• băcăuanii care au răspuns anunțului au acceptat recompense materiale de 200.000 de lei, deși statul îi recompensează cu bonuri de alimente
Criza sîngelui din Centrul Județean de Transfuzii (CJT), resimțită de mai bine de o lună, i-a făcut pe băcăuanii aflați la ananghie să recurgă la modalități disperate de a-și ajuta rudele bolnave. La începutul acestei săptămîni, un anunț de mică publicitate cerea băcăuanilor cu grupa 0-pozitiv să doneze sînge contra unei recompense materiale. În condițiile în care numărul donatorilor care vin dimineață de dimineață la CJT a scăzut în ultima vreme, subțiind considerabil rezervele de sînge ale centrului, în urma anunțului cu pricina, 12 băcăuani au răspuns prezent. „Bolnava pentru care se solicita sînge avea rude în Bacău, dar ea avea domicliu și era internată în Iași. Pentru că nu aveam sînge din această grupă nici pentru bolnaviii din județul nostru nu am putut onora cererea colegilor din Iași. Rudele din Bacău au spus totuși că vor aduce ei donatori cu grupa de sînge respectivă și că în acest fel vom putea răspunde solicitării Iașiului”, ne-a declarat dr. Emilia Popa, director CJT. Cum era de așteptat, atunci cînd miza pusă în joc este o recompensă materială, anunțul și-a găsit clienți. 12 băcăuani au venit să doneze sînge contra unei sume de 200.000 de lei, bani dați de rudele bolnavei peste bonul de alimente în valoare de 200.000 de lei. „Mama finului nostru locuiește la Iași și are o problemă de sănătate gravă, pentru care avea nevoie și de transfuzii sanguine. Pentru că Iașiul nu avea sînge, ne-am gîndit la această alternativă mai rapidă de a rezolva problema”, ne-a decalarat Marius Rădulescu, băcăuanul care a dat anunțul la ziar.
Criza de sînge pentru pacienta din Iași a fost rezolvată cu anuțul din ziar și recompensa de 200.000 de lei peste bonul valoric, dar cadrele medicale se tem că acest gest ar putea creea precedente periculoase. „Numărul donatorilor de sînge este tot mic și criza pe care o traversăm de peste o lună se accentuează. Dacă băcăuanii vor recurge la recompense ca să facă rost de sînge, vom ajunge ca și donatorii fideli să nu mai vină la recoltare. Noi, în afara bonului valoric de 200.000 de lei și de recompensa de 500.000 de lei după a cincea donare, cu care ei își pot lua doar alimente, nu le putem da în plus nimic”, a mai spus dr. Popa. Din rezervele de sînge ale CJT, centrul abia mai face față cererilor spitalelor din județul Bacău. Pentru situațiile în care există solicitări urgente pentru bolnavi grav, iar grupa respectivă este epuizată, cadrele medicale din Centrul de Transfuzii se văd nevoite să ceară rudelor să descopere ei singuri donatori pentru cel aflat în suferință. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns