• ajuns în America de Sud, oneșteanul vrea să refacă un refugiu montan din Slănic Moldova
Ștefan Leca, în vîrstă de 42 de ani, un radioamator din Onești, a reușit să facă ocolul Pămîntului în 80 de zile, reeditînd aproximativ traseul pe care l-a parcurs în urmă cu șase ani, cînd a străbătut singur, pe jos, cale de aproape 30.000 de kilometri, traseul România- Bulgaria- Turcia- Siria- Arabia Saudită- Kuweit- Bahrein- Emiratele Arabe Unite- Oman- Pakistan- India- Nepal- Bangkok- Thailanda- China- Hong Kong- Taiwan- Japonia- Malayesia- Indonezia- Australia- SUA- Franța- Germania- Austria- Ungaria. De data aceasta Leca a folosit o mașină de teren și a fost însoțit de proaspăta soție, Camelia, împreună cu care s-a stabilit în America de Sud.
Pentru mulți băcăuani numele de Ștefan Leca nu spune mare lucru, deși el este primul român care a făcut ocolul Pămîntului pe jos. De profesie electronist, Leca este mai degrabă cunoscut în Onești, unde a fost președintele radioclubului din localitate, și în comuna apropiată, Bîrsănești, unde a fost viceprimar pînă în 1992. De atunci, Leca a renunțat definitiv la politică, dedicîndu-se pasiunii sale de-o viață, călătoria. Băcăuanii poate își aduc aminte de el de pe 17 august 1992, cînd a plecat în jurul lumii din fața Hotelului Decebal, cu doar trei dolari în buzunar. „Atunci mi-a promis multă lume că mă va ajuta, însă nu am văzut de la nimeni nici un ban. Am plecat doar cu trei dolari în buzunar, însă pe tot traseul am fost ajutat permanent de colegii mei radioamatori din țările prin care am trecut. Aceștia mi-au asigurat cazare, masă, și cîțiva bani de buzunar”, ne-a povestit Leca.
Despre peripețiile sale prin lume, Leca ar fi în stare să vorbească zile în șir. Totuși, l-au marcat întîlnirile cu sultanul Omanului, vizita în sediul Consiliului Europei și peregrinarea la locurile sfinte de la Mecca. „Din păcate, după această călătorie, am ajuns acasă cu un gust amar. Au fost momente în care aproape mi-a fost rușine că sînt român. Nu pentru că cei din jurul meu, străind fiind, nu mă respectau și nu mă ajutau, ci pentru că românii cu care m-am întîlnit nici nu m-au băgat în seamă. La Sydney, de exemplu, în noaptea Învierii, am fost invitat într-o comunitate de peste 400 de români. Toți au dat mîna cu mine, dar nici unul nu m-a întrebat dacă am sau nu de mîncare. De fapt, noaptea Învierii am petrecut-o pînă la urmă într-o familie de greci, cu care m-am simțit minunat”, ne-a povestit Ștefan.
Pînă la urmă, după doi ani în care a căuatat cu înfrigurare sponsori, Ștefan Leca și soția sa au reușit să ajungă în America de Sud și nu aude gînd să se mai întoarcă în țară. Între timp, se pare că a reușit să adune și ceva brumă de avere și vrea să dea o mînă de ajutor celor de acasă. Stăpînit de nostalgia vremurilor trecute, Leca a contactat mai multe cluburi turistice din zona Văii Trotușului și Slănicului, pentru refacerea unui refugiu metalic de cinci persoane situat pe Șandru Mare, deasupra stațiunii Slănic Moldova. Din stațiune și pînă acolo se ajunge relativ ușor, pe un traseu marcat cu bandă albastră. Cu ani în urmă, în acest refugiu funcționa un club de radioamatori și, de aceea, Leca vrea să-i redea strălucirea de altădată, prin mărirea lui, dotarea cu generator electric și aparatură, precum și prin înființarea unui centru salvamont. În acel punct va funcționa și o bază de recepție care va prelua legăturile din peste o sută de țări ale lumii. (Florin CRĂCIUN, Daniel GORUN)
Lasă un răspuns