Este bine stiut ca zilele Pastelui inseamna piosenie, smerenie si rugaciune. Insa, mare parte dintre bacauani vad in sarbatorile religioase un motiv in plus de petrecere. Printre cei care speculeaza astfel de momente petrecute in special la sate, sint muzicantii.
Este vorba despre acele persoane de etnie roma care strabat drumurile prafuite de pe ulitele satului pentru a-i bucura pe localnicii cu chef de petrecere. O astfel de fanfara am intilnit-o in comuna Saucesti.
Grupul format din sapte persoane mergea agale din poarta in poarta, fredonind cintece din repertoriul propriu. „Sintem muzicanti din tata in fiu. Cintam oriunde sintem chemati, iar la marile sarbatori ne place sa colindam satele unde lumea apreciaza muzica noastra.
Nu este vorba neaparat de profit, pentru ca la tara omul nu prea are de unde sa-ti dea bani. In schimb, unii te mai omenesc cu o tarie, un pahar de vin, un cozonac sau o bucata de friptura. Orice ne dau oamenii, e bine primit, pentru ca avem familii numeroase”, spune Vasile Feraru, muzicant.
Pe vremuri, faceau linguri pe care le vindeau, prin tara, din carute. Au plecat prin lume sa-si vinda muzica, mai ales ca si-au imbunatatit repertoriul cu serenade si cantonete interpretate la trompeta si acordeon. De ceva vreme, s-au intors acasa si colinda imprejurimile pe ritmuri muzicale.
Lasă un răspuns