Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiul Bacău organizează, în perioada 18 – 19 octombrie, o călătorie de documentare (study tour) pe Valea Bistriței pentru un grup de specialiști în probleme de turism și avifaunistică și jurnaliști, care vor colabora la implemantarea proiectului „Dezvoltarea și consolidarea turismului în Municipiul Bacău prin promovarea oportunităților locale”. Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Locală Bacău.
Proiectul urmărește promovarea produsului turistic Aria de Protecție Specială Avifaunistică Lacul Bacău II la nivel regional și național.
Grupul de specialiști și jurnaliști – ne-a informat managerul proiectului, Liviu Scarlat – vor testa eficiența, eficacitatea și funcționalitatea traseelor turistice concepute în cadrul proiectului, cu scopul atragerii lor în circuitul turistic al municipiului Bacău. Ei vor urma, practic, în cele două zile, cursul Bistriței, din aval în amonte și invers, cu plecare de pe Lacul Bacău pînă în zona Vatra Dornei. Obiectivele turistice și avifaunistice din traseu sînt Lacul Bacău, Grădina zoologică Piatra Neamț, Lacul P=ngărați Neamț (situl Natura 2000 – SPA), Lacul Izvorul Muntelui, Viaductul Poiana Teiului, Valea Bistriței, Cheile Zugrenilor și Cabana Zugreni, Suceava (Rezervația naturală Pietrosul Broștenilor – Cheile Zugrenilor). „Urmărim – a precizat Liviu Scarlat – creșterea gradului de circulație turistică în aria localizării produsului turistic cu 10 la sută pînă la finalul perioadei de implementare a proiectului”.
Problemele principale abordate de acest proiect sunt nevoia de promovare a turismului din județul Bacău la nivel regional și național și interesul relativ scăzut față de turism. Analiza SWOT, pentru monitorizarea punctelor tari sau slabe ale acestei realități, a constatat că ritmul anual de creștere a capacității de cazare în zonă este negativ, precum și cel al numărului de sosiri turistice, sub nivelul Regiunii Nord-Est. S-au mai constatat o insuficientă punere în valoarea a obiectivelor turistice din municipiul Bacău, lipsa posibilităților materiale și financiare necesare pentru susținerea unei campanii regionale / naționale pentru promovarea potențialului turistic al județului, lipsa unui concept unitar de campanie bazat pe rigorile marketingului modern, dar și lipsa posibilității de a implica, în acest demers, specialiști sau firme de specialitate, din cauza costurilor ridicate de colaborare.
Proiectul, care are o valoare totală de 797.400 de lei, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, își propune să rectifice o serie de probleme precum valorificarea insuficientă a resurselor naturale din Bacău, dar și a capacităților de cazare din oraș, lipsa produselor turistice locale la nivel regional și național și a unor campanii profesioniste de promovare a produselor turistice locale.
Călătoria de documentare organizată joi și vineri, prima dintr-o serie de astfel de acțiuni în proiect, are tocmai menirea de a înscrie aria turistică a municipiului Bacău în contextul regional și național în care trebuie văzută de turiști.
Ziarul de Bacău participă la această acțiune și va veni cu impresii de la obiectivele vizitate.
Petru DONE
Lasă un răspuns