• tranzacțiile de peste zece mii de euro vor fi monitorizate • se intenționează prevenirea spălării banilor prin intermediul statului
Trezoreria statului va avea obligația să raporteze tranzacțiile mai mari de echivalentul în lei a zece mii de euro Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, conform instrucțiunilor aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.
Potrivit normelor adoptate, vor fi monitorizate operațiunile în numerar a căror limită minimă în lei reprezintă echivalentul a zece mii de euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni legate între ele, privind: cumpărarea/răscumpărarea de certificate de trezorerie; depunerea/retragerea de garanții care, potrivit legii, se păstrează în conturi deschise la Trezoreria statului; depunerea/retragerea cauțiunilor pentru contestațiile la actele de executare silită sau la titlurile executorii și orice alte operațiuni care nu sînt exceptate de la raportare. De asemenea, se va monitoriza și raporta Oficiului orice operațiune neexceptată de la raportare, pentru care există suspiciuni sau informații că se urmărește spălarea banilor, chiar dacă valoarea acesteia este mai mică decît limita minimă prevăzută. Astfel, toate operațiunile care se desfășoară prin trezorerie de către persoane fizice sau juridice a căror valoare depășește echivalentul a zece mii de euro sau este suspectă din alte considerente va fi atent monitorizată în scopul prevenirii oricărei tentative de spălare a banilor prin Trezoreria statului. Măsura nu reprezintă însă nici o restricție. Cu siguranță însă că această monitorizare va duce la o inhibare a investițiilor în certificarte de trezorerie, al căror volum a început să scadă deja în urma reducerii pînă la 16 la sută a dobînzilor anuale oferite. Pînă acum, în acest an, la Bacău s-au vîndut certificate de trezorerie în valoare de 330 de miliarde de lei și s-au plătit dobînzi de 38 de miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns