• de emoție i s-a făcut rău și a murit în fața clasei • medicii legiști spun că elevul ar fi putut fi salvat dacă în școală ar fi fost un doctor • cabinetul medical al școlii este dotat doar cu un pat și un cîntar
Pentru elevii clasei a VII-a C de la Școala „Mihai Eminescu” din Buhuși, ziua de ieri a fost una îndoliată. Începutul primei ore de curs i-a găsit pe elevi în picioare, înmărmuriți lîngă bănci și cu ochii plînși. Doar în banca a treia din mijloc pîlpîia timid o lumînare, singura care mai aducea aminte de Alexandru Andrei, copilul vesel care pînă joi ocupa acel loc. Despre Alexandru colegii săi vorbesc la trecut. Nu pentru că l-ar fi uitat, ci pentru că joi după amiaza, în timpul orei de chimie, copilului i s-a făcut rău și a căzut în fața clasei. „L-am scos la tablă pentru că intrasem în criză de timp, urma să predau, și știam că el este singurul care poate face problema. Nu a apucat decît să pună mîna pe cretă și să scrie o literă, după care s-a prelins pe covor”, spune profesoara de chimie Nina Pomparău. În timp ce cadrele didactice îi acordau primul ajutor, a fost chemată și Salvarea, însă între timp elevul a fost urcat într-o mașină și dus la spital. Din păcate era însă prea tîrziu. Copilul murise. Părinții săi, Constantin și Liliana, se aflau la muncă în Italia atunci cînd au aflat despre moartea unicului lor copil. Ei au ajuns ieri dimineață în Buhuși și au așteptat consternați ca medicul legist să efectueze necropsia copilului. „M-a sunat un coleg aseară și mi-a spus să fiu tare. La început am crezut că mi-a murit mama sau tata. L-am întrebat de mai multe ori dacă este vorba despre Alexandru. Pur și simplu nu-mi venea să cred. Nu-l mai văzusem de trei ani”, povestește tatăl copilului. Pentru cei doi soți a urmat o noapte albă, în care au trebuit să obțină toate aprobările pentru a pleca din Italia și să facă rost de bani pentru drumul cu avionul.
Cauza morții stabilită de medicii legiști a fost una cel puțin curioasă: asfixie cu reflux digestiv. Adică, practic, copilul s-a înnecat cu propria vomă. „Copilului i-a venit să vomite și probabil din cauza emoției, dar și de jenă, fiind în fața clasei, nu a spus nimănui. Bolul alimentar i-a obturat căile respiratorii, după care i-a cauzat insuficiența cardiacă”, spune medicul legist Nori Weisselberg. El este convins că micuțul putea fi salvat dacă în școală exista un cadru medical care să știe să acționeze în astfel de cazuri. „Orice medic ar trebui să știe cum se acționează în astfel de cazuri și cum trebuie acordat primul ajutor. Bolnavul ar fi trebuit să fie așezat cu capul în jos, și după un masaj toracic să i se provoace starea de vomă. Astfel s-ar fi eliberat căile respiratorii și copilul ar fi putut fi salvat. Totul trebuie făcut însă foarte rapid, într-un interval de două-trei minute, înainte să se declanșeze insuficiența cardiacă”, ne-a mai spus medicul legist.
Din nefericire, în cele patru școli și în liceul din oraș este angajată doar o singură asistentă medicală, care în ziua respectivă era la o altă școală. Oricum, cabinetul medical de la Școala „Mihai Eminescu” este dotat doar cu un pat și un cîntar, fără măcar o trusă de prim ajutor.
Despre Alexandru Andrei, toată lumea are numai cuvinte de laudă. Era un elev foarte bun la învățătură, cu media 9,70 în primul semestru și cu o notă de zece în cel de-al doilea, și aceasta la chimie, obiect la care urma să participe și pentru olimpiadă. Ironia sorții a făcut ca băiatul să-și piardă viața chiar în timpul acestei ore, în fața colegilor pe care nu ezita niciodată să-i ajute. Acum, locul din banca a treia din mijlocul clasei este gol. Doar o lumînare mai amintește de Alexandru. Și lacrimile colegilor săi, cărora încă nu le vine să creadă că cel împreună cu care au stat șapte ani nu mai este. (Florin CRĂCIUN)
pe raster
Rețeaua de medicină școlară este deficitară în tot județul
Situația de la școală „Mihai Eminescu” din Buhuși, care nu a beneficiat de un medic exact atunci cînd era mai multă nevoie, nu este singulară. Rețeaua de medici școlari a fost întotdeauna deficitară în județ, absolvenții facultăților de Medicină preferînd în schimbul posturilor din școli, alți ani de pregătire pentru locuri de muncă în spitale, policlinici sau dispensare. Ocupat pînă în luna decembrie a anului trecut, postul de medic școlar la Buhuși a rămas liber atunci cînd doctorița s-a pensionat. Postul respectiv a fost scos la concurs alături de alte 34 de locuri de medici școlari și de Ambulanță, dar examenul care urmează să fie susținut pe data de 21 ianuarie nu este o garanție că el se va și ocupa. „În prima sesiune de examene din 2003 au fost scoase la concurs 49 de posturi vacante, din care 10 sînt pentru cabinetele școlare. Pe data de 14 ianuarie, cînd s-a finalizat perioada de înscrieri, erau pe toate posturile numai 14 candidați. Cîți dintre aceștia vor putea fi repartizați în funcție de media obținută la un cabinet școlar nu avem de unde să știm. Chiar și în Bacău există un singur doctor la mai multe unități de învățămînt”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Lipsa medicilor din cabinetele școlare nu este efectul restrîngerii de posturi, ci doar a faptului că astfel de posturi nu sînt deloc atractive pentru medicii tineri, aflați în căutarea unui loc de muncă. „Doctorii nu sînt atrași de un loc de muncă într-un cabinet școlar pentru că aici fac mai mult activitate preventivă, sau triaje epidemiologice. Ori, un absolvent de Medicină dorește în general să lucreze la patul bolnavului sau în cabinete de specialialitate”, a continuat dr. Buștuc. Scoase la concurs an de an, posturile de medici școlari rămîn de fiecare dată neocupate în întregime. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns