E greu… mai ales pentru noi, ăia „micii”, care încep școala: iar șase ore și chiar șapte într-o singură și nenorocită de bancă, iar ascultări și lucrări neanunțate și iar obositoarele distracții și baluri pe care, tot noi ăia „micii”, le-am creat din lipsă de ocupație și pentru a ne desprinde de stresul fiecărei zi de școală. Mai greu e de „bobocei”, care fără să știe au pășit într-o nouă etapă din viața lor, una care poate devenii cea mai frumoasă atît timp cît știu să o trăiască din plin. „Of, liceul bată-l vina!”. Nu-i chiar așa, e mult mai bine decît în gimnaziu, sînt doar unele mici reguli de care trebuie să știi pentru ca totul să fie în regulă și ca părinții și profesorii să fie mulțumiți de tine.
Odată ajuns în clasă, se pune multă bază pe cît de băgăreț în seamă ești. Poți ajunge chiar șef de clasă, lucru care nu ți-l sugerez deloc, pentru că s-ar putea să pierzi toată distracția avînd grijă de „iubita” ta clasă. Prima lună trebuie să înveți foarte mult, pentru că prima impresie contează. Odată ce te știu profesorii bunicel la învățătură încearcă să le menții părerea. Te salvează de multe ori, de la multe note mici dacă te știu drept un copil silitor care a „uitat” odată să-și învețe decît dacă te știu drept unul leneș care merită nota doi din start.
Încearcă să cunoști cerințele profesorilor, pentru că unii preferă stilul învățatului mecanic, alții stilul logic, altora le place ca răspunsul tău să fie liber dar rapid, fără să te bîlbîi, unii se bazează pe munca de acasă, de exemplu cititul și făcutul temelor, iar unii pun mare bază pe manual. Important e să-ți dai seama fiecărui profesor ce-i place și odată ce ți-ai dat seama nu prea o să ai probleme cu ei.
Problema tablei! Nu omoară pe nimeni, mai mult, poți primi ajutor de la profesor și de la colegii din spate. Nu-ți pierde cumpătul odată ajuns în fața clasei, adună-te și încearcă să ieși basma curată.
Niciodată nu admite că nu ai învățat în fața unui profesor, dacă ai apucat să citești odată lecția. Spune ce știi, iar restul se pune în cîrca lui „vai, am uitat!” sau „sînt o fire emotivă”.
Încearcă să nu faci multe absențe atunci cînd chiulești. Mai bine învoiește-te. Nu folosi scuze de genul „a murit bunica”, pentru că nu te mai crede nimeni. Acum, cele mai la „modă” sînt cele de genul „mi-e rău”, pentru că nu te verifică nimeni: pui capul în pămînt, tremuri tot, te faci și tu mai palid și gata, dar cea mai sfîntă este scutirea de la mama, asta dacă nu te-ai certat cu ea, exact cînd nu ai avut chef să înveți sau cînd aveai o lucrare. Acum depinde de persoana care încearcă să se învoiască, de cine ești în clasă. Dacă ai mutră de îngeraș ai cele mai mari șanse să fii învoit, dar dacă ești cunoscut drept „unul care nu învață” poți să-ți iei gîndul. Odată ce te-ai învoit de la o singură oră, cînd te întorci ai grijă să nu te vadă proful. Altfel s-ar putea să te trezești cu o ascultare data viitoare.
Chiar dacă vrem sau nu, nu se știe ce va vrea guvernul de la noi peste doi sau patru ani, așa că notele sînt foarte importante. Încearcă să le ai cît mai mari, dar unde nu se poate, nu se poate. N-ai ce face. Nu lăsa ca nota să îți mohorască ziua.
Ai grijă cum îți alegi colegul de bancă pentru că o să îl ai un an întreg sau chiar patru. Vezi dacă e de treabă, dar nici prea de treabă nu-i bine. Să nu fie un vorbăreț fără pereche, dar nici o persoană timidă cu care să nu ai ce discuta cît timp ai o oră mai plictisitoare. De asemenea, păzește-te de cei fricoși și de cei gata să te pîrască atunci cînd faci un lucru ilegal, cum ar fi copiatul, și ai grijă să ai alături un coleg gata să colaboreze și să te ajute la nevoie. Păzește-te de cel care e gata să te cicălească mai rău ca mama, pentru felul în care te îmbraci, cum vorbești, că ai mania copiatului, etc. Mare grijă la oamenii care nu știu că s-a inventat apa și săpunul, pentru că nu te văd suportînd șapte ore un miros îngrozitor. Ai găsit un astfel de coleg? Păzește-l, pentru că sîntem mulți care căutam astfel de colaboratori fideli.
În rest, distracția se va ține lanț pînă în clasa a 12-a, cînd o să mai scadă din amploare, atunci cînd vei conștentiza că te așteaptă un bacalaureat la final. Și aveți grijă, nu lăsați clopoțelul să vă elimine cheful de viață. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns