• ei au fost prinși copiind la proba de geografie • numărul absenților a crescut cu 18 elevi
Probele scrise de istorie sau geografie au tras, ieri, cortina peste prima sesiune a ultimului examen de capacitate. Un final care a fost mult mai dur în comparație cu primele zile ale concursului, în condițiile în care, ieri, au fost eliminați din examen trei candidați pe motiv de copiere. „Au fost prinși cu fițuici în toată regula”, a explicat profesoara Polixenia Simion, inspector de discipline socio-umane și membru al Comisiei județene de examen. În atare situație, Bogdan Lucăcel, absolvent al Școlii nr. 15 Bacău, Diana lazăr – Școala nr. 2 Gîrleni și Mihai Duma Marghidan – Școala nr. 2 Faraoani vor trebui să revină în sălile de examen în toamnă, dacă vor să obțină certificatul de capacitate. Cei trei „furăcioși” au optat pentru geografie și au susținut capacitatea în centrele de la școlile „Domnița Maria” Bacău, nr. 1 Buhuși, respectiv Cleja.
În plus, 18 candidați au renunțat la examen înaintea probei de ieri. Interesant este însă că nu mai puțin de zece dintre aceștia au fost înregistrați la centrul de la Școala „Ghiță Mocanu” din Onești. Per total, bilanțul examenului de capacitate arată că din cei 11.366 de absolvenți de gimnaziu, s-au înscris la concurs 9347, din care au terminat concursul doar 9.081, ceea ce înseamnă că au absentat 266 de candidați.
Subiectele au fost ușoare
Capacitatea s-a încheiat, din punct de vedere al gradului de dificultate al subiectelor, la fel cum a început: cu subiecte ușoare. Singura diferență comparativ cu probele anterioare a ținut de numărul variantei de subiect, care ieri nu a mai fost trei, ci patru. „Subiecte ușoare e puțin spus. Generoase, acestea permiteau oricărui elev serios să ia cel puțin nota 8.00. A fost, dacă vreți, un sfîrșit frumos pentru examenul de capacitate”, ne-a declarat profesoara Viorica Grigoriu, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Școlar. O părere asemănătoare a avut și profesoara Mareana Dobre, inspector de geografie. „Subiecte foarte ușoare. Practic, nu e nimic de comentat. Un elev bun lua cu ușurință cel puțin nota 8.00”, a spus și ea. Totuși, inspectorul general adjunct Ana Marchiș, profesor de geografie de formație, a adăugat că „subiectele au avut unele chichițe. De exemplu, lacul Ostrovu Mare apare pe harta cu lacuri din manualul de clasa a VIII-a, dar de abia în manualul de clasa a XII-a se precizează că acesta e lac de acumulare”.
Părinții au avut emoții mai mari decît copiii
În ciuda subiectelor considerate ușoare, părinții candidaților nu au scăpat de emoții. Zeci de părinți, rude și prieteni îi așteptau ieri la porțile școlilor pe elevii care au susținut o nouă probă a examenului de capacitate. Emoții, comentarii, întrebări care îi făceau pe părinți să fie, probabil, mai agitați și mai nerăbdători decît odraslele lor. Încet-încet, emoțiile au fost risipite de copiii care au ieșit de la examen, cu fețele roșii, evaluîndu-și modul în care au răspuns la întrebări.
Ștefan Huluba a avut examen la geografie și, împreună cu un coleg,
povestește relaxat cum a fost capacitatea. „A fost ușor, chiar foarte
ușor. Se ia sigur peste nouă, iar eu iau zece. Mă așteptam să fie un
pic mai greu”, zîmbește Ștefan, recunoscînd că părinții săi au emoții
mult mai mari decît el. Există însă și părinți care încearcă să-și
ascundă emoțiile în timp ce își așteaptă copiii în fața școlii. „Nu am
emoții deloc, pentru că fetița mea este foarte bine pregătită. A
terminat clasa a VIII-a cu 9,91, la profil matematică-informatică”,
spune Anica Roznovăț, una dintre mămici. „Am văzut subiectele la copiii care au ieșit. Era pregătită pentru orice fel de subiecte, mi se par destul de ușoare. Și la matematică au fost mai ușoare decît cele de la simulare”, încheie Anica Roznovăț cu ochii ațintiți spre clădirea Colegiului „Ferdinand”, unde are loc examenul.
Și la Școala „Mihai Drăgan” agitația este destul de mare. Zeci de
copii au ieșit deja de la examen și își evaluează o posibilă notă. Tatăl unui băiețel așteaptă ceva mai departe, poate și pentru a avea o mai bună vizibilitate și să-și vadă feciorul cînd iese. „Nu am emoții. A făcut foarte bine și la primele două probe. Astăzi are istoria. Îi place foarte mult, nu îmi fac griji. Aseară nici nu a mai
repetat, că mai mult le-ar fi încurcat. Stă mai mult pentru că i-am spus să nu se grăbească, să citească cu mare atenție toate subiectele. El a spus că ia între 8 și 9 la primele două probe. Nu, nu am motive să fiu emoționat”, spune Coman Iordache, al cărui băiat susține examenul la istorie. Maria Enache, a cărei nepoțică este și ea în sala de examen, recunoaște că „e tare greu. Și pentru ei, și pentru noi, cei de-afară. Ea a învățat, dar normal că am emoții mari. Abia aștept să termine cu examenele astea, dar o să vină altele”. Cu sau fără emoții, cei mai mulți dintre părinții care și-au așteptat copiii în fața școlilor au plecat acasă mai liniștiți, deoarece majoritatea elevilor au considerat subiectele mai ușoare
decît se așteptau. (Eduard CUCU, Codrin POP)
pe raster
Examen de capacitate la spitalul din Moinești
Numărul elevilor de clasa a VIII-a obligați să dea examenul de
capacitate în condiții neobișnuite a crescut ieri la trei. Celor doi
băieți internați la începutul examenului la Spitalul de Urgență din Bacău li s-a alăturat încă un elev din Zemeș. Remus Goarză, de 14 ani, a fost internat miercuri seară în Spitalul din Moinești, unde cadrele medicale s-au văzut nevoite să amîne o intervenție chirugicală, pentru ca elevul să fie apt să-și susțină examenul la geografie. „Pacientul a fost internat cu peritonită apendiculară, dar am amînat puțin momentul operației cu tratament cu antibiotice și pungi cu gheață, tocmai ca să nu rateze examenul”, ne-a declarat chirurgul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului din Moinești. Imediat
după ce și-a terminat teza, susțină în fața unei comisii special
constituite pentru a-l asculta în spital, Remus Goarză a fost operat
de apendicită. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns