• Gheorghe Hangan, din Corbasca, a cerut în primăvară bani de la stat ca să se poată trata • banii i-au ajuns abia joia trecută, iar vineri omul a murit • suma a fost folosită de familie pentru înmormîntare
Un bătrîn din Corbasca a solicitat un ajutor financiar de la stat pentru a putea să își procure medicamente. Banii au sosit însă cu doar cîteva ore înainte ca bătrînul să își dea obștescul sfîrșit. De acești bani a beneficiat în schimb văduva, putînd astfel să cumpere cele necesare pomenirii răposatului ei soț. Dacă ajutorul întîrzia cu doar o zi, banii se întorceau la București.
Gheorghe Hangan, de 77 de ani, din Corbasca, a solicitat în această primăvară un ajutor în bani pentru a se putea interna și cumpăra medicamente. Problemele lui de sănătate au început în ianuarie 2002. Pînă în februarie, el a fost internat la Spitalul de Urgență Bacău, unde medicii l-au diagnosticat cu atac ischemic cerebral, hemipareză dreaptă și cangrenă la piciorul drept. Bătrînul a stat un an imobilizat la pat. Toate treburile au căzut în grija soției acestuia, Ileana Hangan. „M-am descurcat și eu cum am putut, pentru că sînt bătrînă și abia umblu. Mă rugam de vecini să ne cumpere o bucată de pîine, să ne aducă o găleată de apă, că eu nu puteam. Pămîntul nu l-am putut lucra, animale nu mai avem, că nu are cine le îngriji. Am stat la capul lui un an. Avem trei copii, dar sînt împrăștiați prin țară și nu au bani să ne ajute”, ne-a povestit Ileana Hangan, de 70 de ani.
Cei doi bătrîni erau pensionari. Gheorghe nu primea mai mult de 500.000 de mii de lei, iar Ileana trei sute și ceva de mii de lei. Pentru că nu mai puteau face față cu banii, el a solicitat un spijin financiar de la Ministerul Muncii, doar, doar și-o putea căuta de sănătate. Reprezentanții Direcției pentru Dialog Familie și Solidaritate Socială au întocmit ancheta socială și au propus ca bătrînului să i se acorde 20 de milioane de lei. Imediat ce au venit, banii au fost duși la Corbasca. Era însă mult prea tîrziu. Omul murise, așa că banii au folosit la înmormîntare. „Presimțeam că bătrînul se află la capătul puterilor și, cum am primit banii, am plecat personal la Corbasca. Joi după amiază am ajuns la casa bătrînului. Acesta era culcat direct pe un pat de scînduri, fără nici o saltea. La capul lui își lăsase părintele cărțile, pentru că în urmă cu o seară îi citise și urma în acea seară a doua parte a slujbei. Bătrînul nu mai recunoștea pe nimeni”, ne-a declarat Neculai Cucu, director executiv adjunct la DDFSS Bacău. După cîteva ore, în cursul dimineții de vineri, Gheroghe Hangan a murit. Banii au rămas văduvei pentru a-i face pomenirea. Dacă ajutorul întîrzia cu doar cîteva ore, în conformitate cu prevederile legale, banii se întorceau la București, pentru că ei nu pot fi dați decît titularului. Oricum s-a întîmplat și de această dată, pentru a cîta oară, ca ajutoarele bănești de la stat să ajungă mult prea tîrziu pentru a le mai folosi la ceva celor care le cer. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns