• Malvina și Violeta, două femei cu afecțiuni psihice, mamă și fiică, precum și Dumitru Botezatu, fratele mamei, au incendiat mai multe stoguri de fîn și case din satul Răchitiș • sătui pînă peste cap, oamenii au strîns semnături din tot satul pentru ca femeile bolnave să fie internate într-o secție de psihiatrie
Oamenii din Răchitiș, comuna Strugari, au fost terorizați aproape zece ani de două femei. Malvina Plăcintă, de 52 de ani, și fiica acesteia, Violeta, de 28 de ani, au înspăimîntat satul prin comportamentul lor. Cele două femei sînt bolnave de schizofrenie. „Malvina a fost căsătorită, dar soțul i a decedat. Problemele au început să apară acum vreo 14 ani, dar situația lor psihică s-a agravat în urmă cu șase ani. Mama și fiica umblau dezbrăcate prin sat, provocau scandaluri și tulburau liniștea publică. Cel mai grav este că aprindeau focul în mijlocul bordeiului în care locuiau. Au rupt șipcile din pereții casei bătrînești și făceau foc în mijlocul casei. Pereții i-au peticit cu pături. Sînt un pericol social, pentru că se iau de oameni. În satul Răchitiș au fost mai multe cazuri de incendii izolate, în care au ars stoguri de fîn și chiar locuințe. S-a bănuit că ele au pus focul și apoi am avut certitudinea cînd au recunoscut fapta în momentele de luciditate”, ne-a povestit Ifrim Nedelcu, primarul comunei Strugari.
Pentru că nu au nici un venit, cele două femei au fost înscrise la primărie să primească ajutorul social stabilit prin Legea venitului minim garantat. De munca în folosul comunei au fost scutite, dat fiind starea lor de sănătate precară. Banii nu i-au primit însă din luna septembrie a anului trecut, pentru că Primăria Strugari nu a mai dispus de fondurile necesare plăților. Înainte de revoluția din 1989, Malvina și Violeta Plăcintă au lucrat la fosta cooperativă agricolă de producție din sat și nimeni nu s-a plîns de ele, pentru că erau foarte harnice. Malvina are opt clase, iar fiica aceteia a absolvit zece clase în comună. Ele au trăit pînă acum două săptămîni în casa părintească a Malvinei, care a ajuns la ultimul stadiu de degradare. Din cauza bolii, femeile nu s-au mai preocupat de gospodărie și au început să trăiască din mila sătenilor. „Fiecare sătean le ducea cîte ceva de pomană. Uneori acceptau și ne mulțumeau, dar, dacă nu le plăcea de cel care le ducea mîncarea, aruncau cu pietre după noi. Fugeau după poștaș și aruncau cu pietre, umblau pe stradă goale de nici nu poți să mai scoți copii din casă. Lumea a ajuns să le ocolească, pentru că sînt periculoase. Au dat foc la case, la coșarele și hambarele oamenilor. Pentru a face focul în bordeiul lor, se urcă în pomii oamenilor și le taie vîrful sau pur și simplu cîte o cracă. Și să te ferească dumnezeu să le zici ceva în acele momente, că pun mîna pe topor. Cînd se face noapte, umblă pe ulițele satului cu furci și pari în spinare”, ne-a spus și Lenuța Tală, o localnică din Răchitiș.
Ca și cînd necazul oamenilor nu ar fi fost de ajuns, în sat a mai locuit pînă de curînd și fratele Malvinei, Dumitru Botezatu, care are și el aceleași probleme psihice. „Omul ăsta a pus foc la șapte, opt case. Am ajuns să stăm noaptea să păzim casele. El a fost internat mai demult, dar ne temem că îi vor da drumul și se va întorce. Cînd am văzut că și femeile fac la fel și că sîntem expuși pericolului, ne-am adresat primarului și poliției. S-au strîns semnături de la tot satul, pentru a ne ajuta cineva să scăpăm de ele și să fie internate undeva unde să urmeze un tratament”, ne-a mai spus femeia din Răchitiș. Primarul Nedelcu a încercat și el să facă demersuri să le interneze sau să le ajute pe cele două femei cu ceva dar, cînd femeile vedeau că vine ambulanța, fugeau în pădure. „Boala lor e ceva genetic, pentru că și mama Malvinei, și fratele ei, au suferit la fel. De la o anumită vîrstă își pierd controlul și devin un devărat pericol pentru ceilalți săteni. Eu, medicul de familie din comună și șeful de post am semnat o adresă prin care am rugat Spitalul Județean Bacău să îi ajute pe oamenii din Răchitiș. În urmă cu două săptămîni, a venit salvarea și, după o urmărire pînă la marginea pădurii, am reușit să le prindem și să le internăm la Bacău. Ca să nu fie identificate și internate, femeile și-au ars actele, dar le-am făcut copii de la primărie. Problema este că nu au un curator care să se ocupe de ele, să le plătească spitalizarea și îngrijirea. Malvina mai are un băiat, dar acesta nu lucrează și nu are nici un venit pentru a le putea ajuta. Joi, la Bacău, se va întruni o comisie la spital care să le discute situația, pentru că internate pot sta doar temporar. Trebuie să se găsească o posibilitate de internare undeva, pentru că oamenii se tem să se întoarcă la Răchitiș”, a mai spus Ifrim Nedelcu. Localnicii din Răchitiș sînt dispuși să contribuie și ei cu ceva bani, numai să poată trăi liniștiți de acum înainte, fără teroarea pe care au suportat-o mai bine de zece ani.
Tot din mila localnicilor, Violeta și Malvina Plăcintă au ajuns la începutul lunii februarie la spital. Cîțiva vecini omenoși le-au însoțit pe cele două bolnave psihic la Spitalul Județean și le-au plătit drumul pînă la Bacău. Pacientele au fost ținute sub tratament aproape două săptămîni, timp în care starea lor s-a ameliorat. Cadrele medicale din secția Psihiatrie nu au putut însă să le externeze, pentru că mama și fiica bolnave de schizofrenie ar fi murit de frig și foame în bordeiul distrus de repetatele crize. „Știu că ele sînt și un caz social. Dacă le-am fi externat, poate ar fi murit cu zile. Chiar dacă în secțiile de Psihiatrie din județ nu mai sînt locuri libere, am încercat să le găsim un adăpost. Le-am transferat temporar la secția de Psihiatrie din Buhuși, dar nici aici nu vor putea sta prea mult. Singură soluție este internarea într-un cămin spital pentru cronici”, este de părere medicul Carmen Covrig, șeful secției Psihiatrie din Spitalul Județean. Violeta și Malvina Plăcintă din Răchitiș nu sînt singurele bolnave psihice din județul Bacău care ar avea nevoie de asistență socială într-un centru specializat și care nu-și mai găsesc locul în astfel de așezăminte. (C.TĂNĂSESCU, C. DUȚĂ)
Lasă un răspuns