În timp ce afară ningea ca-n povești, Aula „Moldova” a Universității „George Bacovia” s-a transfigurat, miercuri seara, într-un templu de spiritualitate și cultură creștină cu ocazia triplei lansări de carte ce l-a avut ca autor pe Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului. Preț de câteva ore, cât a ținut evenimentul, Prea Sfinția Sa a renunțat la eticheta administrativo-religioasă, devenind persoana al cărei demers literar a făcut posibilă această selectă adunare la care au participat oameni de cultură, profesori, preoți și credincioși deopotrivă. Astfel, vlădica de la Roman a devenit simplu episcopul Ioachim Giosanu, așa cum semnează pe coperta cărților sale.
După o scurtă prezentare realizată de rectorul universității-gazdă, prof. univ. dr. Tatiana Puiu, și de către prof. univ. dr. Neculai Lupu, mainfestarea culturală a intrat în miezul subiectului prin dizertațiile preotului Ciprian Burcă și ale criticului literar prof. Marius Manta, care au vorbit despre volumul „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Stăniloae”, lucrarea de doctorat a episcopului Ioachim Giosanu. „Această lucrare – a subliniat pr. Ciprian Burcă în cuvântul său – deși este scrisă în limba franceză, ea ni se adresează cu predilecție nouă, românilor”, de unde se desprinde necesitatea unei reeditări care să cuprindă și traducerea în limba română a mai sus-numitei teze. De asemenea, prof. Marius Manta a remarcat faptul că „volumul adună în paginile sale nu doar mărturii ale părintelui Dumitru Stăniloae, ci și mărturiile autorului despre ilustrul teolog, acesta având privilegiul de a-l fi cunoscut îndeaproape pe părintele Stăniloae.”
Trecerea către ce-a de-a doua prezentare a fost realizată printr-un intermezzo muzical-liturgic asigurat de arhidiaconul Ciprian Ignat, care, acompaniat de corala „Episcop Melchisedec” a preoților din Protopopiatul Bacău, a interpretat pasaje din Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, operă a aceluiași episcop Ioachim Băcăuanul. Despre lucrarea „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” a vorbit preotul Nicolae Hurjui, paroh al Catedralei „Înălțarea Domnului”, care, folosindu-se de experiența sa de profesor și istoric în egală măsură, a evidențiat necesitatea apariției acestei cercetări hagiografice în spațiul literar de specialitate.
După un nou intermezzo muzical, de această dată prin vocea de tenor a preotului Iulian Mușat, a venit rândul culegerii de eseuri „Creștinismul începe astăzi”, de a cărei prezentare s-au ocupat conf. univ. dr. Ioan Dănilă, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri”, și preotul Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor. Ioan Dănilă, filolog de formație, a dedus faptul că „PS episcop Ioachim realizează texte de jurnalism religios, puternic ancorate în realitatea epocii în care trăim”, iar pr. Constantin Sturzu, teolog și filosof în același timp, a structurat textele cuprinse în acest volum, asemenea unor fragmente muzicale adunate într-o simfonie, într-un decalog al creștinismului contemporan. „Chiar din titlu – a remarcat pr. Constantin Sturzu – autorul aduce un semn de exclamare având același impact ca și «Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc» a lui André Malraux sau «Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui» a Sfântului Siluan Atonitul.”
După un miniconcert asigurat de corala preoților băcăuani, a venit rândul autorului să vorbească. Și de această dată, auditoriul a avut surpriza să descopere, în persoana episcopului Ioachim, nu doar un erudit, ci și un vrednic urmaș al diaconului Ion Creangă, care a știut să îmbine sobrietatea cercetării liturgice cu anecdote spumoase din viața monahală și din experiența sa de viață, care au stârnit aplauze furtunoase. La final, PS Ioachim a donat o parte din cărțile sale bibliotecilor universităților băcăuane, dar și Colegiului Național de Artă „George Apostu”. De asemenea, drepturile de autor aferente acestor publicații vor fi virate, în totalitate, în contul Sectorului social-filantropic și misionar din cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului.
Lasă un răspuns