• în timp mii de băcăuani își întorc buzunarele pe dos și mai împrumută și de pe la rude sau prieteni să aibă de unde plăti facturile la întreținere, directorii de regii încasează salarii de zeci de milioane de lei lunar • nici managerii de regii din județul Bacău nu fac excepție de la regulă • fiecare șef de regie din județul Bacău are un salariu anual de sute de milioane de lei, la care se adaugă premii și sporuri salariale de alte zeci sau chiar sute de milioane • Executivul a anunțat o serie de măsuri de restructurare a regiilor locale și, implicit, a salariilor plătite directorilor acestor instituții
Aflat într-o continuă campanie electorală, Guvernul Năstase aduce periodic pe tapet anumite teme de larg interes, ca să demonstreze populației grija ce i-o poartă. De nenumărate ori, la teleconferințele cu autoritățile județene, premierul Adrian Năstase și oamenii lui din Guvern au perorat împotriva salariilor foarte mari de la regiile de stat, care s-ar afla în totală disonanță cu performanțele economice ale acestor unități. În centrul atenției au fost cu prioritate salariile directorilor, care nu au nici o legătură cu performanțele manageriale ale acestora, ba chiar, sub conducerea lor, unitățile acumulează noi și noi datorii la bugetele de stat. Problema nu e nouă și au mai încercat și alte guverne să o rezolve. Prima oară a încercat să pună piciorul în prag Guvernul Ciorbea. Acesta a încercat în 1997-1998 să reducă veniturile conducerii de la RENEL, dar s-a izbit de opoziția sindicatelor, care au amenințat cu greva generală și blocarea Sistemului Energetic Național. De atunci, nu a mai încercat nimeni să scadă salariile directorimii de stat.
Ca să dovedească că tema acestor salarii a revenit la modă, însuși președintele Iliescu s-a rățoit la veniturile mai mari de 10.000 de dolari pe lună, pe care le-ar vrea impozitate la sînge, indiferent de sectorul unde acestea se plătesc. Ion Iliescu nu a cerut însă reducerea veniturilor din salarii numai ale directorilor de la stat, ceea ce a tras revolta lui Mihai Tănăsescu, ministrul Finanțelor Publice, și chiar a premierului Năstase. Sezonul nu a trecut însă. Problema salariilor pe care le ridică managerii regiilor de stat a fost reluată și la ultima teleconeferință, unde șeful Executivului a precizat că salarizarea directorilor regiilor și societăților comerciale din subordinea autorităților publice locale vor fi stabilite pe baza populației deservite, a cifrei de afaceri, numărului de salariați, situației economico-financiare a societății și a calității serviciilor furnizate.
Guvernul a analizat săptămîna trecută, un Raport cu privire la veniturile salariale ale directorilor regiilor autonome și societăților comerciale din subordinea autorităților administrației publice locale. În urma acestei analize, a rezultat că în prezent există în România 471 de astfel de unități, din care 289 sînt regii și societăți pentru servicii de apă-canal și termoficare. De asemenea, 107 manageri ai acestor societăți au venituri salariale lunare brute de peste 30 milioane lei, 109 cîștigă lunar între 20 și 30 de milioane și 255 au cîștiguri brute sub 20 de milioane. Potrivit datelor prezentate în acest raport, printre directorii de regii plăți cu generozitate din bugetele locale se află și Ion Pavăl, directorul Termon Onești, care are un salariu lunar brut de 85 milioane lei.
O greșeală de cîteva zeci de milioane de lei
Ion Negoiță, viceprimarul din Onești, a precizat că cifrele referitoare la municipiul Onești prezentate în acest raport au fost greșit interpretate. „Întreaga echipă de conducere a societății Termon are un salariu lunar brut în valoare de 85 de milioane de lei. Este o mare eroare”, ne-a declarat viceprimarul. El a precizat că, în momentul în care administrația publică oneșteană a preluat în administrare partea de termoficare de la CET Borzești, în clauzele contractuale a fost inclusă și prevederea de a nu fi modificată salarizarea personalului. „Nu degeaba am avut noi atît de multe discuții în Consiliul local înainte de a prelua în administrare această unitate. Degeaba am încercat să le explicăm celor de la minister că noi sîntem administrație publică locală, nu industrie. În momentul în care am înfințat societatea Termon, care se ocupă de producerea și distribuția agentului termic către locuitorii municipiului Onești, salariile muncitorilor și ale șefilor de secții erau, în medie, cuprinse între 12 și 21 de milioane de lei. Am luat decizia de a păstra Termonul drept o societate cu răspundere limitată tocmai în ideea de a nu mai trebui să numim și un Consiliu de Administrație al unității. În prezent, în Consiliul de conducere se află un administrator unic, un director tehnic și unul economic. Administratorul unic are un venit brut lunar, cu tot cu sporuri, în valoare 31 de miloane de lei. De altfel, nici nu cred că și-ar bate cineva capul să conducă o astfel de societate, dacă ar avea un salariu mai mic”, a mai spus viceprimarul Negoiță. Cît privește viitorul pe care îl va avea această unitate, cel de al doilea om în administrația publică oneșteană nu este deloc optimist. Ion Negoiță a precizat că, pentru a se atenua măcar o parte din pierderile pe care le are acum Termon datorită faptului că este supradimensionată și are un număr mic de consumatori, în Onești vor fi înființate, în scurt timp, cîteva centrale termice de cartier. Eroarea din comunicarea premierului Năstase ne-a fost confirmată aseară și de prefectul Radu Cătălin Mardare. „A fost o încurcătură. În loc să-mi trimită salariul managerului, au trimis salariile tuturor directorilor”, s-a justificat prefectul. Mardare spune că aceste salarii au fost preluate prin contractul colectiv de muncă de la Termoelectrica și sînt valabile doar pînă la sfîrșitul acestui an. „Nu sînt niște salarii care să depășească niște limite de bun simț”, a concluzionat Cătălin Mardare.
O leafă de jumătate de miliard de lei pe an are și directorul CET Bacău
Deși autoritățile susțin că salariile șefilor de regii sînt de bun simț, realitatea demonstrează contrariul. Cu cele 522 de milioane de lei pe care îi primește anual drept salariu, și Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău, se alătură managerilor plătiți din belșug cu bani din bugetul local pentru a administra o instituție aflată în subordinea Consiliului local. Din acest venit de mai bine de o jumătate de miliard de lei pe care îl va avea în acest an directorul CET Bacău, 384 de milioane de lei reprezintă venituri salariale, iar 174 de milioane de lei, sporuri, premii și alte drepturi de natură salarială.
Nici cei 410 salariați pe care directorul Drăgușanu îi are în subordine nu o duc prea rău din punct de vedere al veniturilor salariale. Asta pentru că salariul mediu lunar pe care îl ridică un agajat al CET este de 12,92 de milioane de lei, cu aproape 500.000 de lei mai mult decît media salariului lunar pe anul trecut. Toate bune și frumoase numai că, la fel ca și în cazul societății Termon din Onești, și CET Bacău este o societate care funcționează în pierdere. Directorul CET Bacău a precizat că, în timp ce cheltuielile din acest an ale unității vor fi de 670 de miliarde de lei, veniturile totale nu vor fi mai mari de 596 de miliarde. Adică pierderile vor fi de aproape 80 de miliarde de lei. Mai mult, Vasile Drăgușanu a recunoscut că în perioada iulie -decembrie a anului trecut, pierderile pe care le-a avut unitatea au fost de aproximativ 98 de miliarde de lei. „Se observă, totuși, o micșorare cu 45% a pierderilor față de perioada în care CET a fost administrată de Termoelectrica”, a precizat Vasile Drăgușanu. Întrebat depre modul în care vor putea fi recuperate aceste pierderi, viceprimarul Laurian Lucaș a dat un răspuns care nu mai are nevoie de nici un fel de comentariu: „Întrebați-i pe cei care ne-au dat CET-ul pe cap”, a răspuns el.
Venitul anual brut al directorului RAGC Bacău este de 851 de milioane de lei
Salariul lui Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău, unitate aflată în administrarea Consiliului local, este de cîțiva ani buni un permanent motiv de dispute în rîndul aleșilor locali. În vreme ce cîștigul lunar mediu al fiecărui salariat este de 6,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă un venit anual de 125,16 milioane de lei, fondul anual de salarii aferent conducătorului instituției se ridică la 851 de milioane de lei. Din cele 851 de milioane, 184 de milioane reprezintă sporuri, adaosuri, premii și alte drepturi de natură salarială, iar 300 de milioane de lei reprezintă premiul anual pe care managerul instituției îl poate primi dacă își îndeplinește toate criteriile cuprinse în contractul de performanță. Cum la capitolul îndeplinirii criteriilor de performanță în ultimii ani nimeni nu i-a reproșat nimic directorului RAGC, cu siguranță că și la sfîrșitul acestui an premiul de 300 de milioane de lei va ajunge în buzunarul lui Adrian Craiovan.
Directorii regiilor încă se mai pot bucura de salariile fabuloase
Concluzia la care a ajuns Guvernul este că salariile directorilor de regii nu sînt corelate cu numărul populației care beneficiază de serviciile furnizate, cu cifra de afaceri, calitatea serviciilor prestate sau cu performanțele economice ale societăților. Corelarea salariilor va fi însoțită de un proces de restructurare a regiilor autonome sau societăților comerciale, după criterii de specializare sau teritorialitate, care să conducă la reducerea drastică a numărului de operatori, a precizat primul-ministru, la teleconferința cu prefecții. De asemenea, premierul a mai făcut cunoscut faptul că Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală va atesta toți operatorii de servicii publice de gospodărie comunală, după o serie de criterii de eficiență economică, numărul de locuitori beneficiari ai serviciului și calitatea serviciilor furnizate. (Elena SOLOMON, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns