Deşi „La Porţile Neamului” este un ansamblu relativ tânăr având aproximativ trei ani de la înfiinţare, iar membrii săi sunt şi ei foarte tineri, între 15-20 ani, acest grup entuziast îşi propune să aducă la lumină vechi obiceiuri şi tradiţii din zona superioară a văii Trotuşului. În repertoriul ansamblului se regăsesc dansuri arhaice cum ar fi : „Raţa”, „Corogheasca”, „Floricica”, hore şi sârbe moldoveneşti.
Grupul vocal si soliştii interpretează melodii mai vechi, dar şi mai noi, specifice zonei Moldova. În perioada sărbătorilor de iarnă ansamblul aduce în prim planul atenţiei noastre un obicei tradiţional numit „Capra”. Spre deosebire de alte zone, in acest sat ,Capra reprezintă o parodie a nunţii ţărăneşti, în care regăsim un mire şi o mireasă, un moş şi o babă , părinţii miresei, o capră care reprezintă zestrea miresei, un alai de nunta cu druşte, cu nuntaşi ce dansează, într-un cuvânt o piesa de teatru popular. Ansamblul prezintă şi un dans al măştilor, dans care a inspirat un mare fotograf francez (la recomandarea muzeografilor de la Astra Sibiu) în includerea măştilor din zona noastră într-un album de circulaţie mondială.
Colindele se afla la loc de cinste în repertoriul de sărbatori a ansamblului. Tot în timpul sărbătorilor de iarnă ansamblul prezintă şi obiceiul numit „Ursul”. Acest obicei din vechime, în alte părţi ale Moldovei a suferit modificări şi denaturări, dar la Palanca se păstrează în forma sa arhaică, cu bataia cu un singur băţ, unele cete au piei de viţel, nu doar de urs şi putem remarca o organizare deosebită, diferită şi originală care îi diferenţiază de alte trupe.
Repertoriul ansamblului este completat permanent cu noi melodii, cu noi suite de dansuri. Ansamblul a participat la mai multe concursuri şi festivaluri de gen, în judet şi în afara lui. Evoluţiile sale au fost recompensate cu premii şi diplome: premiul de excelenta la „Festivalul obiceiurilor de iarna ” Comaneşti , şi în ediţia a XIII a, a XIV a, şi a XV a ; premiul I la mai multe editii ale „Festivalului judeţean de tradiţii şi folclor ” de la Slănic Moldova; premiul I la mai multe editii ale „Nedeiei” de la Pădurăreni ; premiul al II lea la festivalul de folclor „Cântă bucium pe Ceahlau” etc.
Ansamblul a mai participat la evenimente organizate de „Centrul judetean de promovare si conservare a culturii traditionale” Bacău, gen vernisaj al unei expozitii de pictura naivă, evoluţii la stagiunile estivale organizate de primăria oraşului Slănic Moldova sau la manifestările organizate de complexul muzeal „Astra” din Sibiu dedicate obiceiurilor tradiţionale de iarnă în decembrie 2011.
Ansamblul are evoluţii remarcabile şi pe plan local; spre exemplu, cu ocazia „Zilei Eroilor” când în Palanca se organizează o slujbă de comemorare a eroilor, urmată de o serbare câmpenească sau când Consiliul local Palanca organizează la diferite ocazii baluri, ca de exemplu „Balul măştilor”, „Balul martisorului”, „Balul gospodarilor”, şi alte genuri de petreceri. De fiecare dată ansamblul are un rol de catalizator al membrilor comunităţii; colaborând îndeaproape cu şcolile din localitate, luând parte la majoritatea activitătilor desfăşurate de acestea.
„Membrii săi sunt doar amatori, iar pasiunea lor pentru tradiţii este una adevarată şi rareori recompensată material .Una dintre recompensele adevărate ar fi vizibilitatea şi recunoaşterea valorii.” ne-a declarat d-na Liliana Atomulese care împreuna cu soţul, Florin Atomulese, instruiesc, coordonează şi manageriază acest frumos ansamblu.
Mihaela Băbuşanu Amalanci
Camara Dana a zis
Felicitari sotilor Atomulese, sa va dea Dzeu putere de munca iar pasiunea pentru pastrarea traditiei populare sa nu va paraseasca!