• ei vor realiza un studiu asupra industriei textile din țara noastră
Un grup de trei studenți la Harward, printre care și un român, au vizitat ieri trei unități economice din municipiul Bacău care au ca domeniu de activitate industria textilă. Manuel Costescu, Verena Kugi și Marisa Joelson urmează masteratul la renumita universitate americană, specializarea Administrație Publică și Guvern. Ei au venit în România să facă o analiză a industriei textile și au în vizor societățile de profil din Bacău, București și Timișoara. „Am stat de vorbă atît cu managerii unităților respective, cît și cu angajații. Proiectul universității noastre este să analizeze sectorul textil în România, deoarece 30% din produsul intern brut al țării este furnizat de firmele din confecții. Vrem să vedem ce se întîmplă acum și ce e de făcut pentru ca afacerea să meargă bine”, ne-a declarat Manuel Costescu, de origine română.
Tinerii studenți de la Harvard au discutat cu patronii băcăuani asupra modului în care aceștia văd dezvoltarea firmelor lor pe o perioadă de doi – trei ani, modul în care se poate schimba strategia de producție pentru o mai bună rentabilizare a unităților economice respective, s-au prezentat metode economice de sporire a productivității fără a apela la disponibilizări, precum și rolul ședințelor de management, între toți managerii unității respective, în vederea creșterii profitului și găsirea de alternative de dezvoltare a firmei. „Pentru moment, noi nu sîntem în măsură să oferim soluții, ci doar să analizăm sistemul aplicat. Prin discuții, le-am sugerat managerilor idei pe care le-am avut din experiența noastră, din diferitele locuri pe care le-am vizitat”, a mai spus tînărul student român. El a mai subliniat că învățămîntul din țara noastră i-a oferit o bază teoretică care l-a ajutat mult în America, dar că acolo a învățat mai multe lucruri practice, prin analizarea diferitelor cazuri. El mai crede că orice licean care învață în țara noastră poate face față cu brio sistemului de învățămînt american. „Problema o reprezintă bursa. Sînt multe facultăți care acordă burse, dar acestea trebuie să fie complete, pentru că un an de studiu acolo costă 30.000 de dolari”, a mai precizat Manuel Costescu.
Un rol important în aducerea acestor tineri în Bacău l-a avut prefectul Radu Cătălin Mardare. El s-a întîlnit acum o lună cu omul de afaceri de origine română Dan Dimăncescu, care i-a îndrumat pe tineri pentru a-și realiza studiul în țara și orașul nostru. „Sperăm că studiul realizat de acești tineri să ne parvină și nouă, în funcție de regulile pe care le are universitatea americană. Un astfel de studiu realizat de experți costă foarte mult. Dacă acesta va ajunge la noi, vom încerca să îl aplicăm în industria textilă băcăuană”, ne-a declarat prefectul Mardare.
În vara acestui an, Manuel Costescu intenționează să se întoarcă în Bacău, unde va elebora un studiu al potențialului de dezvolatare economică a Aeroportului Bacău. Dacă proiectul se va realiza, autorităților locale nu le va rămîne decît să găsească sursele de finanțare pentru ducerea lui la îndeplinire. (C.T.)
Lasă un răspuns