Astazi sintem la finalul celei de-a treia saptamini de campanie electorala. Cursa candidatilor la primarii si la Consiliul Judetean intra pe ultima… „turnanta”. Nu stiu daca vor fi surprize si nici nu am date despre „resursele ascunse” ale unora dintre candidati. Cert este doar faptul ca pina acum nu s-a intimplat ceva iesit din comun. Fiecare si-a vazut de culoarul lui, evitind apropierile prea periculoase fata de adversar. Urmarind emisiunile de la televiziunile locale, constat ca s-au format un fel de cupluri si grupuri care apar musai in aceeasi formatie. Politicosi, calmi si „oficiosi”, pretendentii la functii publice ocupa ecranele televizoarelor repetind cam aceleasi promisiuni. Mai toti vor sa faca poduri peste Bistrita, pasaje peste calea ferata si aerogara noua la aeroport. De asemenea, mai toti constata ca este haos in traficul din municipiu, dar solutii ferme nu prea am auzit.
Despre constructiile ilegale, despre retrocedarile ciudate, despre „extensiile” crescute pe linga blocuri precum ciupercile pe trunchiurile copacilor nu am auzit sa vorbindu-se cu adevarat. Am impresia ca subiectele cu care se incearca a se aburi electoratul sint foarte atent alese pentru a nu deschide vreo „Cutie a Pandorei” cu date despre implicarea tuturor celor care ne cer voturile acum. Unul a facut rost de un teren in buricul tirgului, altul a eliberat autorizatii pentru garaje pe domeniul public si mai toti au avut de-a face cu contractele din bugetul local. In asemenea conditii este greu sa-ti dai in git adversarii fosti parteneri de afaceri…
In acest context, ultima saptamina de campanie poate sa fie la fel de plictisitoare (unii ar spune „civilizata”…). Insa daca vreunul dintre candidati va lansa acuzatii-soc, bilciul poate fi total. Am afla si noi, votantii, cum a functionat administratia in acesti 18 ani de democratie. Nu ca n-am sti… Dar faptele ar deveni publice. Am descoperi ca si cei cu imagine de oameni foarte cinstiti si bine intentionati au pacatele lor. Unii dintre ei s-au dovedit prea slabi pentru a-i indeparta din jurul lor pe cei care se lasau mituiti sau care se ocupau de aranjamente dubioase de la inaltimea functiilor primite pe ochi frumosi sau dupa negocieri politice. Un asemenea candidat, chiar daca nu i se poate reprosa ceva direct, este periculos doar prin anturajul pe care il trage dupa el. Insi porniti pe capatuiala, cu mentalitate de arendasi, lingai profesionisti, obsedati doar de propriul lor profit material… Cu asemenea consilieri si parteneri de administratie, oricit de priceput si harnic ar fi alesul, el va esua in a i se pune in circa pacatele celor pe care i-a promovat. In final, trebuie sa spunem ca-si merita soarta…
Risc sa afirm ca majoritatea bacauanilor isi vor defini optiunile in saptamina care urmeaza. Exista o masa electorala importanta care ori nu a avut ragazul necesar pentru a urmari actiunile candidatilor, ori nu a crezut de cuviinta ca merita un asemenea efort de informare. Din pacate, lehamitea si neincrederea pot distorsiona rezultatele turului intii. Ca si altadata, insist sa spun ca este nevoie sa iesim la vot. Indiferent de optiunea fiecarui bacauan in parte, gestul (simplu si necesar) de a merge la sectia de votare ar insemna ca democratia nu a murit. Iar pentru a functiona sistemul in favoarea cetatenilor, acestia trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza. Sa asculte cit mai multi candidati, sa-i „cintareasca” la vorbe si la fapte si apoi sa puna stampila acolo unde crede fiecare ca este mai bine pentru el si pentru familia lui. E simplu, nu-i asa?…
Lasă un răspuns