• ISJ va stabili programul școlilor din perioada 14- 18 iunie abia după ce va decide care vor fi centrele de examen și de evaluare
Programul de desfășurare a cursurilor din unitățile de învățămînt în perioada 14- 18 iunie nu va fi stabilit decît după ce reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bacău vor definitiva centrele de examen și de evaluare care vor funcționa în timpul testării naționale. Pentru că în acest an calendarul examenelor susținute de absolvenții claselor a opta se suprapune cu ultima săptămînă de școală a elevilor din clasele I-VII și IX-XI, Inspectoratul Școlar Județean Bacău va trebui să ia măsuri pentru desfășurarea orelor și a examenului în cele mai bune condiții. Una dintre variantele luate în calcul de șefii ISJ era ca elevii din clasele care nu susțin examen să recupereze cele patru zile în care se va desfășura testarea națională în luna mai. Soluția găsită la nivel local a fost scoasă din calcul, întrucît ultima directivă venită de la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) impune inspectoratelor școlare ca școala să se termine pentru elevii care nu susțin examene pe data de 18 iunie. „Prioritatea noastră în acest moment este să decidem care vor fi școlile care vor fi centre de examen și care vor fi centre de evaluare. Abia după aceea, în funcție de aceste date, vom stabili programul unităților de învățămînt din județ”, ne-a declarat Ana Marchiș, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Anul trecut au susținut capacitatea circa 11.700 de absolvenți din clasa a opta, în timp ce în acest an sînt programați să se afle în bănci circa 11.200 de elevi. În județul Bacău au fost organizate 44 de centre de examinare, repartizate din toate zonele județului, iar alte cinci unități de învățămînt, din care cîte două la Bacău și Onești și unul la Comănești, au fost centre de evaluare. „Avînd în vedere că în acest an numărul elevilor care vor susține capacitatea este aproximativ același cu cel de anul trecut, este foarte posibil ca diferențele de organizare să nu fie foarte mari. Pînă la începutul săptămînii viitoare urmează să stabilim toate școlile în care se va desfășura testarea și abia după aceea vom hotărî care va fi programul în unitățile de învățămînt”, mai spune inspectorul școlar adjunct Ana Marchiș.
Nu numai școlile în care se va susține testarea națională sau se vor corecta tezele vor trebui să-și modifice programul. O parte dintre profesori se vor afla la supraveghere, alții vor fi la corectare, ceea ce înseamnă că din mai toate unitățile de învățămînt vor lipsi cadre didactice. Ceea ce înseamnă că ultima săptămînă de școală în școli va fi o adevărată harababură, indiferent de programul de desfășurare a orelor pe care îi vor stabili reprezentanții ISJ. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns