. Prefectul Maricica-Luminița Coșa, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău (CJSU), a convocat duminică, de la ora 08.00, o ședință de lucru în cadru restrâns, cu reprezentanții CJSU implicați în acțiunea de stingere a incendiului izbucnit în urmă cu opt zile la depozitul conform de deșeuri al municipiului Bacău – celula 1, ca urmare a situației de disconfort create de fumul și mirosul de deșeuri arse generate de operațiunile de stingere a focarului, efectuate controlat de instituțiile abilitate.
Potrivit unei informări date publicității de Prefectură, din situația prezentată reiese că nu ar fi fost depășite limitele permise ale valorilor la emisiile de gaze, populația nefiind, astfel, afectată.
Tiberiu Ciobanu, comisar șef al Gărzii de Mediu Bacău, a precizat că s-au efectuat acțiuni de monitorizare permanentă, echipe de comisari fiind prezente în zonă, zilnic, dimineața și seara, în toată această perioadă de timp, fără a fi înregistrate depășiri ale limitelor legale în ce privește emisiile de gaze pe municipiul Bacău sau alte probleme deosebite.
Petrică Ilieș, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, a prezentat o situație detaliată a măsurătorilor efectuate permanent la Stațiile automate de monitorizare a calității aerului Bacău 1 (din centrul municipiului) și Bacău 2 (aflată la 3 km de depozit pe direcția nord – zonă care este locuită), din care reiese că valorile măsurate la indicatorii monitorizați posibil afectați de desfășurarea incendiului, nu au depășit limitele orare și zilnice prevăzute de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Astfel, potrivit raportului APM Bacău, media zilnică pentru ziua de 19.08.2017, la emisiile de gaze a fost, la stația 1, de 0.14 mg/m3 la CO, cu un maxim de 0.20 mg/m3, iar la stația 2 de 0.03 mg/m3, cu un maxim de 0.06 mg/m3, limita permisă de lege fiind de 10 mg/m3, de 17.12 µg/m3 la NO2, la stația 1 și de 8.60 µg/m3 la stația 2, de 5.58 µg/m3 la SO2, la stația 1 și 7.88 µg/m3 la stația 2, limita permisă de lege fiind de 125 µg/m3, precum și de 41.04 µg/m3 la gaz LSPM 10-PM 10, la stația 1 și de 46.21 µg/m3 la stația 2, limita permisă de lege fiind de 50 µg/m3.
Direcția de Sănătate Publică nu a înregistrat cazuri de urgență cu intoxicații produse de emisiile de gaze, la Unitatea de Primiri Urgențe Bacău neprezentându-se, în această perioadă, nicio persoană care să acuze simptome specifice de afectare ce ar fi putut fi datorate emisiilor de gaze produse de focarul de la groapa ecologică – celula 1, aflat în proces de stingere.
Sute de pompieri se luptă cu incendiul
Inspectorul șef al ISU Bacău, Ion Mihalache, a precizat că, în toate cele opt zile de la izbucnirea incendiului, s-a acționat continuu, intervenția cu forțe și mijloace realizându-se în schimburi între orele 08.00 – 20.00 și 20.00 – 08.00 și a prezentat o situație detaliată a forțelor și utilajelor implicate.
În total, până în prezent, din cadrul Detașamentelor din Bacău, Onești, Moinești, Grupării Operative și Primăriei Bacău, au fost implicați 21 de ofițeri, 1 maistru militar, 260 de subofițeri, 1 P.C., 90 de lucrători, 37 de autospeciale de stingere cu apă și spumă, 114 autospeciale de transport, 48 motopompe, 1 echipaj SMURD și 2 autospeciale pentru cercetare CBRN.
Astăzi dimineață se intervenea cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de transport, 3 motopompe, 1 ofițer și 6 subofițeri. La această oră, nu mai sunt focare cu flacără deschisă, persistând doar arderea mocnită în adâncime.
Știrea inițială:
Sănătatea populației este pusă în pericol zilnic, de la izbucnirea incendiului de la groapa de gunoi a Bacăului. Agenția pentru Protecția Mediului Bacău s-a ascuns la adăpostul zilelor libere din weekend și nu a comunicat oficial un punct de vedere asupra calității aerului, care sâmbătă seara a devenit irespirabil.
„Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a efectuat măsurători privind calitatea aerului, din zonele în care a fost resimțit fumul, neînregistrând valori ce pun în pericol populația”, a anunțat ISU Bacău. Pompierii au ignorat „măsurătorile” APM și au sfătuit populația să închidă ușile și ferestrele locuințelor pentru evitarea pătrunderii fumului generat de incendiu.
Însă un băcăuan, Silviu Gurlui, conferențiar universitar la Universitatea „A.I.Cuza”, din Iași, împreună cu Teodor Lazăr, colaborator al său, a avut sâmbătă seara, ora 22:30, inițiativa să măsoare gradul de poluare, la mai putin de 1 kilometru de focar, în zona Auchan.
