Tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie decide miercuri în privinţa achitării liderului sârb ultranaţionalist Vojislav Seselj, în legătură cu 14 capete de acuzare pentru fapte petrecute în timpul războaielor din Croaţia şi Bosnia din anii 90, relatează BBC.
În martie, Seselj – care s-a predat TPI în 2003 – s-a declarat nevinovat şi a cerut achitarea, plus despăgubiri. Acesta a recunoscut că a ţinut discursuri naţionaliste, dar a susţinut că acest lucru nu constituie o crimă de război.
Seselj este acuzat că s-a asociat cu fostul lider sârb Slobodan Milosevic, între timp decedat în închisoarea TPI de la Haga, în vederea ‘epurării etnice’ a unor importante zone din Bosnia, Croaţia şi din regiunea nordică a Serbiei Vojvodina. Între acuzaţiile ce îi sunt aduse se numără crimă, tortură, agresiune sexuală, mutare forţată şi distrugere de proprietăţi.
Potrivit corespondentului BBC, până acum niciunul dintre cei inculpaţi de TPI, în istoria de 18 ani a tribunalului, nu a fost achitat.
Partidul Radical Sârb al lui Seselj a lansat o campanie pentru eliberarea sa în vederea alegerilor legislative de anul viitor. Există însă temeri că, dacă va fi eliberat şi va reveni pe eşichierul politic al Serbiei, Vojislav Seselj ar încuraja un reviriment al extremei drepte, într-un moment în care guvernul prooccidental al ţării încearcă să se apropie de obiectivul aderării la Uniunea Europeană. AGERPRES
Lasă un răspuns