Chimcomplex Borzesti, Mobila Buhuseana Buhusi si World Machinery Works (WMW) Bacau vor intra in administrarea noii Societati de Investitii de Stat (SIS) pe care AVAS inentioneaza sa o lanseze pe piata de capital. Acestea sint singurele trei societati comerciale la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS mai detine unele pachete de actiuni.
Documentatia de infiintare a SIS a fost finalizata, iar AVAS a transmis-o, spre analiza, catre cele cinci societati de investitii financiare, Bursei Române de Marfuri, Bursei de Valori Bucuresti, Fondului Proprietatea, Asociatiei Brokerilor, Comisiei Nationale de Valori Mobiliare si Depozitarului Central. Dintre cele 320 de participatii minoritare pe care le are AVAS la societatile comerciale din toata tara (alte 36 sint majoritare), cea de la Chimcomplex este una dintre cele mai importante, fiind de 15,43% din capitalul social (conform situatiei facuta publica chiar de AVAS, datorita valorii capitalului social al societatii din Borzesti. Astfel, AVAS detine aici aproape 16,19 milioane de lei. Desi participatia la Mobila Buhuseana este de aproape 18%, valoric aceasta nu trece de 133.210 lei, iar la WMW, cu numai 0,0044% AVAS are putin peste 16 milioane de lei.
In total, AVAS are in judetul Bacau 33,33% din capitalul social al celor trei societati, care au impreuna un capital social de peste 111,5 milioane de lei, din care 16,4 sint ale AVAS.
Economii la cheltuielile de administrare
Noua SIS, in fapt o societate de investitii financiare (SIF), va fi administrata de o societate de servicii de investitii financiare si va fi listata la Bursa pina la sfirsitul anului. Societatea ar urma sa administreze si sa valorifice, la costuri mai mici, participatiile minoritare ale AVAS. Unul dintre considerentele pentru infiintarea acestei societati este neputinta AVAS de a valorifica pachetele minoritare, dat fiind ca legislatia privatizarii este aceeasi cu aceea care se aplica si in cazul participatiilor majoritare, fiind o procedura complicata, in timp ce o societate de investitii poate sa le valorifice mult mai rapid si mai direct. „Statul economiseste foarte mult înfiintînd acest SIF. Toate cheltuielile materiale pe care le presupunea valorificarea individuala a pachetelor de actiuni dispar, la fel si cheltuielile cu participarea reprezentantilor în adunarile generale ale actionarilor si chiar în consiliile de administratie, acolo unde aveam reprezentanti. Apare doar costul cu un administrator” – a spus Mircea Ursache, presedintele AVAS.
Lasă un răspuns