• Alexandru Podoiu este singurul elev băcăuan care a studiat un an la un liceu din SUA • el a ajuns la High Scool Protage din statul Indiana printr-un program de schimburi interculturale • deși în SUA a urmat clasa a XI-a, Alexandru va reveni în Bacău în clasa a X-a, pentru că avea foarte puține șanse să-i fie echivalate studiile • „în America e mai ușor să cumperi droguri decît bere”, spune el
Visul american al unui tînăr băcăuan a devenit realitate încă înainte de a împlini vîrsta majoratului. La 17 ani și jumătate, Alexandru Podoiu este singurul elev din județul Bacău care a avut posibilitatea ca, timp de un an, să studieze în Statele Unite ale Americii, la un liceul din statul Indiana.
Ideea de a pleca în „Țara tuturor posibilităților” a apărut atunci cînd familia tînărului a citit, în vara anului trecut, un anunț în ziar, în care se spunea despre oportunitatea ca adolescenții din România să studieze în licee din SUA, în cadrul unui program de schimburi interculturale. „Am luat legătura cu International Education Center din Iași, care se ocupa de recrutarea și selectarea candidaților. Am susținut mai multe interviuri și am completat foarte multe formulare, iar, în final, am fost acceptat pe lista elevilor români care urmau să studieze la un liceu din SUA”, povestește Alexandru Podoiu. Condiția obligatorie era să vorbească foarte bine limba engleză. Ceea nu nu era nici o problemă, de vreme ce tînărul băcăuan, care tocmai terminase clasa a IX-a, profilul Matematică-Informatică la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, făcuse pregătire cu profesori de engleză de pe cînd avea doar patru ani și jumătate. O altă condiție era ca familia să suporte cheltuielile cu taxa de viză și interviurile, biletul de avion sau banii de buzunar în SUA, adică aproape 8.000 de dolari. Cum tatăl băiatului este un prosper om de afaceri, fiind unul dintre acționarii de la firma Barleta din Bacău, nici acest lucru nu constituia un impediment.
Gazdele îngrijeau voluntar patru bursieri străini
Pe 5 spetembrie 2003, Alexandru Podoi a luat avionul cu destinația Chicago, pentru a ajunge în statul Indiana, la liceul Portage High Scool. Al patrulea liceu ca mărime din statul Indiana, Portage High Scool este frecventat de 3.500 de elevi și cîțiva bursieri străini, între care anul trecut a ajuns și singurul elev din România. Fiind un program de schimburi interculturale, acesta prevede ca pe perioada șederii în SUA elevii din străinătate să fie găzduiți de familii voluntare. „Familia la care am stat aproape patru luni avea trei copii și era una de bază în programul de schimburi interculturale. De-a lungul timpului, prin casa lor trecuseră mai bine de 50 de elevi străini. Pe lîngă cei trei copii ai lor, în casă mai stătea un student din Vietnam, unul din Brazilia și unul din India, care a venit ceva mai tîrziu. În total, eram nouă persoane care ne așezam la masă de două ori pe zi”, povestește Alexandru. Interesant este că pe perioada șederii la familia care-i găzduia, elevii bursieri nu trebuiau să facă cu nimic mai mult decît făceau copiii familiei. La fel ca și ceilalți adolescenți din casă, Alexandru avea program de curățenie de două ori pe săptămînă, iar sarcina lui era să șteargă praful. În rest, cazarea și masa erau gratuite, fără nici o obligație materială sau de altă natură. Singurul beneficiu al familiei care îngrijea un elev cu bursă venit din străinătate era că avea reducere de 50 de dolari la plata taxelor, însă suma era infimă în comparație cu valoarea dărilor plătite către stat.
Din cauza unor neînțelegeri apărute în familie, Alexandru a schimbat la începutul lunii ianuarie familia care l-a găzduit și a nimerit la pastorul comunității din orașul Porter, situat la 20 de minute de mers cu mașina pînă la liceul din Portage, pe care îl frecventa. Spre deosebire de cealaltă gazdă, familia de aici nu avea nici un copil. „Au fost foarte drăguți cu mine și m-au ajutat cu tot ce au putut. Pastorul mă ducea și mă aducea în fiecare zi la liceu cu mașina și nu m-a lăsat niciodată să cred că e un mare efort să facă asta. Doar cînd boala de cancer a recidivat și a stat în spital vreo lună de zile nu m-a dus cu mașina la liceu, am mers cu niște profesoare care predau la acel liceu”, povestește Alexandru.
