E vacanță. Mult așteptata vacanță de vară. Avem mult timp liber, nu ne mai chinuie școala și trezitul de dimineață, oroarea multora dintre noi. Acum ne putem face singuri programul și nu mai depindem de nimic. Totuși, timpul acesta liber l-am putea folosi în înteresul nostru, dar cum? Distracție din plin, acesta ar fi răspunsul pe care mi l-ar da mulți tineri. Dar, cu siguranță există printre noi adolescenți care se gîndesc că ar fi momentul ideal să se angajeze sau să găsească un „job”, cum se mai spune. Să fie ceva pe timp de vară, pe durată limitată, dar de preferință cu salariu atrăgător și cu muncă ușoară. Știu, s-ar putea să nu găsim exact ce căutăm pentru că „job-urile” nu sînt pe toate drumurile, trebuie bătaie de cap și aici.
Ne prinde bine mereu ceva experiență în plus, cîțiva bănișori, și, de ce nu, un adaos la curriculum vitae.
Unii adolescenți care au încercat deja cîteva locuri de muncă găsesc aceasta o „preocupare de vacanță” interesantă și eficientă: „Se găsește greu de lucru, dacă nu ai relații nu prea ai șanse, iar dacă e să-ți găsești un loc, nu prea cîștigi cine știe ce. Majoritatea nu se angajează pentru bani. Cunosc pe cineva care s-a angajat la o casă de amanet doar pentru că se plictisea”, mărturisește Raluca Anazariei. Tot ea menționează că a lucrat la o casă de asigurări, de unde a plecat pentru că „tot ce era sa cîștig venea din contractele pe care le făceam, ei nu-mi dădeau nici un salariu”.
Puțini adolescenți au avut noroc în „ale angajării”. Irina Popovici (clasa a XII-a) face meditații cu elevii din mediul rural, care nu au luat examenul de capacitate, „nu cîștig mult, cam 100.000 de lei pe săptămînă, dar m-am implicat sufletește, îmi doresc să treacă examenul. Nu le cer mult pe ședință pentru că ei sînt din mediul rural și nu au o situație materială strălucită.”
Am întîlnit și tineri cărora le este interzisă de către părinți angajarea pe perioada vacanței: „Părinții mei mi-au interzis să lucrez în vacanță deoarece nu li se pare normal ca un copil să-și petreacă timpul liber muncind”, spune Vlad Modoran.
Ca o concluzie, observ că unii tineri din ziua de azi își umplu timpul lucrînd undeva, dar nu neaparat cîștigînd un salariu bun. Păcat că locurile de muncă se găsesc atît de greu, altfel am avea mulți dintre noi ocupație în vacanță. (Raluca BLĂNARU)
Lasă un răspuns