– dupa un an de activitate, Tribunalul Bacau si-a prezentat realizarile – lipsa de personal si bugetul insuficient continua sa fie principalele probleme – timpul limitat de lucru la un dosar este o alta mare problema a judecatorilor
Tribunalul Bacau a solutionat in anul 2010 peste 20.000 de dosare. Tribunalul Bacau functioneaza cu trei sectii, respectiv sectia penala, sectia civila si sectia comerciala si de contencios administrativ. Luind in calcul faptul ca in anul 2008 judecatorii bacauani au lucrat la 15.552 de dosare, rezulta faptul ca in doi ani volumul de activitate a crescut cu 4.536 de dosare, mai mult cu 100 decit dosarele nou intrate in anul 2008 la sectia civila. In anul 2010 au fost inregistrate 1.562 de cauze suspendate. Sectia civila a avut u volum de activitate de 6.645 cauze din care 2.613 restente si 4.032 nou intrate. Sectia penala a avut un volum de activitate de 2.621, in acesta nefiind contabilizate masurile preventive (arestarile preventive). Sectia comerciala si de contencios administrativ a avut in lucru 10.822 de dosare, 730 fiind suspendate. „Analizind datele rezulta ca sectia civila are o crestere a volumului de activitate de aproximativ 200 de dosare, cea mai mare influenta regasindu-se in recursuri”, a spus judecator Maria Munteanu, presedinta Tribunalului Bacau.
Prea multe dosare
Conform datelor statistice, incarcatura pe judecator la nivelul intregii instante, calculata la un numar de 29 de judecatori, este de 693 dosare rulate. Sectia civila are o incarcatura de 604 dosare calculata la 11 judecatori, sectia penala inregistreaza o incarcatura de 328 de dosare la opt judecatori, iar sectia comerciala are o incarcatura de 1.082 dosare pe judecator, la un numar de 11 judecatori. „Indicatorul este in crestere fata de anii 2009 si 2008 cu toate ca numarul de judecatori s-a marit”, a adaugat Munteanu. Ea precizeaza ca principala vulnerabilitate este reprezentata de volumul de activitate. Chiar daca instanta a lucrat cu 29 de judecatori si a scazut usor incarcatura pe judecator, aceasta este in continuare prea mare pentru a permite in mod obiectiv marirea calitatii actului de justitie. „Este posibil ca numarul de judecatori sa fie aproximativ stabil in anul urmator, daca tinem cont de posturile vacante la Curtea de Apel Bacau. Cu toate acestea, singura certitudine in ceea ce priveste scaderea volumului de activitate este in penal, ca o consecinta a schimbarii competentei in caile de atac, modificare introdusa prin Legea nr. 202/2010”, a declarat presedinta Tribunalului Bacau. Aflata in lupta continua cu timpul, Maria Munteanu spune ca cele opt ore de program le sunt insuficiente judecatorilor, care, din cauza numarului mare de dosare, pentru a solutiona un dosar are foarte putin timp la dispozitie.
Lasă un răspuns