• acțiunile Uton Onești au ajuns la 75.000 de lei
Săptămîna care a trecut a marcat un vîrf în tranzacțiile desfășurate la Bursa de Valori și pe piața RASDAQ. Operațiunile sînt tot mai multe, iar valorile cresc de la o zi la alta. Fenomenul nu este chiar surprinzător. Multe firme, inclusiv societățile de investiții financiare, au început să-și stabilească data de referință pentru AGA de bilanț. Cum unul din scopurile jocului bursier este și dividendul, valoarea mare a tranzacțiilor este justificată.
Acțiunile SIF Moldova sînt tranzacționate cu milioanele
Una din firmele cu tranzacții masive în ringul bursier este Societatea de Investiții Financiare Moldova. Săptămîna precedentă a fost marcată de operațiuni care au însumat milioane de acțiuni zilnic. După un început de săptămînă calm, marți operațiunile au explodat. Miercuri, de exemplu, valoarea totată a transferurilor a trecut de 11 miliarde de lei. Sfîrșitul a fost în aceeași notă, cu peste 2 milioane de acțiuni transferate în ultima zi, vineri. Interesant este că prețul pe acțiune nu a marcat salturi semnificative. SIF 2 este cotat la 2.800-2.950 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Analiștii pieței spun că apropierea datei de referință pentru adunarea generală a acționarilor în care se stabilește bilanțul pe anul 2002 este unul din motivele pentru care operațiunile au o asemenea amploare. Mai mult, SIF Moldova a stabilit deja data AGA, pe 28-29 martie. Data de referință este însă 3 februaie a.c. În plus, fostul FPP II a anunțat și un dividend previzionat, de 430 de lei/acțiune brut. În plus, SIF Banat-Crișana a fost vineri suspendat de la operațiuni, din cauza convocării AGA. Deci interesul pentru SIF 2 este justificat. Totuși, la alte SIF-uri lucrurile stau diferit. SIF Muntenia și SIF Transilvania se tranzacționează în cantități mai mici. Se pare că deținătorii nu vor să renunțe la ele, iar cumpărătorii nu sînt dispuși să dea prețuri exagerate. SIF Oltenia este de regulă intens tranzacționat. Deocamdată, motivațiile unor astfel de tranzacții masive nu sînt complet clare.
Acțiunile Aerostar Bacău dau semne de stabilizare în ringul bursier. Cotațiile în operațiuni s-au oprit la 25.000 de lei/acțiune, valoarea nominală.
Uton Onești a ajuns la 75.000 de lei/acțiune
Pe piața „necotatelor” Uton Onești a avut o nouă creștere de preț. O acțiune a firmei a ajuns la 75.000 de lei, la o valoare nominală de 25.000 de lei. În plus, vineri s-au înregistrat tranzacții masive, care au însumat peste 11.000 de acțiuni. În aceste condiții, valoarea totală a fost de peste 807 milioane de lei, valoare-record pentru aceste acțiuni.
Totuși, interesul pentru firma de pe platforma din Onești nu este surprinzător. Cele două societăți care se luptă să preia controlul asupra unității, Siatra Prod Tîrgu Jiu și Metal Invest Dărmănești au amendat ofertele publice pe care le-au lansat. Bătălia dintre ele pare a fi departe de final, deși a debutat în octombrie anul trecut. Marile pachete de acțiuni vizate de cele două firme sînt cele deținute de PAS Uton și de SIF Moldova. PAS-ul spune că nu poate vinde, pentru că acțiunile nu sînt achitate în întregime. Faptul ar putea fi cumva contracarat, dar angajații nici nu sînt prea dispuși să vîndă. SIF Moldova este, în final, firmă de investiții, așa că are tot interesul să obțină un preț cît mai bun. Surse din firmă ne-au declarat că acum gigantul de investiții asistă doar la lupta dintre cele două societăți, iar decizia va fi luată în alte condiții decît cel mai mare preț. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns