• proiectul a fost abandonat întrucît prioritate a avut înființarea Spitalului Pediatric • totuși, Maternitatea va întra în programul de dotări al Ministerului Sănătății, întrucît ridicarea în rangul de unitate de nivel III impune și aparatură performantă și condiții cel puțin decente • pînă cînd toate promisiunile se vor materializa, medicii folosesc instrumentar vechi de 20 de ani
Chiar dacă unităților spitalicești din județ li s-a mai adăugat, în urmă cu aproape două săptămîni, încă un spital, bucuria autorităților în domeniul sanitar nu este completă. Secțiile pediatrice din cadrul Spitalului Județean Bacău, fie că este vorba despre pediatrie generală, terapie intensivă, chirurgie și ortopedie infantilă vor fi reunite sub autoritatea Spitalului Pediatric Bacău, a cărui înființare a fost aprobată o dată cu ordinul de reducere a numărului de paturi. Numai că înființarea pe hîrtie a unui nou spital și reamenajarea acestuia necesită foarte multe fonduri – aproape 700.000 de euro – iar pentru a se realiza această investiție un alt proiect care a fost pus pe tapet în urmă cu mai mulți ani a fost lăsat deoparte. „În momentul în care comisiile de la Ministerul Sănătății au venit în Bacău pentru evaluarea condițiilor din spitale s-a readus în discuție și problema transformării Maternității în spital de sine stătător. Cei de la București ne-au cerut să mai amînăm pentru o perioadă de timp transformarea maternității în spital, întrucît și această investiție este foarte costisitoare, iar fondurile vor fi alocate pentru realizarea Spitalului Pediatric”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.
Pentru faptul că Maternitatea din Bacău nu mai mai deveni prea curînd spital cu personalitate juridică există și o consolare: anul trecut, maternitatea din Bacău a fost clasificată drept unitate de categoria a III-a. Acest lucru înseamnă că secțiile din maternitate vor trebui să se modernizeze și să fie dotate cu aparatură modernă, de ultimă generație, care să facă față cazurilor deosebite apărute. Medicii băcăuani vor asigura asistență de specialitate cazurilor ginecologice și obstetricale grave atît din județul Bacău, cît și din Vrancea, mai puțin fecundarea in-vitro. O dată cu ridicarea în rang, materinitatea a cîștigat și dreptul de a fi realibiltată, iar primul pas a fost deja făcut prin amenajarea a șase saloane, două rezerve în sistem rooming in, precum și a două grupuri sanitare. Noile saloane au fost inaugurate la sfîrșitul lunii aprilie, iar banii au fost alocați de Ministerul Sănătății în cea mai mare parte. Alte cîteva sute de milioane de lei alocate de Ministerul Sănătății pentru dotări cu aparatură vor fi folosite de maternitatea băcăuană în vederea achiziționarii a încă un ecograf, niște mese de operație și o lampă tot pentru blocul chirurgical. „Pentru instrumentar nou, de care este mare nevoie, am cerut spitalului să aloce fonduri. Cererea noastră a fost aprobată și urmează ca banii să fie investiți în instrumentar nou. Faptul că Maternitatea nu va deveni încă spital separat nu este o foarte mare pierdere, întrucît este mai important să avem aparatură și dotări de calitate”, ne-a declarat dr. Vladimir Corneleac, șeful Maternității din Bacău.
Ca și în cazul Spitalului Pediatric, transformarea Maternității Bacău în unitate cu personalitate juridică ar avea avantajul că banii ar fi alocați separat, iar medicii spun că fondurile ar fi altfel gestionate la o unitate cu numai 250 de paturi față de una cu 2.000 de paturi. „Nu s-a renunțat definitiv la proiectul dobîndirii personalității juridice, însă pentru acest lucru mai trebuie să așteptăm ceva timp. Oricum, și transformarea în spital va necesita sume imense, pentru că maternitatea nu are nici spălătorie și nici bucătărie, iar amenajarea birourilor pentru personalul administrativ va necesita, de asemenea, sume mari de bani”, ne-a declarat dr. Nedulai Ciuhodaru, șeful Secției Obstetrică Ginecologie II din Spitalul Județean Bacău.
Pînă cînd Maternitatea din Bacău, în care anual vin pe lune mii de copii, va intra în programul de dotare cu aparatură al Ministerului Sănătății, iar Spitalul Județean Bacău va avea fonduri să cumpere instrumentar nou, medicii de aici vor trebui în continuare să facă față cazurilor cu foarfece, pense și alt instrumentar vechi de peste 20 de ani. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns