• primarii din județul nostru, dar și alții din județele învecinate s-au bătut să cumpere tunurile casate • un tun a costat doar două milioane de lei, așa că cele 82 de piese existente s-au dat ca pîinea caldă
Multe dintre tunurile de artilerie cu care a fost înzestrată Armata Română se află de cîtva timp în ogrăzile primăriilor din județul Bacău, dar și din județele limitrofe. Primari din Galați, Buzău, Vaslui dar mai ales din Suceava sau Botoșani s-au înghesuit la unitatea de reparații a Garnizoanei Bacău, ca să achiziționeze la prețuri modice (două milioane de lei) tunurile casate de armată. Armele nu s-au dat așa, oricum, ci doar după ce le-au fost scoase toate componentele care le-ar fi putut permite funcționarea. Adică tunurilor antitanc li s-au scos focoasele, țevile au fost sudate și umplute cu beton. „Au venit primarii cu documentațiile necesare din care să rezulte că tunurile antitanc vor fi folosite numai pentru ridicarea unor monumente închinate eroilor celui de-al doilea război mondial, pentru că de la nivel central s-a dorit evitarea unor situații neplăcute privind amplasarea unui tun la un monument închinat primului război mondial sau lui Ștefan cel Mare. Cele mai multe cereri le-am primit de la primari din Suceava și Botoșani. M-a impresionat în mod deosebit un bătrîn din Suceava, care a venit, a pipăit tunul și apoi l-a sărutat”, ne-a declarat lt. col. Relu Ignat, comandantul Serviciului de reparații al Garnizoanei Bacău.
Asta nu înseamnă că nu au fost și persoane fizice, în special patroni care au venit să ceară tunurile în scopuri „turistice”. „Eu mi-aș fi dorit patru tunuri, pe care să le fi amplasat cîte două de o parte și de alta a intrării în hotelul meu. Pe ele sau pe lîngă ele aș fi pus două fete frumoase și, în felul ăsta, aș fi atras turiștii. Din păcate, n-am avut succes, pentru că mi-au spus că nu se onorează decît cererile primăriilor care au documentația întocmită pentru ridicarea unor monumente, ori pentru integrarea lor într-un ansamblu monumental. Le-aș fi cumpărat fără să stau pe gînduri dacă mi s-ar fi permis, mai ales că se vindeau la prețuri de nimic”, ne-a declarat Vasile Costraș, proprietarul unui hotel din Slănic Moldova. „Cele două milioane de lei pe care le-au plătit pentru un tun au reprezentat de fapt cheltuielile pentru demilitarizare a armelor, pentru că tunurile în sine s-au transmis cu titlu gratuit către primării”, ne-a mai spus colonelul Ignat.
Tunurile au ajuns și la primării din județul Bacău. Primăria din Letea Veche se poate mîndri cu două astfel de achiziții: unul tun este amplasat în centrul comunei, la un monument închinat eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial, iar celălalt este amplasat la o troiță din satul Rusciutea. „Ne-am bucurat că am primit aprobare pentru amîndouă. Am făcut cerere la București și mi le-au aprobat pe serii. În două luni le-am primit și le-a și pus la locul lor”, ne-a declarat Dorin Chiribău, viceprimarul comunei Letea Veche.
Unitatea de reparații a Garnizoanei Bacău a avut 82 de tunuri casate. Cererea a fost mult mai mare decît oferta, așa că doar cei care s-au înscris primii și au avut și documentele cerute le-au și primit. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns