Crestinii ortodocsi care s-au straduit sa respecte rigorile acestui post beneficiaza simbata si duminica de ultimele dezlegari la peste. Conform regulamentelor instituite de Biserica Ortodoxa Romana, in ultima saptamina a acestui post inchinat Nasterii Domnului, nu se mai da nici o dezlegare nici la peste, nici la vin. Urmeaza o saptamina in care se recomanda mese cu hrana uscata si mincaruri fierte. Ultima zi a postului Nasterii Domnului , 24 decembrie, se numeste si ajunul Craciunului si va fi o zi de post mai aspru decit celelalte zile. Biserica recomanda credinciosilor dornici sa intimpine sarbatoarea Nasterii Domnului cum se cuvine sa ajuneze pina la orele 15.00, dupa care se va putea minca griu fiert, amestecat cu miere, in amintirea postului tinut in Vechiul Testament de Daniel si de cei trei tineri in Babilon. Postul alimentar este strins legat de cel sufletesc care consta in abtinerea de la cuvinte jignitoare la adresa celui apropiat, indepartarea de minie, ura, razbunare si alte sentimente care altereaza sufletul uman. In privinta dezlegarilor la peste mentionam ca acestea se dau in mod deosebit pentru copii, batrini si persoanele bolnave, care au nevoie de tratamente speciale si, deci, de o alimentatie adecvat.
despre post si foloasele sale a zis
Isaia 58:”6 Iatã postul plãcut Mie: dezleagã lanturile rãutãtii, deznoadã legãturile robiei, dã drumul celor asupriti, si rupe orice fel de jug;
Isaia 58:7 „împarte-ti pâinea cu cel flãmând, si adu în casa ta pe nenorocitii fãrã adãpost; dacã vezi pe un om gol, acoperã-l, si nu întoarce spatele semenului tãu.”
Isaia 58:”8 Atunci lumina ta va rãsãri ca zorile, si vindecarea ta va încolti repede; neprihãnirea ta îti va merge înainte, si slava Domnului te va însoti.”
Isaia 58: „9 Atunci tu vei chema, si Domnul va rãspunde, vei striga, si El va zice: ,Iatã-Mã! Dacã vei îndepãrta jugul din mijlocul tãu, amenintãrile cu degetul si vorbele de ocarã,”
Matei 17:21 „Dar acest soi de draci nu iese afarã decât cu rugãciune si cu post.”
Luca 2:37 „Ramasa vaduva si fiind in varsta de opzeci si patru de ani, Ana nu se departa de Templu si zi si noapte slujea lui Dumnezeu cu post si cu rugaciuni.”