• statul a aprobat ajutorul financiar pe numele soțului ei, care, între timp, s-a sinucis • ca femeia să intre în posesia banilor, Direcția de Muncă trebuie să ia toate demersurile de la zero • văduva disperată este decisă să-și lase copii la părinți și să plece în lume
Rica Maria este o femeie simplă de la țară. Locuiește în comuna Solonț, iar viața nu a fost deloc ușoară pentru ea. În doar cîteva luni și-a pierdut atît agoniseala de-o viață, cît și soțul. Necazul familiei Mareș a început în primăvara anului trecut. Atunci, două porțiuni de pămînt din spatele gospodăriei au început să o ia la vale. Mișcarea pămîntului a deteriorat zidul de sprijin construit special de capul familiei, Iulian Mareș. „Bărbatul meu a construit acest zid de protecție pentru că aveam probleme cu terenul care aluneca mereu cînd ploua. Zidul trebuia să apere casa și celelalte acareturi din curte”, ne-a declarat Rica Mareș. Alunecarea de teren din primăvara trecută a stricat pereții laterali din trei camere ale casei. În luna aprilie, Comisia de Apărare Împotriva Dezastrelor a propus strămutarea gospodăriilor din această zonă de risc. „Cînd a văzut soțul meu că nu mai putem sta în căsă și dormeam nopțile cu frică să’ nu fugă terenul și să ne prăbușim cu tot cu casă, am hotărît să ne facem alt bordei într-un loc ferit. Mai ales că avem și un băiat cu grave probleme de sănătate și necesită însoțitor permanent”, ne-a mai povestit femeia.
Pentru că nu avea bani, familia Mareș a cerut sprijinul Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău, ca să își poată face o altă locuință. „Noi am mers la fața locului și am propus la București ca familiei calamitate să i se acorde un ajutor de 30 de milioane de lei”, ne-a declarat Neculai Cucu, director asistență socială la DGMSS Bacău. Ajutorul a fost solicitat de familia din Solonți și pentru veniturile reduse pe care le realiza. Iulian Mareș, capul familiei, era muncitor și avea un salariu de patru milioane, soția lui de 2,5 milioane, iar restul veniturilor erau întregite doar de alocațiile copiilor. Solicitarea disperată de ajutor social a familiei Mareș a primit curs de la Guvern, însă mult prea tîrziu. Iulian Mareș nu a mai avut răbdare să se vadă cu banii pentru construcția casei. Într-o bună zi, el și-a pus capăt zilelor. „L-am găsit spînzurat în casă. A fost sătul de atîtea necazuri și lipsuri și și-a pus capăt zilelor în primăvara asta”, ne-a povestit văduva.
Rica Mareș a rămas singură să vadă de copii și să aștepte banii. Dar problemele nu s-au terminat nici după ce a venit ajutorul financiar de la București. Banii au fost trimiși pe numele capului familiei. Cum Iulian Mareș a decedat, suma nu poate fi ridicată decît de titular. „Am venit la Direcția Muncii să văd ce pot face și cum să îmi iau banii. Dar legea spune că banii trebuie ridicați numai de soțul meu, dacă nu banii se duc la București, iar cei de aici urmează să trimită din nou actele cu numele meu. Eu nu mai am timp să aștept iarăși șase luni, pînă vin banii, pentru că nu mai am cu ce să cresc copii. Voi pleca la muncă în Italia și copii vor rămîne cu bunicii, pentru că altfel nu mai putem trăi aici. De acolo le voi trimite eu bani. Dar cum să îmi scot banii, dacă voi fi plecată”, ne-a prezentat situația disperată în care se află femeia rămasă singură cu trei copii. Rica Mareș a încercat să își deschidă conturi la mai multe bănci și a povestit peste tot care este necazul ei, dar nu a găsit nicăieri înțelegere. Peste tot i s-a spus că titularul trebuie să scoată banii. (C.T.)
Lasă un răspuns