• Valentin Hoaiș și-a bușit tatăl cu capul de colțul mesei pînă ce acesta a murit • crima s-a petrecut pe fondul consumului exagerat de alcool și a suferințelor mentale ale fiului
Liniștea satului Văsiești, de lîngă Moinești, a fost puternic zguduită în seara zilei de 14 iunie, cînd localnicul Vasile Hoaiș, de 66 de ani, a fost omorît în bătaie de fiul acestuia, Valentin Vasile Hoaiș. „În jurul orelor 20.00, cînd s-a petrecut tragedia, eu eram la prășit, la grădină. Celălalt fiu al meu, Theodor, era în cu treabă în sat. Pe la 20.30, Văsiușa a venit în grădină în chiloți și în maieu și s-a așezat pe un bolovan. Am văzut că era băut și cum știam că atunci cînd se află în această stare devine foarte violent l-am lăsat în pace. Am simțit că se petrece ceva, dar nu mi-am dat seama. Cînd plecasem de-acasă îl lăsasem pe Vasile tăind lemne. Valentin se dusese să ia pensia bărbatului. De aici a pornit scandalul, pentru că Valentin a băut toți banii și nu s-a întors acasă cu nimic”, ne-a declarat Paula Hoaeș, soția victimei. Cînd s-a lăsat întunericul și Theodor s-a întors din sat, s-a dus să-și ia și mama de la prășit. În jurul orei 21.00 au plecat spre casă. „Am forțat ușa, dar ceva ne împiedica să o deschidem. Fiul meu a împins cu putere și cînd am intrat în casă l-am văzut pe Vasile zăcînd într-o baltă de sînge. O bucată din masă, unde îl izbise cu capul, era ruptă. Pe piciorul mesei și pe jos era sînge. Toată camera era răvășită, semn că fusese mare bătălie. Am strigat la vecini, care au sunat la poliție și la salvare, dar era prea tîrziu. Eu și vecinii am sărit să-l oprim pe Theodor, care voia să pună mîna pe satîr și să-i ia gîtul lui frate-su. Cei de la poliție ne-au zis să nu atingem nimic și au venit imediat. A venit și Valentin, care încă era beat și nu știa nimic. A doua zi, cînd i-au luat declarație polițiștii, a spus că și-aduce aminte că s-a certat cu tată-su, dar că l-a omorît nu mai știa”, ne-a mai povestit bătrîna. În plus, nici vecinii soților Hoaiș nu au auzit nimic.
Se pare că altercațiile dintre Valentin și tatăl său erau tot mai dese. Bătrînul îi reproșa mereu fiului că nu face nimic, că umblă brambura toată ziua, că bea și că trebuie să-l întrețină tot el, chit că împlinise 40 de ani. Vecinii ne-au spus că scandalurile izbucneau mai ales cînd și moșul trăgea la măsea.
Valentin Hoaiș a fost angajat la Șantierul Naval Constanța, pe un vas comercial. El a absolvit Institutul de Marină și era de meserie inginer electromecanic. Problemele au început să apară prin 1990, cînd acesta a suferit un accident la cap în urma unei căzături de pe bicicletă. „La început avea stări de pierdere a memoriei, dar judeca. Apoi a fost în Africa de Sud, trimis de la Șantier, și acolo a fost bătut crunt de niște negri. A venit de-acolo în căruț și un an jumătate a stat imobilizat. După ce a început să meargă au apărut și problemele. Avea pierderi de memorie și odată sau de două ori pe lună făcea crize epileptice. În timpul acestor crize devenea foarte violent și nu mai recunoștea pe nimeni. Sărea la toți. În loc ca șanierul să aibă grijă de el și să-l ajute să facă operația în Anglia pentru hematomul de la cap, l-au dat afară cu pensie de invaliditate. A făcut o operație la Constanța, dar n-a reușit. Din această cauză l-au părăsit soția și băiatul de 14 ani. Ei au rămas la Constața”, ne-a mai povestit Paula Hoaiș. Rămas și fără servici, Valentin a primit o pensie de invaliditate și s-a retras la părinți, la Văsiești. Din cauza gravelor probleme cu care se confrunta, tînărul care nu demult fusese mîndria familiei, a luat calea alcoolului. A început să bea cu toate că făcea tratament pentru crizele epileptice, iar recomandările medicale îi interzicea categoric consumul de alcool, cafea și țigări. Acum, Valentin este în arestul poliției, urmînd să fie supus unei expertize psihiatrice minuțioase pentru a se stabili dacă este responsabil pentru fapta sa și dacă poate fi trimis în instanță.
În fața tragediei care a izbit familia Hoaeș, bătrîna mamă, rămasă văduvă, nu are puterea să și învinovățească feciorul ucigaș și să considere boala acestuia ca principal vinovat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns