• 11 copii și o educatoare au fost internați în spitalele din Moinești și Bacău • administratorul taberei, Ioan Văcărașu, a fost amendat cu 30 de milioane de lei și i s-a desfăcut contractul de muncă • bucătăreasa șefă a taberei s-a ales cu o amendă de cinci milioane de lei • tabăra a fost închisă, ceilalți copii fiind transferați în tabăra de la Poiana Sărată
O educatoare și 11 copii dintr-un Centru de Plasament din Galați nu vor uita prea ușor vacanța de vară 2002 pe care ar fi urmat să o petreacă în tabăra băcăuană de la Sălătruc. Început vineri dimineață, sejurul acestora nu a durat, practic, decît cîteva ore. Adică pînă în seara aceleiași zile, cînd administratorul taberei, Ioan Văcărașu, a găsit nimerit să le servească copiilor, la cină, salată orientală, o mîncare din compoziția căreia nu lipsesc ouăle, folosite atît fierte, cît și sub formă de maioneză. O decizie care frizează inconștientul și care s-a dovedit a fi cît se poate de nefastă pentru cei 11 copii și educatoarea lor. Sîmbătă dimineață, nouă copii acuzau, deja, dureri abdominale, greață, vărsături și febră, însă administratorul Văcărașu și cadrele medicale din tabără au considerat că totul poate fi „reparat” pe loc și le-au administrat micuților orez fiert, pîine prăjită, brînză de vaci și Furazolidon. Tratamentul s-a dovedit însă ineficient, situația copiilor rămînînd la fel de proastă, simptomele pe care le acuzau fiind cele ale unei toxiinfecții alimentare. Toată tărășenia a fost descoperită întîmplător de către profesorul Nicu Harasemciuc, directorul Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar (ATTTS) Bacău, care, duminică dimineața, a vizitat tabăra de la Sălătruc tocmai pentru a vedea dacă grupul de 83 de copii și 11 adulți din Galați se simte bine în tabără. Cînd a aflat de copiii bolnavi, directorul Harasemciuc a realizat gravitatea situației. El a fost cel care a anunțat Direcția de Sănătate Publică despre focarul de intoxicație alimentară din tabăra de la Sălătruc. În același timp cu anunțarea cazului, s-a luat și măsura internării de urgență a copiilor și educatoarei care sufereau încă de sîmbătă noaptea. Inițial, doar zece copii și educatoarea lor au fost internați, pentru ca la scurt timp, încă un copil din grup să prezinte simptome de toxiinfecție alimentară. „Dintre bolnavii internați la noi, doi copii au fost transferați la Spitalul Județean din Bacău, întrucît prezentau simptome mai grave ale bolii decît restul grupului. Cei care au rămas la noi au o stare generală bună și vor sta sub tratament pînă cînd se vor însănătoși”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Municipal din Moinești.
La scurt timp după internarea bolnavilor, echipe ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) au descins în tabăra de la Sălătruc, unde au început o anchetă epidemiologică. „Grupul a ajuns în tabără vineri dimineață. La prînz, copiii au mîncat ciorbă și pilaf cu friptură de vită, iar la cină, administratorul a găsit de cuviință să le dea salată orientală cu maioneză și ouă fierte. Acesta din urmă a fost alimentul care care a declanșat îmbolnăvirea. Administratorul a făcut o abatere gravă de la regulile sanitare, cu atît mai mult cu cît au fost instruiți la București și avertizați de către noi că, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, în perioada de vară nu au voie să dea la consum ouă și maioneză. Măsura a fost luată tocmai pentru a fi evitate toxiinfecțiile alimentare colective”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, directorul adjunct al DSP. Pînă la această oră, specialiștii DSP cred că bolnavii au fost contaminați cu microbul salmonella, ușor de transmis prin consumul de ouă păstrate timp îndelungat la temperaturi de peste 14 grade. Ei au recoltat probe din alimente și din scaunele bolnavilor, rezultatele acestora, singurele care pot da verdictul în recentul episod de intoxicație alimentară, urmînd a fi date în cursul zilei de astăzi.
Primele măsuri au fost deja luate, chiar dacă buletinele de analize nu au fost încă citite. Potrivit infomațiilor oferite de doctorul Buștuc, administratorul taberei a fost amendat cu 30 de milioane de lei și i s-a desfăcut contractul de muncă. Nici bucătăreasa șefă nu a scăpat de sancțiuni. Aceasta a fost penalizată cu suma de cinci milioane de lei, iar tabăra de la Sălătruc a fost evacuată și închisă. Grupul de copii și adulți din Galați care au avut norocul să nu se îmbolnăvească după ce au mîncat salata cu bucluc au fost transferați la tabăra școlară de la Poiana Sărată. (Z.B.)
Lasă un răspuns