„Fiecare dintre noi are ceva inventiv in el” – spune bacauanul Mihai Laschi. Fire iscoditoare, vesnic nelinistit si mereu activ, Laschi se tine scai de ideea lui de a da omenirii ceea ce-si doreste dintotdeauna, dar n-a avut pina acum: un fel de panaceu: apa magnetizata.
Cu aceasta idee, pusa frumos pe hirtie cu nu mai putin de 34 de ani in urma, Mihai Laschi s-a prezentat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si a obtinut brevetul de inventator cu numarul 119.535, pentru ceea ce a numit „Instalatie de tratare a fluidelor”. Ceea ce a urmat este calvarul obisnuit al inventatorului, care, fara capital, nu-si vede pusa in practica inventia sa. Abia acum o firma de conbstructii din Bacau a luat inventia in serios si se pregateste sa-i foloseasca efectele la prepararea mortarelor. Pentru fluidele magnetizate fac bine nu doar fiintelor vii, ci chiar si materiei cosiderata moarta.
„Pe mine – spune Mihai Laschi – inventica ma preocupa din 1974. Am inceput cu apele, dar mi-am dat seama ca ceea ce gindeam eu se poate aplica la toate fluidele. Cind am spus fluid am spus foarte mult: apa, produse petroliere, gaze etc., care trecute printr-un flux magnetic se ionizeaza, cu efectele de rigoare”.
Laschi lucra, in 1974, la ISCIP Nicolae Balcecu, fosta intreprindere de crestere si ingrasare a porcilor. Lucra la o statie de epurare a apelor uzate, care avea un poces tehnologic foarte modern, dar pe parcurs s-a constat ca era subdimensionat. Cautind solutii, a ajuns la embrionul pentru ceea ce este acum inventia sa, care a si fost pus in aplicare, partial, in toate statiile de epurare din complexele zootehnice din tara. De aici, urmatorul pas a fost facut atunci cind a aparut o noua problema.
Navetist intre politehnicile tarii
„In aceeasi intreprindere – spune inventatorul – nu reuseam sa producem namolul activ care sa distruga bacteriile. In colaborare cu Institutul Politehnic Bucuresti, am facut modificari la aeratoare, iar cu Facultatea de chimie-fizica din Timisoara am facut alte interventii pentru imbunatatiea indicelui de calitate a apei. Dar lucrurile s-au oprit aici, pentru ca in anumite imprejurari a trebuit sa plec din intreprindere. Acolo n-am reusit sa rezolv problema treptei biologice de care era nevoie in procesul tehnologic, dar m-am reintors si, impreuna cu profesorii Maria si Petre Jitariu, de la catedra de biologie a Universitatii din Iasi, ne-am apucat de treaba. Numai ca au aparut alte probleme, economia de energie exagerata care se aplica atunci, alte probleme de productie, incit iar am renuntat si am plecat definitiv”. Inventatorul a apelat si la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, dar tot fara rezulate. „Noi cautam un transportator de cimp magnetic, sa putem prelucra debite si cantitati industriale de apa, si sa avem o cantitate de energie magnetica absolut constanta in timp. Atunci am gindit instalatia pe care ulterior am brevetat-o, iar ca mijloc de transport al cimpului am ales apa” – arata Mihai Laschi.
Apa noastra cea de toate zilele
Apa are memorie, pentru ca mentine energia magnetica, evident constanta in timp, in functie de anumiti parametri. Cu aceasta, apa isi schimba complet proprietatile. Ramine buna la gust, dar se mentine mai mult timp proaspata, este revigoranta, energizanta. „Instalatia mea a mai spus inventatorul – asigura toate treptele de energizare de care are nevoie apa. Aceasta apa este potabila, iar cine o bea se mentine mai sanatos, organismul care beneficiaza de ea, fie de om, animal sau planta, are o crestere accelerata, o dezvoltare echilibrata, o accelerare a regenerarii tesuturilor, a metabolismului in organismul care devine imun si se produce o detoxifiere a sa”. Astazi, in toata lumea apa potabila este tratata chimic, cu substante care, de fapt, ne intoxica. Debitul apei care poate trece prin asemenea instalatii de magnetizare nu mai constituie un impediment. Deci, apa poate fi folosita industrial sau in instalatii de alimentare a comunitatilor umane, mai mari sau mai mici. La cresterea animalelor, de exemplu, aceasta duce la cresterea eficientei economice, pentru ca sporul in greutate se obtine mai usor, cu mai putina proteina consumata, cu mai putine medicamente, pentru a nu mai spune ca si carnea devine mai buna. Creste imunitatea animalelor, scade mortalitatea. Daca irigi culturile vegetale cu o asemenea apa, sporul de productie poate fi de pina la 40%. Lucru demonstrat.
Si mortarul are viata lui
Si in balneologie efectele sint, de asemenea, spectaculoase – sustine Mihai Laschi. „Picaturile de apa minerala sint ca niste diamante brute – spune Laschi, care are si o fire de poet. Ele pot fi baute ca atare, dar cu aceasta instalatie calitatea apei creste. Diamantele se slefuiesc. In lume functioneaza peste 60.000 de instalatii similare. Fenomenul nu este nou, necunoscut. Doar folosirea lui e nouate, in functie de instalatiile de care dispui. Instalatia mea este compusa din trei generatoare, care impresioneaza fluidul care le parcurge treptat. Iar costul instalatiei depinde de cit fluid vrei sa magnetizezi”. In prezent, o firma de costructii din Bacau va pune, poate chiar in aceasta luna, o statie de betoane in care se foloseste apa magnetizata. La prepararea mortarelor. Ce efect are? Se reduce consumul de ciment, rezistenta mecanica a betonului creste cu pina la 40%, termenul de garantare a constructiior creste. Este pe rol si un contract de colaborare cu Facultatea de constructii si instalatii din Timsoara, pe aceasta tema, pentru un program de cercetare. Dar MIhai laschi nu opreste lucrul aici. Urmatoarea sa inventie – spune – este in curs de brevetare. „Este vorba de un generator pentru dializa. Este atita lume suferinda, spitalele nu mai dovedesc la solicitari, procedurile sint clasice. Inventia mea imbunatateste calitatea lichidului dializor, prin tratare magnetica. Aceasta duce la o imbunatatire a starii de sanatate a dializatului. Discutiile mele cu profesorul Nicolae Ursea, la Bucuresti, care este o personalitate recunoscuta in urologie, au ajuns insa la o concluzie simpla, dar impovaratoare. «Ne apucam de treaba cind avem 450.000 – 500.000 de doalari» – mi-a spus, iar eu ramin iar cu sperantele” – a conchis Mihai Laschi.
Lasă un răspuns