• secretul bancar rămîne în continuare garantat prin lege • informațiile privind aceste transferuri pot fi solicitate numai de organele de cercetare penală
Transferurile în și din conturi străine care depășesc valoarea de 10.000 de euro vor fi monitorizate din acest an de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).
Decizia acestui organism abrogă o reglementare mai veche (decizia 3/1999), considerată învechită. Ca noutate, pe lîngă vechiul „Raport de tranzacții suspecte” și „Raportul privind operațiunile cu sume în numerar care depășesc echivalentul a 10.000 de euro”, instituie o nouă formă de monitorizare: Raportul pentru transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă este echivalentul în lei a 10.000 de euro. Noile prevederi survin unor norme elaborate în aprilie 2002 de Banca Națională a României privind cunoașterea clientelei. În urma acestora, fiecare bancă și-a făcut propriul set de norme, dar care nu erau unitare. Decizia ONPCSB vine acum să reglementeze unitar modul de cunoaștere a clientelei. Ca urmare, toate sumele care intră sau ies din țară prin intermediul transferurilor bancare vor fi monitorizate de către bănci și raportate Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Practic, toate sumele vehiculate mai mari de 10.000 de euro sînt supuse unei atente monitorizări, indiferent de tipul persoanei (persoană fizică, societate comercială, ONG, regie autonomă etc), de modalitatea de plată sau de natura tranzacției, atît pe teritoriul țării cît și în tranzacții internaționale. În plus, pentru a evita defalcarea sumelor provenite din spălarea de bani și depunerea lor în mai multe conturi cu valori nominale mai mici de 10.000 de euro, Oficiul supraveghează și orice alte tranzacții suspecte, chiar dacă valoarea acestora este mai mică. Aceasta este și explicația pentru care serviciul Western Union a limitat nivelul transferurilor la 10.000 de euro, tocmai de a nu fi acuzat de spălare de bani.
Sandu Traian Șulea, directorul Banc Post Bacău, precizează că noile reglementări „nu au nici o legătură cu secretul bancar, care este consfințit prin lege”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns