Un avocat, un lichidator și o firmă au fost condamnați de Curtea de Apel Bacău la închisoare și plata unor despăgubiri, pentru că au prejudiciat Rafinăria Dărmănești. Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău, iar sentințele nu sunt definitive.
Ionuţ Cosmin Apostu, avocat și lichidator coordonator al firmei Profesional Tenarus SPRL Oneşti, a fost condamnat la cinci ani, 11 luni şi zece zile de închisoare, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. De la Apostu vor fi confiscați peste 90.000 de lei.
Alexandru Tabarcea, avocat în Baroul Bacău, a primit patru ani şi patru luni de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.
Ionuț Cosmin Apostu și Alexandru Tabarcea vor avea de achitat daune civile Rafinăriei Dărmănești de aproape 580.000 de lei.
Societatea Profesional Tenarus IPURL – fostă Profesional Tenarus SPRL – a primit o amendă penală de 62.000 de lei, pentru abuz în serviciu, urmând să fie desființată, conform aceleeași sentințe.
Sentința nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.
Cum s-au produs faptele
Conform procurorilor DNA Bacău, în perioada iulie 2010 – iulie 2011, Ionuț Cosmin Apostu, în calitate de lichidator al SC Rafinăria Dărmănești SA, a întocmit în mod necorespunzător acte specifice procedurii lichidării cu încălcarea prevederilor Legii nr. 85/2006 și a dispozițiilor instanței de judecată, cu consecința prejudicierii patrimoniului societății respective și procurarea unui folos necuvenit inculpatului Tabarcea Alexandru.
Astfel, Apostu a întocmit un raport asupra fondurilor obținute din lichidare și din încasarea creanțelor precum și planul de distribuire pentru debitoarea SC Rafinăria Dărmănești SA prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 637.785,50 lei reprezentând, printre altele, „contravaloare onorariu avocat, aprobate de adunarea creditorilor”, deși, de fapt, nu exista această aprobare.
„La data de 17.12.2010, Tribunalul Bacău, prin sentința civilă nr. 1467 rămasă definitivă și executorie, a dispus ca lichidatorul să modifice raportul respectiv și să distribuie creditorilor suma de 491.947,50 lei”, arată procurorii. „Ca urmare a acestui lucru, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a convocat, în data de 28.04.2011, Comitetul Creditorilor și, la propunerea sa, a obținut aprobarea cheltuielilor cu onorariul avocaților. Cu toate că instanța dispusese modificarea vechiului Raport, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a întocmit unul nou, prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 608.464.lei lei reprezentând, printre altele, «contravaloare onorariu avocat, confirmate de creditori și de judecătorul sindic», spun anchetatorii.
De asemenea, cu aceeași ocazie, Ionuț Cosmin Apostu a propus spre aprobare decontarea cheltuielilor reprezentând deplasarea lichidatorului și a colaboratorilor acestuia, evaluate la 16.322 lei, sumă ce reprezintă „prejudiciul produs în dauna SC Rafinăria Dărmănești SA și folosul necuvenit pentru Profesional Tenarus SPRL Onești, deși cunoștea că aceste cheltuieli au fost respinse de instanță, întrucât nu au fost dovedite”.
Astfel, în baza celor două rapoarte, Apostu a achitat către Cabinetul de avocat Tabarcea Alexandru suma totală de 565.585,12 lei, ce constituie prejudiciul produs în dauna SC Rafinăria Dărmănești SA și, corelativ, folosul necuvenit pentru Cabinetul de avocatură respectiv. „Pentru a efectua aceste acte contrare atribuțiilor sale de serviciu urmate de obținerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Tabarcea Alexandru, în lunile noiembrie și decembrie 2010, în temeiul unei înțelegeri anterioare, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a primit de la acesta din urmă suma totală de 93.925 lei”, acuză procurorii DNA.
Anchetatorii au pus deja sechestru pe un imobil și un teren ale avocatului Alexandru Tabarcea și au fost poprite conturile Profesional Tenarus IPURL.
În lichidare, de 11 ani
Privatizarea Rafinăriei Dărmănești a fost considerată un mare succes, la vremea când a avut loc, pe 21 decembrie 1999. Firma Imperial Oil și-a adjudecat 70% din pachetul de acțiuni deținute de stat, contra sumei de 10 miliarde de lei vechi. Conform contractului de privatizare, noul proprietar, Corneliu Iacobov, trebuia să investească, timp de cinci ani, 38 de miliarde de lei pentru instalații de mediu, și alte 44 de miliarde de lei pentru procesare, în termen de un an. După 5 ani, Rafinăria Dărmănești adunase datorii la bugetul statului de peste 3.500 de miliarde de lei vechi și făcuse o „gaură” de 5.100 miliarde lei vechi la SNP Petrom.
Pe 22 ianuarie 2004, judecătorii de la Secția Comercială a Tribunalului Bacău au decis să admită cererea de declanșare a lichidării Rafinăriei Dărmănești, la propunerea administratorului judiciar, avocatul oneștean Alexandru Tabarcea, cel care a fost desemnat și lichidator al rafinăriei. După 11 ani, a ajuns în boxa acuzaților.
Numele Rafinăriei Dărmănești apare în scandalul Panama Papers.
sos a zis
Corneliu Iacobov, fostul patron al Rafinariei Darmanesti este capul afacerilor si trebuiea sa plateasca si el distrugerea rafinariei , evaziunea facuta cu carburanti si neplata taxelor si accizelor catre stat.