Aparatura a constatat depășiri ale concentrației de poluanți de peste 25 de ori:
Limita max. admisă pentru PM2.5 este 25 unități (în Bacău erau 343!)
Limita max. admisă pentru PM10 este 50 unități (în Bacău erau 1.258!)
Particulele sedimentabile se măsoară pe două paliere, cele mai mici de 2,5 μm (PM2,5) si cele mai mici de 10 μm (PM10). Din punctul de vedere al sănătaţii şi mediului înconjurător, cel mai nociv praf este alcătuit din particule cu diametrul de mai puţin de 10 microni, cunoscute sub denumirea de PM10. Acestea patrund în sistemul respirator, ajungând în interiorul plămânilor, unde depoziteaza substanţele periculoase pe care le transportă.
Particulele fine sau PM2,5 sunt pulberi cu diametrul sub 2,5 microni aflate în suspensie în aer. Spre deosebire de pulberile mai mari, şi ele dăunătoare sănătăţii, PM2,5 pătrund adânc în plămâni şi reuşesc să provoace un răspuns din partea sistemului imunitar.
Democrit a zis
Cum poate fi catalogată actiunea celor de la Agentia de Protectia Mediului Bacău, care mint cu bunăștiință, periclitând grav sănătatea bacăuanilor?
Anonim a zis
Dar lipsa unor posibile solutii din partea celor de la ISU ??
Ciprian a zis
Ce solutii sa aiba ISU cand ard niste gunoaie de marimea unui bloc cu 5etaje in adancime???nu sunt hidranti in jurul gropii de gunoi se trage apa de la 500m distanta
Nela a zis
Atunci care este rostul criticilor ? Trebuie sa asteptam sa arda gunoaiele pana ajung la nivelul…parter ! Oricum,ISU trebuie pregatit pentru situatii limita (E datoria lor sa gaseasca solutii !).
Democrit a zis
Ți se pare normal ca zeci de mii de băcăuani să nu fie anunțați de gravitatea poluării atmosferice, să nu fie pregătiți pentru asemenea situație, să-și trimită copiii la joacă liniștiți prin fumul toxic? E o critică inutilă să întrebi administratorul gropii *ecologice* de ce nu a făcut sortarea deșeurilor, sau de ce nu a aplicat tehnologiile de sigilare a straturilor de gunoi, astfel încât autoaprinderea deșeurilor să nu fie catastrofică?
Mihai a zis
Imi place, astia sunt tapii ispasitori – pompierii, ca nu au solutii bombastice cum vor toti marii specialisti ai Bacaului care nu stiu nimic altceva decat sa comenteze de pe margine si sa sparga seminte. Nu am auzit pe niciunul din voi sa spuna ca poate este nevoi de ceva munca voluntara, daca tot va pasa de orasul asta. Toti asteptam doar sa vina sa ni se dea, insa de la cetatean nu porneste nimic. Nu exista niciun simt civic. Asta este tara in care traim astea sunt conditiile. Nu avem avione de interventie la incendii, nu avem elicoptere care sa intervina pe timp de noapte care sa salveze persoane accidentate. Insa, pana o sa le avem trebuie sa ne descurcam. Voi ce a-ti facut?
Va plangeti de clasa politica. Cu totii suntem vinovati ca am ajuns aici. Si cei care au votat si cei care nu si-au exercitat acest drept. Ne complacem in mizeria asta si ne place sa ne furam singuri caciula.
Iar cand nu stim ce sa facem incepem sa aratam cu degetul si pe cei care muncesc si pe cei cate se fac vinovati de astfel de lucruri. Ii punem pe toti in aceeasi galeata si cerem sa fie schimbati din functii facandu-le loc altor Specialisti mult mai priceputi (vezi cazul ministrului educatiei). Hai sa lasam datul cu parerea si sa facem ceva noi pentru noi.
inginerul a zis
Ne plangem de o situatie parca ar fi reactorul de la Cernobal. Acela a fost acoperit cu beton imediat si noi ne plangem ca fumega gropa de gunoi. Se vede foarte clar neputinta generalizata a STAT-ului, in toate institutiile sale si la toate nivelele. Cand se vor promova oameni de valoare aceste cazuri ori nu vor apare prin preventie sau daca apare, aceia vor gasi solutii la nivelul unui judet pt ca sunt atatea utilaje disponibile si forte de interventie.
bien a zis
26 aprilie 1986 Cernbil 12 august 2017… prostie !
# rezist a zis
Ministrul Educatiei ,daca avem in vedere prestatia sa,este un specialist.Este cinic sa se faca referiri la el,fie intr-un articol,fie intr-un comentariu. Daca tu Mihai te hotarasti sa iei galetusa sau lopatica,pentru a face tot ce ne asteptam sa faca cei de la ISU,anunta-ne ! Venim sa facem ceva si noi pentru noi(suna frumos formularea).