Persoană fizică. Poate fi autorizată să desfășoare o activitate independentă în baza decretului-lege nr. 54/1990, de către primărie, cu înregistrare ulterioară la Oficiul Registrului Comerțului de pe lîngă Tribunal, prin Biroul Unic. Nu are personalitate juridică.
Asociație familială. Se constituie între membrii unei familii cu gospodărie comună, în baza aceluiași normativ și proceduri ca și persoana fizică. Nu are personalitate juridică.
Societate comercială . Se constituie ca persoană juridică, prin asociere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, pentru a efectua acte de comerț. Societatea comercială dobîndește personalitate juridică de la data înregistrării în Registrul Comerțului. Societățile comerciale se pot constitui în una din următoarele forme juridice:
a) societate în nume colectiv (SNC)
b) societate în comandită simplă (SCS)
c) societate pe acțiuni (SA)
– prin subscriere integrală și simultană a capitalului social de către semnatarii actului constitutiv;
– cu constituire prin subscripție publică (societate pe acțiuni deschisă);
d) societate în comandită pe acțiuni (SCA);
e) societate cu răspundere limitată (SRL).
Societățile în comandită simplă și în comandită pe acțiuni se caracterizează prin existența a două categorii de asociați:
-comandități – asociații care administrează societatea și răspund nelimitat și solidar pentru obligațiile societății;
-comanditari – asociații care răspund numai pînă la concurența capitalului subscris.
Filiale. Filialele sînt societăți comerciale cu personalitate juridică ce se înființează într-una din formele de societate enumerate mai sus. Filialele vor avea regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns