• un bătrîn bolnav care și-a întrerupt tratamentul pentru inimă din lipsa banilor a murit pe holurile Spitalului de Urgență, pus pe drumuri între serviciul de Urgență și cabinetul de cardiologie din policlinică • internat de cîteva zile în spitalul TBC, bătrînul a fost trimis singur la serviciul de Urgență, cu un taxi • pensionarul avea nevoie urgentă de tratament anticoagulant, care în spitalul TBC nu se face
În registrul serviciul de Urgențe din Bacău a fost înregistrat marți dimineață un deces. Nimic neobișnuit pentru un serviciu medical în care majoritatea bolnavilor ajung cu viața atîrnînd de-un fir. De această dată, decesul ridică semne de întrebare asupra modului în care funcționează Serviciul de Urgență al spitalului din Bacău, ridicat de curînd la rangul de Spital de Urgență. Un nou episod, petrecut la numai cîteva zile după moartea lui Gheorghe Candet, un pensionar din Filipești care a murit pe trotuarul din fața Casei Asigurărilor de Sănătate, cu buzunarele pline de rețete vechi și neridicate din farmacie.
De această dată, nu doar sărăcia și neajunsurile sistemului sanitar au făcut victime. Medici și asistenți par să nu aibă nici o scuză pentru că o viață de om a fost răpusă de indolență. Un bătrîn de 68 de ani, cu domiciliul în comuna Ungureni, dar internat de șase zile în spitalul TBC cu diagnosticul de bronșită obstructivă acută, s-a stins după ce ultimele minute din viață și le-a petrecut plimbîndu-se cu taxiul și pe holurile Spitalului de Urgență. Îmbrăcat în pijamele, Nicolae Palăr nu a fugit din spitalul TBC. Neînsoțit de un cadru medical de pe Salvare sau din spitalul în care figura ca internat, bătrînul de 68 de ani putea lăsa însă impresia aceasta. Cu un bilet de trimitere în mînă, semnat de medicul pneumolog Gabriel Gavrilă, cel în grija căruia se afla de șase zile, Palăr a așteptat la ușa Urgențelor pînă cînd i-a venit rîndul. „Pacientul de la TBC a fost adus la Urgențe de un taxi, nu de Salvare, așa cum ar fi fost normal. Nici nu era însoțit de un cadru medical. Stătea în picioare la ușă și avea în mînă un bilet de trimetere pentru Cardiologie, pentru o tromfoblebită. L-am pus pe scaunul cu rotile și l-am trimis la consultație în Policlinică. După consultația cardiologică, bolnavul a fost trimis la raze, dar pe drum i s-a făcut rău. Respira foarte greu și a fost adus de infirmiera noastră din nou la Urgențe. Am încercat să-l reanimăm, dar nu am mai avut ce-i face. Bătrînul a murit”, ne-a declarat dr. Dumitru Iaut, medic la serviciul de Urgență, care se afla de gardă în timp ce Nicolae Palăr păzea ușile cabiunetelor.
Decesul bătrînului cu un picior umflat de o boală care îi transforma sîngele în cheaguri și pornit singur de la spitalul TBC să țină piept îmbulzelii din Spitalul Județean a fost înregistrat ca oricare altă moarte. Sfîrșitul lui Nicolae Palăr nu a fost însă unul obișnuit. Un om bolnav, internat deja într-un spital a fost trimis singur la un consult capital pentru viața lui, în pijama și papuci, cu un bilet de trimetere în mînă. Cum a ajuns bătrînul în taxi și nu în Salvare ne-a lămurit medicul care a luat decizia trimiterii lui Palăr la Urgențe. „Bătrînul s-a internat în ziua de 7 august la TBC, cu diagnosticul de bronșită obstructivă acută. Mi-a spus că a fost internat de curînd și la Cardiologie, pentru o tromboflebită, dar nu avea nimic la el din recomandările și rețetele cardiologului. L-am întrebat dacă a mai urmat și după internare tratamentul cu anticoagulante, dar mi-a răspuns că nu a avut bani de medicamente. În primele zile cît a stat la noi nu au apărut nici un fel de probleme, dar, marți dimineață, pacientul mi-a spus că în timpul nopții i s-a umflat piciorul stîng. În același moment am luat decizia că trebuie consultat de urgență de un cardiolog. Piciorul umflat era semnul că un cheag de sînge îi putea provoca moartea”, ne-a declarat medicul pneumolog Gabriel Gavrilă, de la spitalul TBC.
Promptitudinea medicului care a apreciat că Nicolae Palăr trebuie foarte repede consultat de un specialist în boli ale aparatului circulator s-a izbit însă de un neajuns. „În acel moment, Salvarea pe care o avem în dotarea spitalului era plecată pe teren și am luat hotărîrea că cel mai repede va ajunge la cardiolog dacă va pleca cu un taxi. I-am făcut biletul de trimitere, s-a chemat taxiul, dar singura greșeală pe care mi-o asum este faptul că nu am mai verificat asistenta dacă a trimis un însoțitor cu bolnavul. De fapt, în tot acest timp, la bătrîn se afla în vizită o verișoară, fostă asistentă medicală. Probabil, asistenta mea și-a imaginat că respectiva verișoară îl va însoți și în spital. Nu vreau să arunc pisica în curtea altcuiva, dar cred că greșeala aparține serviciului de Urgență, pentru că au trimis pacientul la consult în policlinică și, astfel, s-a pierdut timp. Eu recomandasem pe bilet consult de urgență. Este aproape sigur că bătrînul ar fi murit, pentru că deja, probabil, un cheag de sînge pornise către plămîni sau inimă, dar măcar imaginea personalului medical de la Urgențe nu ar fi fost pătată în fața rudelor. Eu cred că faptul că l-am trimis cu un taxi la cardiolog este foarte bine, pentru că în felul acesta a ajuns foarte repede. La fel de bine, în locul bolnavului nostru putea fi o persoană cu aceeași boală căzută pe stradă, sau venită la medic fără aparținător”, a continuat doctorul Gavrilă.
Recomandările doctorului Gavrilă par să nu fi fost luate, însă, în seamă de personalul Serviciului de Urgențe. Medicul Iaut a dispus ca pacientul să fie trimis în policlinică – o practică obișnuită pentru pacienții care nu se află într-o situație limită -, de unde a revenit aproape decedat. Cît din vina pentru moartea lui Nicolae Palăr revine faptului că a fost lăsat să părăsească spitalul TBC fără însoțitor și cît faptului că a fost plimbat pe holuri în loc să fie reținut la Urgențe și cardiologul să se deplaseze la el, rămîne de stabilit. Sarcina aceasta le revine directorilor din ambele instituții medicale, șefilor DSP și Colegiului Medicilor. Care, de această dată, nu mai pot invoca drept scuză lipsa fondurilor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns