Cătălina CHIFU
Un pseudo-avocat din Bacău, cunoscut și ca procesoman, reușește să sfideze legea cu zâmbetul pe buze și să modeleze legislația după bunul plac. Adică să facă legea. Nestingherit, nederanjat. Practică avocatura fără să fi fost acceptat în Barou, a pretins chiar să fie primit în avocatură fără examen, dar, după ce o instanță băcăuană s-a lăsat păcălită de tertipurile sale, Înalta Curte de Casație și Justiție a zis totuși că-i prea de tot și a respins tentativa ingenioasă a „avocatului”. Mascarada nu s-a oprit aici însă.
Pentru că a putut și nimeni/nimic nu i-a stat în cale, autointitulatul avocat și-a înființat propriul barou. S-a numit singur decan și chiar și-a făcut un sediu somptuos pentru acesta. Și-a agățat o cruce de el (și se pare că îl protejează), a scris pe clădire câte i-a tunat, inclusiv Avocatul Poporului, fără ca această instituție să se sesizeze în vreun fel. Nimic nu pare să-l oprească pe acest temerar. Sincer, mă mir că nu a înființat un Tribunal, o Judecătorie. Poate atunci și-ar da cineva seama că nu mai este o glumă ce se întâmplă și că tot acest circ, în care nu mi-e clar cine joacă rolul clovnului sau al maimuței, trebuie să înceteze. Dacă în alte orașe procurorii, avocații, instanțele au tratat cu seriozitate problema barourilor constituționale, apărute dintr-o eroare a unui judecător, și le-au desființat, la Bacău fenomenul a luat amploare. „Avocatul” nostru prinde tot mai mult curaj și s-a gândit chiar să școlească la rândul lui absolvenți de Drept, mai ales că din afacere ies și bani. În business a intrat și un judecător, iar victimele au căzut mai ușor în plasă.
Unul dintre cei păcăliți a făcut plângere la Parchet, Baroul cel adevărat a sesizat Judecătoria unde activează magistratul, Curtea de Apel și Consiliul Superior al Magistraturii. La rândul lor, cele două instanțe din Bacău au trimis sesizări la CSM. Procurorii au început urmărirea penală, au ridicat documente, i-au chemat pe cei doi la audieri. În plină anchetă, oare ce ar fi fost de bun-simț să facă o persoană urmărită penal? Evident, să anunțe public, într-un ziar local, că organizează noi concursuri de intrare în avocatură! Ca o dovadă în scris a sfidării, a relaxării celui anchetat.
Ba mai mult, deschide un alt proces în instanță și cere Parchetului care-l anchetează și procurorului general, în nume personal, să-i recunoască public calitatea de avocat și legalitatea baroului pe care-l patronează. CSM, pe de altă parte, găsește explicații pentru amânarea inspecției judiciare în cazul judecătorului – termenele stabilite de lege permit „întârzierea”. Și ancheta Parchetului pare să bată pasul pe loc. În aceste condiții, e de-a dreptul ridicol, deplasat să te mai întrebi cum de justiția nu a sancționat până acum un om care semnează acte oficiale ca avocat fără să fie avocat, să se autoproclame decan al Baroului, să înșele naivi care nici ei nu au ce căuta în avocatură. Oare președinte al țării nu ar vrea să fie?! Clădirea Baroului arată deja ca un palat, nu-i rămâne decât să-i schimbe denumirea și să-i mai dea un var.
rb a zis
„Pentru că a putut și nimeni/nimic nu i-a stat în cale, autointitulatul avocat și-a înființat propriul barou. S-a numit singur decan și chiar și-a făcut un sediu somptuos pentru acesta. Și-a agățat o cruce de el (și se pare că îl protejează), a scris pe clădire câte i-a tunat, inclusiv Avocatul Poporului, fără ca această instituție să se sesizeze în vreun fel.”
De unde s-a informat distinsa autoare daca institutia Avocatul Poporului s-a sesizat sau nu cu privire la ce e scris pe cladirea in cauza? Nu cumva jurnalistii ar trebui sa se documenteze nitel inainte de a-si da cu parerea in articolele memorabile pe care le scriu?
Cititor a zis
Numele invinuitului incepe cumva cu B (de la Basescu) ?