• nu uitați să treceți pe la veterniar înainte de a pune carnea de
purcel la saramură
„Trichineloza este un parazit care nu iartă pe nimeni. Pentru a fi
siguri că nu vom fi contaminați, va trebui să avem o atenție deosebită, încă din timpul creșterii animalului. Periodic, în
adăposturile în care sînt crescuți porcii, trebuie făcută deratizare,
pentru a scăpa de șobolani, principalii purtători de trichineloză”, ne
spune Sebastian Chiscop, medic veterniar în comuna Ștefan cel
Mare. El a precizat că, imediat după sacrificarea animalului,
vizita la cabinetul veterniar este obligatorie. Analizele pentru
depistarea trichinelozei se fac gratuit, la orice cabinet veterinar. „Sînt recomandate pentru analize probe din mușchii cei mai folosiți de animal, cum ar fi mușchii faciali sau intercostali. Sînt suficiente două – trei sute de grame de mușchi, iar în maxim o jumătate de oră, gospodarul va ști dacă poate consuma sau nu
carnea”, ne-a mai spus doctorul Chiscop.
Legislația permite veterinarinarilor să îi sancționeze cu amenzi ce pot ajunge pînă la cinci milioane de lei pe cei care își sacrifică animale fără să ducă probe pentru analizele de depistare de trichinelozei. În cei mai bine de treizeci de ani de carieră, Sebastian Chiscop a întîlni doar două cazuri de trichineloză. „În Moldova nu prea există obiceiul să se consume carne crudă de porc, și de aceea apar ceva mai puține cazuri de trichineloză decît în Ardeal, unde se consumă tot felul de preparate nefierte. Trichineloza este un parazit care nu poate fi distrus prin congelare sau refrigereare. Singura modalitate prin care se poate scăpa de acesta este fierberea preparatelor din carne cel puțin o jumătate de oră, la o temperatură de 90-100 de grade Celsius,” a mai recomandat medicul Chiscop.
Lasă un răspuns