Sportul, materie obligatorie la americani
Deși fusese pregătit în țară în legătură cu ce avea să-l aștepte la școala pe care urma să o frecventeze, Alexandru a fost totuși luat pe nepregătite de realitatea americană. În primul rînd, în momentul în care s-a dus la cursuri a constatat cu stupoare că nu profesorul vine la clasă, ci elevii aleg și se duc la cursurile acestora. Un alt șoc a fost în momentul în care a trebuit să opteze pentru cursurile pe care le urma în timpul celor patru semestre ale anului școlar. „Am aflat, cu surprindere, că sportul este o materie obligatorie la liceu. Își și permiteau asta, pentru că cei care mergeau la înot, spre exemplu, aveau un bazin cam ca cel din Bacău. Plus săli de baschet sau un teren de fotbal american. Toată baza sportivă a liceului era cam jumătate din cît este baza sportivă a Bacăului”, povesteșe Alexandru Podoiu. Ca să-și poată echivala anul de liceu din SUA, Alexandru și-a ales la clasă materii care se studiază și în România, cum ar fi matematica, chimia sau informatica. Numai că elevii din clasa a XI-a de la liceul american, pe care Alexandru a urmat-o, învățau ceea ce în România elevii învață în clasa a șaptea sau a opta. Plus că într-un an școlar putea merge doar la opt cursuri, dintre care sportul, limba și literatura engleză și istoria SUA erau obligatorii.
Tinerii americani sînt preocupați întîi de muncă, apoi de școală
Un alt lucru care l-a uimit pe tînărul băcăuan a fost acela că adolescenții din State pun pe primul plan munca, și abia după aceea școala. „Aveam prieteni la liceu care în timpul anului școlar aveau un serviciu, iar în vacanță, cîte două-trei. Foarte rar se întîmpla să ieșim cu toții în oraș, pentru că ei nu aveau timp. La 17 ani, colegii mei aveau mașină și își plăteau asigurarea din veniturile lor. Au rămas surprinși cînd au aflat că părinții mei au cheltuit cu mine cîteva mii de dolari ca să merg în SUA, iar eu nu le voi restitui nici un leu”, a povestit Alexandru.
Elevul băcăuan nu a scăpat de imaginea negativă pe care o are România în străinătate. „Colegii americani mă mai luau în rîs și mă întrebau dacă noi avem case, mașini sau autostrăzi. Așa mi-am dat seama că sînt naivi și superficiali și că la cei mai mulți cultura generală este mediocră. Dar le explicam care sînt atuurile noastre și atunci o lăsau mai moale”, povestește Alexandru Podoiu.
O altă realitate care l-a șocat a fost că în SUA e mult mai ușor să cumperi droguri decît o bere. „În campus veneau foarte mulți tineri care vindeau marijuana. Pentru studenții străini era promoție și dădeau gratuit, probabil la început. Dar, oricum, acolo poți procura droguri ușor, mult mai ușor decît să bei o bere sau o sticlă de vin”, spune tînărul băcăuan.
Reia școala de unde a lăsat-o
Alexandru Podoiu spune că experiența americană nu i-a folosit decît ca experiență personală, pentru că în România va trebui să reînceapă școala de unde a lăsat-o. Pe 12 septembrie, cînd va reîncepe școala, el va reveni în bancă în clasa a X-a, deși în SUA a învățat de la egal la egal cu elevii din clasa a XI-a. „Echivalarea anului de studiu în SUA era foarte complicată și pentru asta trebuia aprobarea ministerului. Ar fi trebuit să cer echivalarea studiilor din SUA și să dau diferențe la cele 10-12 materii pe care nu le-am putut studia acolo, dar care se predau în școlile românești. Urmează bacalaureatul și nu am vrut să risc, așa că am preferat să reîncep clasa a zecea”, susține tînărul. Nici Alexandru și nici familia lui nu consideră că anul de studiu petrecut în SUA este timp pierdut. „Mă ajută ca și experiență de viață, pentru că, după ce am văzut cum se trăiește în America, privesc lucrurile altfel. Este bine să ajungi acolo, chiar și numai pentru un an”, explică Alexandru marele cîștig al vieții sale. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns