■ 5. FC Onești 15 7 3 5 26-16 24 (^3)
Echipa care a dat peste cap turul campionatului, prin maniera de abordare a unor jocuri, în care nici un jucător profesionist de pronosport nu ar fi indicat mai mult de 2-3 rezultate, este fără îndoială FC Onești. O trupă care a plecat la drum cu obiectivul clasarea între locurile 1-5. Nimeni nu a dat atenție aspectului. Anume că este vizat chiar locul l, ceea ce însemna promovarea. Primul meci, prima victorie, 1-0 în deplasare la nou promovata Rulmentul Alexandria. Era pînă la urmă normal să se întîmple așa ceva. Ce a fost anormal s-a întîmplat la Onești, unde aceeași trupă pierdea cu 2-1 în fața Bucovinei Suceava, tot o nou promovată, dar care ulterior avea să dovedească din plin că este o formație de primă mînă în eșalonul al doilea. A urmat seria de șase meciuri fără înfrîngere pentru oneștenii lui Jean Gavrilă, din păcate, pe propriul teren aceștia cedînd puncte prețioase. Midia Năvodari, Petrolul Ploiești și Electromagnetica București au fost echipele care au îngenuncheat în fața lui Gorga și coechipierii lui. Acasă, iarăși puncte pierdute, cu Iașiul și Unirea Focșani. Cu toate acestea, FC Onești a mers vreme de cinci etape pe prima poziție a clasamentului.
Jean Gavrilă a demisionat
Etapa a 9-a avea să consemneze prima înfrîngere în deplasare a oneșptenilor. Metalul Plopeni învingea trupa lui Jean Gavrilă cu 1-0, deși în finalul meciului Oneștiul putea evita eșecul dacă nu s-ar fi jucat cu ocaziile. Dar ce ce s-a ajuns aici? Jocul fluctuant al majorității fotbaliștilor de la FC Onești ar fi o cauză. Însă mai presus de aceasta, accidentările în lanț. Chiar dacă lotul este format din 22-24 de jucători, ghinionul de care s-a „lipit” actuala trupă a lui Grigoraș este unul mai rar întîlnit. Drăgan a suferit o operație de menisc chiar înainte de a începe campionatul, lăsînd un loc imens în poarta care a fost perforată de cîteva ori prostește, iar linia mediană a fost practic ruptă în două de accidentările lui Pleșa, coordonatorul de joc, Boroncoi și Bîndar. Cei trei au plătit tribut valorii și s-au ales cu picioarele în ghips și multe, multe luni de pauză. În aceste condiții, la Plopeni corabia oneșteană a cedat pentru prima dată în deplasare și, în același timp, a pasat locul întîi, coborînd pe 4. A fost meciul după care Jean Gavrilă și-a dat demisia. După încercări tardive ale conducerii oneștene de a-l îndupleca pe Gavrilă, sibianul a rămas ferm pe poziție.
Și noul antrenor, Petre Grigoraș, a vrut să renunțe
Urmarea? Petre Grigoraș, un vicepreședinte al Farului pe care ața îl trăgea spre gazon, a acceptat să antreneze formația de pe Trotuș. O colaborare cu Daniel Scînteie, nimeni altul decît fostul său coleg din linia de atac a Bacăului cînd cei doi jucau, era binevenită pentru Grigoraș, care era susținut puternic și de oamenii cu banul, în special de Adi Șerban. Petre s-a pus pe treabă, însă după cîteva antrenamente și-a dat seama de condiția fizică de care dispune lotul său: sub orice critică. Meciul cu Cimentul Fieni avea să-i spună lui Grigoraș că situația nu este așa cum și-a închipuit el, doar după citirea unui clasament în care Oneștiul stătea bine. Mort de supărare după meciul pierdut cu Cimentul, Grigoraș chiar a avut intenția să părăsească echipa, însă gîndurile i-au fost alungate de Adi Șerban, care i-a promis sprijin necondiționat. O gură de oxigen s-a numit meciul cîștigat la masa verde cu Foresta Fălticeni, din deplasare, iar apoi a venit un 4-1 cu Dacia Brăila, într-un meci în care elevii i-au arătat profesorului că pot juca. Două eșecuri consecutive în deplasare au dus echipa pe un loc 5 cu care nu se mai întîlnise pînă atunci, iar șansa terminării turului pe podium a fost ratată în ultimul joc, atunci cînd în partida cu Gloria Buzău balonul nu a vrut să intre în poartă. La 6 puncte de liderul Petrolul Ploiești, FC Onești trage nădejde că punctele pierdute aiurea vor fi recuperate iar promovarea să se producă chiar în acest sezon. (Cristian BLANA)
Lasă un răspuns