contract pe opt luni al companiei Carnival Cruise Lines, în poziția de A/V Staff, ceva superior unui membru obișnuit al achipajului. Cu alte cuvinte, sînt în eșalonul superior al echipajului unei nave. Ceva de genul subofițer în armata română. Acum, pînă mă voi îmbarca, trec printr-un așa-zis „training at the office”, adică mă acomodez cu aparatura și, indiscutabil, cu genul de birocrație de pe aici. În tot acest răstimp, compania îmi oferă cazare și masă la Holiday Inn, un hotel de patru stele (da, ați citit bine!) și un salariu de 1.500 de dolari pe lună. Am aflat vasul pe care mă voi duce. Este vorba despre GLORY, cel mai nou și mai mare vas de croazieră al companiei, mîndria flotei de lux, super-digitalizat și super-tehnologizat, dar încă nu știu data îmbarcării. Este posibil să mai stau încă două săptămîni aici. Deja am prins din zbor softurile cu care se lucrează, după numai o oră lucram deja cu short-cut-uri, ceea ce meseriașii de pe aici nu prea știu. Ba au ajuns să mă întrebe cum fac aia sau ailalta.
Drepturile mele? N-am avut timp să le aflu pe toate. Pe scurt: am o viză de tranzit USA pe un an, pusă de ambasada SUA din România, adică timp de un an, de cîte ori calc pe pămînt american, am dreptul să stau cîte 48 de ore și, în plus, cei de la Immigration mi-au pus o viza de ședere de o lună. Practic, cei de la Carnival sînt obligați să mă trimită pe vas pînă pe 24 septembrie.
Aș putea să mă duc lejer pînă în Las Vegas într-un week-end, dar n-am destui bani. E vreo 150 de dolari biletul dus-întors. Nu m-ar întreba nimeni nimic. Aș putea să închiriez o mașină, dar n-am driving licence. Aș putea să fac orice, inclusiv să-mi cumpăr o mașină. Am văzut unele superbe, din 1998, la numai 1.000 de dolari, sau chiar una la 180 de dolari, mai veche. După perioada de training, care durează trei luni, voi avea un salariu de 1.800 – 2.000 de dolari, în funcție de realizări. Prețurile sînt incredibile, raportîndu-mă la salariul meu: trei tricouri la 10 dolari (dar tricouri, nu cîrpe ca pe la noi), poți mînca oriunde în Miami pînă plesnești cu 7-8 dolari, o Cola la automate este 60 de cenți și, cum firma îmi dă înapoi banii pe orice mîncare iau, am reușit ca, după o săptămînă și jumate de stat aici, de hălăduit prin Miami și pe plaje, din 180 de dolari cu care am venit, să mai am vreo sută. Apropo, o camera video digitală cum are colegul meu din bacău Daniel Moldovan este 150 de dolari. Din salariul meu aș putea să-mi iau vreo 11 – 12 bucăți odată.
Lasă un răspuns