Filiala Bacau a Asociatiei Patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a finalizat, impreuna cu partenerii sai, Proiectul “Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele nonagricole in zonele rurale ale judetului Bacau”. Evenimentul a avut loc ieri, 27 octombrie, odata cu Conferinta de prezentare a rezultatele obtinute de-a lungul perioadei de implementare (noiembrie 2009 – octombrie 2011) si a impactului acestora asupra mediului de afaceri.
Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European. La eveniment au participat reprezentanti ai institutiilor partenere (Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Directia de Munca si Protectie Sociala), Interactiv Ro Consult, reprezentanti ai consiliilor locale partenere (Stefan cel Mare, Tamasi, Plopana, Hemeius, comuna Helegiu), ai Camerei de Comert si Industrie Bacau si ai mediului de afaceri bacauan.
Proiectul este primul de acest fel care se ocupa de elaborarea si implementarea unei strategii integrate pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele nonagricole in zonele rurale ale judetului Bacau, prin crearea conditiilor de dezvoltare a intreprinderilor profitabile care sa genereze diversitate in economia locala si noi locuri de munca. Operatorii angajati in proiect au cercetat mediul rural bacauan, vor chestiona locuitori din acest mediu, vor aduna informatiile de care au nevoie si vor trage concluziile, care au fost impartasite mediului carora le sint adresate, inclusiv prin organizarea a patru simpozioane. Proiectul a fost destinat tuturor angajatilor, angajatorilor, persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, persoane inactive, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, someri din mediul rural al judetului. Prin intermediul strategiei s-a urmarit crearea unei exploatari eficiente si rationale a resurselor disponibile, noi locuri de munca generate de investitii si forta de munca mai bine pregatita. Realizarea ei porneste de la identificarea si analiza nevoilor specifice managerilor si angajatilor din mediul rural al judetului, precum si ale problemelor in domeniile formarii, ocuparii si incluziunii sociale specifice persoanelor neocupate.
„Proiectul – a spus managerul acestuia, Marin Mironeasa -, a urmarit dezvoltarea sustenabila a mediului de afaceri din spatiul rural bacauan. Cind am inceput proiectul, ne interesa cel mai mult sa aflam care era realitatea din acest mediu, care erau nevoile anagajatorilor de aici, dar si ale salariatilor acestora. Pe de alta, parte, stiam ca aici existau si cei mai afectati oameni de lipsa locurilor de munca, dar care reprezinta un mare potential de forta de munca. Astfel, am intreprins doua studii, prin care am urmarit nevoile angajatilor din diverse societati comerciale, dar si pe cele ale angajatorilor”.
In categoria managerilor s-a discutat cu oameni cu virste de peste 30 – 35 de ani, oameni cu studii liceale, dar si superioare, cu cei dintr-o categorie sociala in care predomina barbatii. Au fost manageri ai propriilor afaceri (in proportie de 84%), dar si asociati sau mici producatori, oameni cu o experienta profesionala de trei si 15 ani, care coincide cu perioada de gestionare a afacerii. Principalele lor domenii de activitate erau comertul si agricultura, in care au infiintat srl-uri, cu pina la zece angajati. Cei mai multi nu erau interesati sa creeze noi locuri de munca. Angajatii, insa, erau oameni cu o experienta de productie intre 3 si 15 ani, iar o treime dintre ei faceau activitati care nu corespundeau calificarii pe care au dobindit-o. Majoritatea erau angajati cu contracte de munca pe o perioada nedeterminata, mai ales in comert sau servicii. Dintre ei, cei mai interesati sa se perfectioneze au fost cei mai tineri.
Lasă un răspuns