• Regimul alimentar
Pentru persoanele la care deja astenia s-a instalat, este indicat un regim alimentar pe bază de cereale integrale, pe care le puteți consuma după preferințe și în alternanță: grîu germinat, secară, ovăz. Singurul inconvenient este faptul că trebuie să vă faceți masa cît mai gustoasă, pentru că s-ar putea să nu puteți consuma cerealele simple. De exemplu, la micul dejun puteți mînca fulgi de ovăz înmuiați sau fierți în lapte, cu o linguriță de unt și îndulciți cu puțină miere de albine.
Legumele și fructele proaspete trebuie să fie consumate pe cît posibil crude. Dintre legumele cele mai indicate se numără morcovul, țelina, hreanul, varza albă și roșie, prazul, măslinele, ciupercile, spanacul, ceapă , usturoi sau pătrunjel. La capito sînt indicate caisele, prunele, strugurii, portocalele, lămîile, nucile și merele. Pentru a varia consumul de fructe și legume, din cînd în cînd vă puteți prepara și sucuri, realizînd diferite combinații între fructe și legume. Printre alimentele care ajută organismul să depășească această stare de oboseală, întărindu-l prin aportul considerabil de vitamine, se numără și carnea de vită. Aceasta trebuie consumată fiartă sau pe grătar. La fel este indicat și gălbenușul de ou.
Mierea de albine poate fi consumată pe tartine de pîine prăjită, la micul dejun, sau puteți bea diferite băuturi îndulcite cu miere, limonade, lapte. Mierea de salcîm este cea mai indicată, deoarece nu schimbă gustul băuturii și este întotdeauna lichidă. Persoanele obosite, nervoase, cele care suferă de reumatism, boli cardiovasculare, constipație sau celulită pot face infuzii din busuioc, din frunze de nuc (20 grame la un litru de apă), din flori de coada șoricelului sau cimbrișor. Pentru băutori, este indicat și consumul zilnic a unei căni de vin din flori de salcîm (20 de grame infuzate într-un litru de apă).
• Substanțe naturale
Este indicat să urmați o dietă simplă, pe bază de produse naturale, foarte ușor de integrat în programul zilnic al fiecăruia dintre noi. Aceasta trebuie să dureze minim șase săptămîni.
• Ginseng
Se consumă sub formă de pudră, cîte trei grame zilnic în primele două săptămîni. Apoi, două grame timp de patru săptămîni.
• Polenul
Se consumă cîte două linguri de granule diluate într-un pahar cu apă sau cu suc de fructe proaspăt, îndulcit cu o linguriță de miere de salcîm. Se ia dimineața pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Polenul este tonifiant și stimulator general al sănătății, reechilibrează organismul, dezintoxifică întreg organismul, alungă stările de oboseală, ajută organismul în timpul convalescenței chirurgicale, la epuizare fizică sau surmenaj.
• Magneziu
Este indicat să se consume aproximativ 300 de miligrame pe zi, sub formă de comprimate de glucolactat de magneziu. Acesta se ia în reprize, prima dată în timpul micului dejun și a doua oară în timpul cinei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns