• decesul pacientului care și-a petrecut ultimele ore de viață plimbîndu-se cu taxiul chemat pe post de Salvare a stîrnit acuze din partea șefilor DSP • lista vinovaților întocmită în urma anchetei conține numele a doi doctori și a unei asistente medicale • episodul morții petrecute marți dimineață pe holurile Spitalului de Urgență a fost raportat la cabinetul ministrului Sănătății
Moartea lui Nicolae Palăr, în vîrstă de 68 de ani, înscrisă marți dimineață în registrul serviciului de Urgențe din Bacău, a declanșat ieri primele reacții. În același timp în care opinia publică afla din presă cum un bătrîn internat de cîteva zile în spitalul TBC a fost trimis neînsoțit la un consult cardiologic de urgență, dar a ajuns să fie pasat în policlinică, șefii Direcției de Sănătate Publică (DSP) declanșaseră deja o anchetă. Toate cadrele medicale implicate în tragicul episod au dat ieri note explicative. Medicii Gabriel Gavrilă, de la spitalul TBC, Dumitru Iaut, de la serviciul de Urgențe, Roxana Lepădatu, cardiolog în Policlinică, și asistenta Daniela Grigore de la spitalul TBC au pus pe hîrtie detalii despre felul în care l-au trimis la Urgențe pe bătrîn și modul în care l-au consultat.
În numai cîteva ore de anchetă, reprezentanții DSP au stabilit lista vinovaților. Potrivit rezultatelor anchetei, greșeli profesionale au făcut atît cadrele medicale de la spitalul TBC, cît și cei de la serviciul de Urgențe. „Două sînt momentele care ridică semne de întrebare asupra modului în care a fost tratat bătrînul. Unul s-a petrecut la spitalul TBC, iar celălalt, la Serviciul de Urgențe. Doctorul Gabriel Gavrilă se face vinovat de faptul că a permis transportarea bolnavului cu un mijloc de transport medical și fără însoțitor. Asistenta Grigore de la TBC se face și ea vinovată de faptul că, din proprie inițitiativă, a trimis pacientul cu un taxi la Urgențe. Cea de-a doua greșeală aparține medicului Iaut, care nu a examinat pacientul în cabinetul de Urgențe, cînd starea lui nu era încă agravată, și a decis trimiterea bătrînului în cabinetul de cardiologie din policlinică. În mod normal, un pacient trimis pentru un interconsult nu avea ce să caute în policlinică. Trebuia consultat în serviciul de Urgențe, iar dacă medicul de aici era depășit ca și competență, pacientul nu trebuia purtat pe drumuri, ci era obligatoriu să vină la el cardiologul. DSP nu poate da sancțiuni în acest caz, dar am solicitat conducerii celor două spitale să ia măsuri disciplinare împotriva celor trei cadre medicale implicate în decesul lui Neculai Palăr. Aceeași solicitare am trimis-o și pe adresa Colegiului Medicilor, care poate stabili și dacă în acest caz există vreo culpă medicală”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al DSP.
Felul în care bătrînul de 68 de ani din Ungureni și-a găsit sfîrșitul a ajuns și la urechile ministrului Sănătății. „Am raportat acest caz și rezultatale anchetei noastre la Ministerul Sănătății. Acesta este al doilea episod tragic întîmplat la Bacău care ajunge pe masa ministrului Sănătății. Primul a fost înregistrat acum doi ani la Onești, cînd doi gemeni născuți prematur au murit în Maternitate pentru că incubatorul în care trebuiau ținuți nu funcționa din cauza unei prize defecte”, a continuat doctorița Cojocaru.
Măsurile administrative împotriva cadrelor medicale incriminate în cazul Palăr nu erau încă luate ieri. Ambele administrații de spital derulează propriile anchete pe baza cărora vor lua măsurile disciplinare împotriva vinovaților. „Dacă vom stabili că doctorul Iaut nu l-a consultat pe bătrînul trimis de la TBC, iar dacă pe biletul de trimitere se specifica necesitatea consultului cardiologic de urgență, medicul va fi sancționat cu 10% din salariu timp de trei luni. Pentru a vedea dacă doctorul Iaut se face vinovat și de culpă medicală, decizia aparține numai Colegiului Medicilor”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului de Urgență. „Este inadmisibil ceea ce s-a întîmplat la Bacău. Nu putem tolera astfel de comportamente. Am discutat deja cu prefectul județului și cu directoarea Direcției de Sănătate Publică, doctor Cornelia Cojocaru, pentru a se deschide o anchetă mai amplă, deoarece acest caz s-a soldat cu un deces. De asemenea, am sesizat Colegiul Medicilor, organismul abilitat să ia decizii cu privire la culpa medicală”, este de părere și ministrul Sănătății, Mircea Beuran. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns