• el a fost scos afară din locuință din cauza unei datorii de aproape 50 de milioane pe care o avea la asociație
Agitație mare ieri dimineață în jurul blocului nr. 5 de pe Bulevardul Unirii. O armată de tineri încărca de zor mobilă de tot felul într-un camion. „Îl scot afară din casă pe Gheoghe Rusu de la etajul șapte. Are cinci copii, doamna Rusu este bolnavă, nu știu ce vor face de acum încolo”, ne-a spus îngrijorată Violeta Lupușoru, una dintre vecinele familiei. Forfota de afară era și în fața ușii apartamentului cu nr. 28. În mijlocul sufrageriei, Reta și Gheorghe Rusu se uitau pierduți în jur, la mobila care era scoasă, rînd pe rînd, din casă.
Fost cadru militar activ pînă în anul 1998, timp de aproape 20 de ani, Gheorghe Rusu s-a plimbat pînă acum prin cîteva garnizoane din țară. „Vreo zece ani am lucrat în Ardeal, la Huedin. Am avut aici apartament, mobilă și o bibliotecă imensă. Le-am lăsat pe toate la Huedin, în 1989, cînd am fost transferat la Miercurea Ciuc. Aș fi putut să o iau atunci de la capăt, însă visul meu era să ajung la Bacău, unde tocmai se înființase batalionul de parașutiști. În plus, voiam să fiu mai aproape de tatăl meu, care era cadru militar în Bacău”, povestește Gheorghe Rusu. În 1990, i s-a ivit șansa de a se muta la Bacău, așa că și-a făcut din nou bagajele și și-a luat după el soția și copiii. Pentru o vreme, a locuit cu toată familia la Căminul nr. 2 al Garnizoanei Bacău, iar în 1993, cînd a fost gata blocul nr. 5 de pe Bulevardul Unirii, i-a fost repartizat apartamentul nr. 28 din această clădire.
Un apartament de 137 de metri pătrați, luminos și spațios, cît să încapă în el toți cei șapte membri ai familiei. Blocul este locuit numai de cadre militare. Apartamentul cu nr. 28 a fost construit special pentru familia Rusu, care avea cinci copii. E un duplex mare, cu cinci camere. Pentru o vreme, viața familiei Rusu a fost liniștită. „Necazurile au început să curgă prin 1998, de cînd soțul meu a fost pensionat și eu am fost trecută pe lista de disponibilizări de la unitate, unde lucram ca bucătăreasă. Pensia era mică, banii erau puțini și trebuia să plătim foarte mult la întreținere, mai ales în lunile de iarnă. Eu m-am îmbolnăvit de psoriazis, iar banii pe medicamente se duceau cu sutele de mii”, ne-a povestit Reta Rusu.
Doi dintre copiii mai mari nu mai locuiesc cu soții Rusu. Cu toate acestea, datoriile acumulate pînă acum de familie la întreținere au ajuns la 49.222.989 de lei. Așa se și explică de ce locatarii din bloc nu prea aveau ochi buni pentru cfamilie. „Sînt singurii locatari cu datorii foarte mari la întreținere. La această oră avem de achitat către CET 50 de miloane de lei, cam atît cît reprezintă datoria familiei Rusu. Au aproape patru ani de cînd nu au mai achitat la întreținere decît sume simbolice. Noi i-am și dat în judecată pentru asta și a fost emisă o sentință judecătorească prin care datoria pe care Gheorghe Rusu o are față de asociație îi va fi retrasă din pensie. Faptul că acum i-au fost scoase lucrurile afară nu înseamnă că i s-a făcut evacuarea silită din apartament. Din cîte știu, cei de la unitate au refuzat de cîtva timp să le mai primească chiria pentru apartament, care era de 300.000 de lei pe lună, pînă nu își achită datoriile la asociație. Nici ca locatar Gheorghe Rusu nu era privit prea bine printre vecini. În fiecare lună, mai ales în zilele de pensie, se auzea gălăgie din apartament, consumau băutură și erau vizitați de tot felul de persoane dubioase. Apartamentul a fost redistribuit acum de unitatea la care a activat maiorul Rusu către o altă persoană”, ne-a declarat Aurel Hîncu, președintele Asociației de locatari nr. 126.
El a mai spus că, din informațiile pe care le are, părăsirea apartamentului s-a făcut de comun acord între Gheorghe Rusu și unitatea de parașutiști la care acesta a activat pînă acum cîțiva ani. „Foștii lui colegi l-au ajutat să își mute mobila. Au fost destul de înțelegători și nu au trecut la executare silită, care ar fi presupus venirea unui executor judecătoresc și scoaterea lucrurilor în stradă”, ne-a mai spus Aurel Hîncu. După ce a părăsit locuința, Reta Rusu, soțul ei și copiii, au plecat spre rudele din Fălticeni. „Nu avem unde să ducem în altă parte lucrurile, decît la părinții mei. Soțul meu nu mai are părinți, așa că nu mai avem pe nimeni altcineva care să ne ajute. Noi am cerut de multă vreme un apartament mai mic, la care să putem acoperi cheltuielile de întreținere, însă nu ne-a întins nimeni o mînă de ajutor”, ne-a spus femeia. Pentru cîteva săptămîni, familia Rusu va locui într- o cameră din unul din căminele Garnizoanei. „Nu știu ce vom face și încotro ne vom duce după aceea”, a dat din umeri Gheorghe Rusu. O mînă de ajutor le-ar putea veni din partea Direcției Sociale din cadrul Primăriei Bacău care s-ar putea autosesiza în acest caz. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns