Adolescenții de astăzi par tot mai mult a fi niște creaturi ciudate, cu preocupări tot mai bizare și mai diversificate. S-a transformat, cred, într-un obicei pentru unii să acuze nefondat tînăra generație de dezinteres intelectual și de lipsă de respect pentru sine, efect direct al acestui dezinteres. Nu putem rămîne însă pasivi la o astfel de acuză, așa că trebuie să aducem ceva probe care să conteste opinia eronată care pare să-i domine pe cei mai vîrstnici. Este cu atît mai mult nevoie de un exemplu autentic pentru a ne susține argumentele. Unul din cei cu care în mod evident ar trebui să ne mîndrim este Marius Istrate, un adolescent de 18 ani, elev în ultimul an la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”.
Alegerea nu este întîmplătoare, avînd în vedere că Marius este deja o figură cunoscută în rîndurile adolescenților ca adversar la concursurile școlare, ca poet sau ca simplu prieten. Cea mai mare realizare a lui Marius, așa cum ne-a declarat chiar el, o constituie faptul că este membru fondator al Asociației NOVA și actualmente membru în consiliul de conducere – director general de programe. Este de la sine înțeles că toate acestea implică o serie de responsabilități, pe care cei mai mulți dintre noi nu și le asumă. Implicat în organizarea sau jurizarea unei serii de concursuri, participarea sa în calitate de concurent a fost îngrădită cu aceste ocazii, dar atunci cînd a intrat în competiție a ieșit mereu printre învingători. Astfel, se poate lăuda cu o întreagă galerie de premii: premiul I la Concursul de Astropoezie organizat de SARM și premiul II la Concursul de poezie „Generația NOVA” în august 2002, titlul de „Cel mai bun director de programe al NOVA” (2001), „Poetul anului”(NOVA, 2002), cele mai recente achiziții constituindu-le titlul de „Webmaster-ul anului” la sfîrșitul anului 2002, pentru realizarea integrală site-ului NOVA (www.supernova.go.ro) și lansarea numărului de autor „Ritm” în ianuarie 2003.
Pasiunile lui nu se reduc numai la poezie și Internet. Fizica, muzica și filosofia sînt în aceeași măsură incitante, ținînd cont de faptul că Marius este olimpic național la fizică în clasa a X-a, scrie recenzii muzicale pentru site-urile pe internet, este fondatorul fan clubului R.E.M. în Romînia (www.rem.go.ro) și citește cu pasiune Albert Camus. Despre muzică spune că „este cea mai completă artă, întrucît are cele trei elemente fundamentale: muzică, versuri și imagini”. Cele mai valoroase formații pentru el sînt Beatles, Led Zeppelin, R.E.M. , Goo Goo Dolls. Cartea de căpătîi este „Mitul lui Sisif. Omul revoltat” a cărei esență este în concepția lui Marius aceea că: ” În ciuda absurdului existenței, trebuie să ieși la lumină și să nu renunți niciodată la luptă. Absurdul îl facem noi, dar îl și dominăm!”, considerație pe care ar face bine să o înțeleagă mulți dintre noi.
Marius ne declară, sigur pe sine, că nu are modele: „Originalitatea și spontaneitatea sînt 90% din bazele succesului”, deși recunoște că s-a bucurat tot timpul de sprijinul părinților și al prietenului cel mai apropiat, Cătălin Diaconu, președintele NOVA.
Întrebat care este răspunsul care l-ar da dacă i s-ar spune că a uitat de adolescență, Marius reproșează în mod direct că „persoana în cauză a uitat să fie matură punînd în discuție astfel de probleme”.
Pentru noi, oamenii de rînd, ni se pare imposibil să realizezi atîtea lucruri în doar cîțiva ani și la o vîrstă la care munca nu este încă o prioritate. Din acest motiv l-am rugat să ne dezvăluie secretul magic, însă nu ne-am ales decît cu un răspuns scurt și categoric: „Nu mai am timp să le fac pe toate!”. În ultimul timp s-a preocupat mai puțin de NOVA, restul alternîndu-le pe cît este posibil.
Idealul la care tinde este „un viitor construit pe propriile idei și pe propria muncă. Îmi doresc să fiu un intelectual în adevăratul sens al cuvîntului, însă un intelectual cu spirit de afaceri”. La o astfel de dorință nu cred că pot exista comentarii, dar cred că scorul este în favoarea noastră. Nu mai poate nimeni să ne amăgească cu povești. Avem destui reprezentanți care se ridică la nivelul așteptărilor. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns