Ulcerațiile piciorului diabetic sunt leziuni care pot să apară la nivelul membrelor inferioare la persoanele care suferă de diabet zaharat.
Pacienții sunt predispuși la ulcerații cauzate de neuropatia diabetică și de circulația sanguină neregulată. Ulcerațiile apar în talpă, în zona imediată de sub degete sau chiar sub degetul mare de la picior.
Ulcerațiile piciorului diabetic sunt greu de vindecat și dacă nu sunt tratate pot cauza amputații. Cauzele ulcerațiilor sunt determinate de:
– Circulația neregulată a sângelui – ulcerația este o afecțiune vasculară, ceea ce determină ca sângele să nu circule corespunzător la nivelul membrelor inferioare. Prin urmare, procesul de vindecare a leziunilor încetinește.
– Hiperglicemia susținută – vindecarea infecțiilor cauzate de ulcerațiile piciorului diabetic este încetinită.
– Neuropatia diabetică – afectarea nervilor reduce sensibilitatea piciorului la durere și provoacă leziuni, astfel apar ulcerațiile piciorului diabetic.
– Răni sau iritații la nivelul picioarelor – orice rană apărută în zona membrelor inferioare poate cauza infecții.
Simptome ale ulcerațiilor piciorului diabetic
Ulcerațiile piciorului diabetic au forma unor răni de adâncime mică, sub forma unui „crater”, de culoare roșie, care sunt localizate pe suprafața pielii piciorului. De asemenea, uneori mai apar și sub forma unor răni adânci care se extind pe întreaga grosime a pielii piciorului, ajungând la tendoane și oase.
Un prim simptom al ulcerațiilor este scurgerea de lichid din rană. După care apar iritații, transpirație, roșeață sau mirosuri neobișnuite.
Un alt simptom este apariția unei pete negre, ceea ce înseamnă că sângele nu poate circula în zona respectivă. Tot în zona piciorului veți simți o durere în locul în care apar ulcerațiile.
Tratament pentru ulcerațiile piciorului diabetic
Tratamentul ulcerațiilor începe cu o îngrijire atentă a pielii și a picioarelor. Este important să vă verificați starea pielii și să identificați din timp posibilele răni.
Planul de tratament se va face individual, în funcție afecțiunea medicală care provoacă ulcerația. Se pot face atât tratamente chirurgicale, cât și non-chirurgicale pentru ulcerațiile apărute pe picioare și degete.
Pentru ulcerațiile picioarelor apărute în stadiu incipient tratamentele non-chirurgicale ar putea funcționa. Ulcerațiile avansate, în special cele care sunt infectate, ar putea necesita intervenție chirurgicală.
Ce presupun tratamentele non-chirurgicale?
– Îngrijirea rănilor;
– Administrarea de antibiotice;
– Purtarea hainelor de compresie;
– Efectuarea drenajului;
– Aplicarea de proteze;
– Aplicarea de orteze.
Tratamentele invazive și chirurgicale includ:
– Debridarea (îndepărtarea țesutului infectat);
– Exostectomia plantară (îndepărtarea unor părți din talpa piciorului);
– Alungirea tendonului lui Achile (întinderea tendonului);
– Osteotomii metatarsiene (osul metatarsian al degetului mare este tăiat și realiniat);
– Tenotomia (îndepărtarea țesutului cicatricial);
– Chirurgie reconstructivă cu ajutorul grefelor de piele.
Metode de prevenție a ulcerațiilor piciorului diabetic
Cel mai important este să apelați din timp la un medic pentru ca acesta să trateze precoce ulcerațiile piciorului diabetic, astfel încât să nu se ajungă la amputații.
Persoanele care suferă de diabet trebuie să acorde o atenție deosebită picioarelor și să semnaleze orice modificare apărută la nivelul tălpilor. Iată câteva măsuri de care să țineți cont:
– Examinați-vă fiecare parte a picioarelor pentru a vedea dacă există răni sau zone inflamate.
– Încercați să aveți o igienă adecvată și să vă spălați cu apă caldă, folosind un săpun delicat.
– Purtați încălțăminte potrivită care să nu provoace disconfort. Totodată, alegeți șosete din bumbac 100% absorbante, pe care să le schimbați când apare umezeală la nivelul picioarelor.
– Realizați pedichiura cu grijă și tăiați unghiile drept. Îndepărtați colțurile pentru a evita rănile.
– Aplicați creme hidratante sau care să îmbunătățească microcirculația la nivelul tegumentului.
Cum să folosești Testul Michigan
Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medic, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.
În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la 6 luni.
Lasă un răspuns